Moskisvet.com
42159a9def_60419807

Zanimivo

Teleportacija, fuzija in nadzor po Kitajsko

R.B.
13. 12. 2010 13.25
5

Trenutno spletno iskrenje je v največji meri posledica odtekanja zaupnih diplomatskih informacij, ki jih je pred časom začel razkrivati globalni portal WikiLeaks. Tudi Kitajci niso izjema in na voljo je nekaj zelo zanimivih informacij.

Jasno je, da je odtekanje informacij iz zaupnih diplomatskih kanalov dvignilo v zrak skoraj cel svet. Res pa je tudi, da se že skozi celotno zgodovino elite dogovarjajo, taktizirajo in spletkarijo po diplomatskih poteh. Včasih pridejo na dan tudi informacije, ki pa imajo bolj povezavo s kakšnim znanstvenofantastičnim filmom ali pa z Jamesom Bondom.

Ni skrivnost, da Kitajci prehitevajo večino najrazvitejših držav na proizvodnem, vojaškem in kmalu tudi tehnološkem področju. Kitajski moderni tehnološki razvoj se je začel že v času Maovih svinčenih časih kulturne revolucije, vendar so Kitajci v nekaj zadnjih letih uspeli na področjih, o katerih tudi nekatere  najrazvitejše države še niso niti razmišljale.

Vendar Assangovo 'trobilo' razkriva še bolj zanimive podatke, ki izhajajo iz redne diplomatske korespondence med ameriškim veleposlanikom v Pekingu in njegovimi šefi v washingtonskem State Departmentu. Diplomatska korespondenca zaobjema poročila o pogovorih in dejavnostih v okviru diplomatskih in konzularnih protokolov, pridobivanja informacij in rednega konzularnega dela.

Eno od diplomatskih skrivnih sporočil govori o veliki vlogi virov jedrske energije pri Kitajcih, saj naj bi ta po prebivalstvu največji narod na svetu v naslednjih letih po državi zgradil vsaj 70 jedrskih elektrarn. Kitajska energetska požrešnost se vsako leto nezadržno veča in poleg nafte, premoga in hidroenergije bo kitajske proizvodne mline poganjala tudi jedrska energija. Je pa Američanom uspelo izvedeti tudi, da Kitajci nameravajo razviti  'sveti gral energije', jedrsko fuzijo, ki lahko zagotovi neomejeno količino energije iz zelo osnovnih energentov, kakršni so vodik in drugi 'lahki' atomi. Vendar se znanstveniki po celem svetu sedaj trudijo nadzorovati zlitje jeder in eksplozijo energije časovno podaljšati. Kitajci naj bi po podatkih iz WikiLeaksa usmerjali velike količine denarja v Inštitut za napredne eksperimentalne superprevodne reaktorje (EAST). S podobnimi reaktorji naj bi jim uspelo nadzorovati zlitje pri kar 180 milijonih stopinjah (Sončevo jedro ima okrog 15 milijonov stopinj ) Celzija. Sicer so visoke temperature zahodni znanstveniki do sedaj že uspeli doseči, vendar je čas zlitja relativno kratek. Kitajci nameravajo v naslednjih letih podaljšati čas zlitja na več kot 400 sekund, kar bi bilo pa že dovolj za morebitno uporabo slednje za segrevanje vode in pogon turbin.

Če je fuzijska energija za mnoge nekaj povsem običajnega in starega več kot 50 let, pa je naslednja informacija nekaj, kar bi že lahko uvrstili v znanstveno fantastiko. Nek ameriški diplomat, ki naj bi imel zadostno znanje o fiziki delcev, je dobil možnost kratkega sprehoda po prostorih na institutu univerze za znanost in tehnologijo v Hefeiu. Opazil in slišal naj bi rezultate, ki dokazujejo kitajske dosežke na področju teleportacije posameznih elektronskih delcev. V naslednjih fazah naj bi Kitajci že uspeli teleportirati par ali celo več delcev skupaj, kar je še za ZDA kar velik dosežek. Se bodo kitajski državljani v ne tako daljni prihodnosti lahko teleportirali s kontinenta na kontinent?

Tretji kitajski dosežek pa je malce strašljiv, vsaj za zdaj za Kitajce same. V nekem sporočilu diplomati v detajlih opisujejo novo tehnologijo, ki jo razvijajo na Inštitutu za inteligentne stroje (IIM) v Hefeiu. Kitajci razvijajo biometrični sistem, ki bo dokaj preprosto ugotovil identiteto človeka le po njegovi teži in načinu koraka s pomočjo senzorjev v tleh. Tako bodo lahko na vseh javnih površinah dokaj preprosto nadzorovali svoje državljane in vse, ki bodo teptali kitajska tla.

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 497