Moskisvet.com
42159a9def_60419807

Zanimivo

Umetna kost v obliki gela

R.B.
16. 12. 2010 13.22
0

Znanstveniki in kirurgi že desetletja iščejo primeren nadomestek za kostno tkivo, ki bi ga lahko vsadili neinvazivno, brez velikih posegov v okoliška tkiva.

Navkljub hitremu razvoju znanosti danes zlom kolka pomeni dolgo rehabilitacijo, titanijeve ploščice, palčke in vijake, ki poskrbijo za celjenje kosti v prvotno, 'originalno' obliko. Vse to se izvaja skozi dolge operacije, ki tudi same puščajo posledice in izredno podaljšujejo zdravljenje in povratek pacientov v normalno stanje.

Vendar odkritje Thomasa Websterja iz ameriške univerze Brown napoveduje boljše čase za kompleksnejše zlome kosti. Raziskovalci iz omenjene univerze so si zadali cilj, da bodo močno skrajšali rehabilitacijo in kostno tkivo poskušali ustvariti sami in ga injecirati v prizadeto območje.

Webster je razvil nanomaterial, ki se pri telesni temperaturi hitro strdi v kosti podobno tkivo. Gelu podoben material vsebuje iste aminokisline, kot so prisotne tudi v DNA, zato naj bi bilo tkivo zelo sorodno kostnemu, vsaj po molekularni zgradbi. Molekule naj bi bile med seboj kovalentno povezane, zato naj bi material dosegal visoko trdoto. Webster pravi, da bi se material po injeciranju odlično prilagodil okoliškemu tkivu, se strdil in pridobil mehanske lastnosti okoliškega tkiva (kosti).

Ameriško podjetje Audax bo začelo testirati material pod imenom Arxis na pri operacijah kolena in kolka. Kot pravi direktor podjetja Mark Johanson, naj bi material prišel v kirurške dvorane že leta 2013 in bi z množično proizvodnjo tudi postal dokaj dostopen po celem svetu. Predvidevajo, da bi posamezna injekcija stale med 1000 in 1500 ameriškimi dolarji (od 740 do 1.100 evrov).

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 497