Moskisvet.com
42159a9def_60419807

Zanimivo

Pozor! Facebooku grozi napad!

S.R.
04. 11. 2011 11.41
185

Kolektiv hekerjev, poimenovan Anonymous, si je že pred meseci zadal ambiciozno nalogo: uničiti največje spletno socialno omrežje Facebook. Po njihovem mnenju je to omrežje škodljivo za svet, zato so določili datum uničenja: 5. november.

Anonymous namerava Facebook uničiti, ker meni, da je največje spletno socialno omrežje v povezavi z vlado prevelika grožnja. Kljub temu da še vedno ni jasno, kdo stoji za imenom Anonymous, pa Facebook grožnjo jemlje izjemno resno in za jutrišnji dan pripravlja protinapad proti hekerjem.

Neimenovani heker je na skrivnem sestanku v kraju Palo Alto v Kaliforniji mreži WWN sicer povedal, da ''Facebook nima nobenih možnosti obrambe, saj je bil algoritem že sprožen.'' Po njegovih besedah Facebook tako čaka ''popolno uničenje.''
Mnogi IT-strokovnjaki sicer grožnjo ocenjujejo za veliko prevaro, hekerji pa menijo, da gre pri vseh teh izjavah le za protipropagando Facebooka in vladnih agencij, s katero želijo zagotoviti, da bodo ljudje še naprej uporabljali družabno omrežje. Anonymous je v videu že pred časom izjavil naslednje: '' Vlada ZDA že dve leti tesno sodeluje s Facebookom in na ta način zbira podatke o vseh Američanih ter drugih prebivalcih vsega sveta. Nameravajo nadzorovati prav vse. Tega ne bomo dovolili. Facebook bo 5. novembra 2011 umrl.''
Prvi grozilni video se je na spletu pojavil 16. julija, naložil pa ga je na novo prijavljeni uporabnik FacebookOp. Naslov videa je 'Message from Anonymous: Operation Facebook, Nov 5 2011.' Omenjeni manifest sicer poziva občinstvo, naj ubijejo Facebook zaradi težav, povezanih z varnostjo omrežja. V video govorec, ki samega sebe sicer označi za ''hekerskega aktivista, povezanega z Anonymous'', ljudi poziva, naj se ''pridružijo gibanju in ubijejo Facebook zaradi lastne zasebnosti in svobode.''

Nekateri gredo še dlje in trdijo, da ustanovitelj Facebooka Mark Zuckerberg dela za ameriško obveščevalno agencijo CIA.
Govorec v videu razlaga, da ''vse, kar smo kadarkoli objavili na Facebooku, tam ostane za vedno, kljub takšnim in drugačnim nastavitvam zasebnosti. Tudi če izbrišete svoj račun, informacije ostanejo na Facebooku in jih je mogoče pridobiti kadar koli.'' Neznani heker nadalje trdi, da ''Facebook prodaja informacije vladnim agencijam ter različnim varnostnim podjetjem omogoča tajen dostop do podatkov, tako da lahko ta podjetja vohunijo za ljudmi po celem svetu.'' Zaradi osebnih varnostnih razlogov kolektiv Anonymous ni niti potrdil niti zanikal povezave s hekerjem v videu.
Facebook se sicer zadnje mesece sooča z vse ostrejšimi kritikami glede politike zasebnosti na strani. Maja je ameriški senat celo zaslišal predstavnike podjetja, ker Facebook ne prepreči dostopa do strani mladoletnim uporabnikom. Internetno varnostno podjetje Symantec poleg tega trdi, da imajo različna podjetja in predvsem oglaševalske agencije že leta dostop do občutljivih zasebnih podatkov uporabnikov Facebooka. Predstavniki podjetja so sicer zanikali, da na omrežju obstajajo kakršne koli varnostne luknje ter izjavili, da ''osebni podatki nikdar niso bili dostopni drugim podjetjem.'' Mreža WWN je izvedela tudi, da FBI aktivno išče člane Anoynmousa ter da nameravajo storiti vse, da bi preprečili jutrišnji napad.

Nakupuj preko spleta

KOMENTARJI (185)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 376