Moskisvet.com
42159a9def_60419807

Zanimivo

Resnica o orjaški pacifiški hobotnici

U.K.
09. 01. 2011 14.33
2

Skozi vso človeško zgodovino se pojavljajo zgodbe o orjaških hobotnicah, ki napadajo ladje in vlečejo nesrečne mornarje v globine oceanov. Kakšna pa je resnica?

Skozi vso človeško zgodovino se pojavljajo zgodbe o orjaških hobotnicah, ki napadajo ladje in vlečejo nesrečne mornarje v globine oceanov. Kakšna pa je resnica?

 

Med prvo svetovno vojno naj bi najstnik z imenom John Rau s prijatelji hodil po obali Cape Otwaya v Avstraliji. Nenadoma je Rau zaslišal vpitje in stekel do neke skalne police, ki je bila kakšne pol metra oddaljena od morja. Zagledal je pretresljiv prizor. Na skalni polici je neki duhovnik lovil ribe, ko ga je iz morja pograbila hobotnica in ga poskušala zvleči v vodo. Telo hobotnice je bilo izven morja, skoraj na robu skalne police, in Rau je trdil, da je šlo vsaj za osem metrsko žival.
Rau je imel s seboj svojo puško in ustrelil proti hobotnici, na srečo pa je zgrešil oba. Duhovnik je udarjal s svojo ribiško palico po hobotnici in po približno 20 sekundah ga je ta nenadoma izpustila ter se umaknila v morje.

V bistvu ljudje poznamo bolje površje lune kot globine oceanov, zato nihče ne ve, kaj vse se še skriva v njih. Navsezadnje so bili še pred desetletjem ali dvema orjaški lignji le mit. Orjaška pacifiška hobotnica je največja vrsta hobotnic, kar jih poznamo. V povprečju zraste do velikosti približno pet metrov, težke pa so okoli 50 kilogramov. Živijo nekje tri do štiri leta in so izjemno zanimiva bitja. Lahko namreč spremenijo izgled, tako da so podobne skali ali koralam. So mesojede in se v glavnem prehranjujejo z raki, školjkami, ribami in podobnimi morskimi živalmi. Znane so po tem, da so sposobne ubiti ter pojesti tudi morske pse in celo ptiče. Spolno dozorele hobotnice navadno kmalu po parjenju umrejo, pred tem pa izležejo na deset tisoče jajčec.

Iz te vrste prihaja tudi največji primerek hobotnic kar so jih našli do sedaj. V dolžino je žival merila 9,1 metra in tehtala neverjetnih 272 kilogramov. Prav takšna hobotnica bi lahko bila odgovorna za napad ob Avstralski obali, ki ga je opisal John Rau.

So izjemno inteligentna bitja in so sposobna odpirati steklene kozarce, oponašati druge vrste hobotnic in brez težav najti pot iz labirintov. Raziskovalci se pogosto zaradi njihove inteligence navežejo na svoje živali, saj naj bi imele različne karakterje.

Navkljub mnogim mitom in zgodbicam, kjer se orjaške hobotnice prehranjujejo z ljudmi, pa ni zabeleženega primera, da bi so to v resnici zgodilo. Vendar obstajajo primeri 'napadov' na ljudi. Hobotnice so namreč precej radovedna bitja in lahko pograbijo potapljača, ki jim pride preveč blizu. Ker so izjemno močne, lahko zadržijo potapljača ali kopalca dovolj dolgo pod vodo, da bi se ta utopil. Lahko mu tudi potegnejo dihalno cevko iz ust kar je lahko izjemno nevarno.

Leta 2006 je orjaška hobotnica napadla mini podmornico ob obali Britanske Kolumbije in jo nekoliko poškodovala. Vendar ni zabeleženega primera, da bi velika pacifiška hobotnica ubila človeka, saj se, če je le mogoče, raje umakne na varno.

Kaj bi torej lahko prispevalo k napadu na duhovnika. Najverjetneje radovednost, tako vsaj verjamejo znanstveniki. Morda je duhovnik z vabami privabil hobotnico, ki ga je nato pograbila in ga pač poskušala zvleči v morje, kjer se je počutila bolj udobno. Ko je ugotovila, da predmet njene raziskave ni zanimiv, ga je izpustila.

Če smo iskreni, so hobotnice precej bolj ogrožene kot ljudje. So namreč zelo občutljive na spremembe v okolju in onesnaženje, da drugih nevarnosti, ki jim pretijo s strani ljudi, niti ne omenjamo.

 

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 497