Moskisvet.com
NASA potrebuje pomoč - 3

Zanimivo

NASA potrebuje vašo pomoč

U.K.
08. 12. 2010 10.07
1

Pravzaprav pomoč vseh tehnoloških navdušencev, ki bi lahko pomagali pri identificiranju dokazov o skrivnostni temni materiji.

Predstavniki mednarodnega društva astronomov, tudi pod okriljem NASE, so namreč najavili nagradni natečaj, ki so ga poimenovali GREAT10 (GRavitational lEnsing Accuracy Testing), z natečajem pa naj bi iznašli boljše načine, kako analizirati izkrivljene podobe galaksij – ta izkrivljena podoba je namreč dokaz o obstoju črne materije v vesolju.

Ukrivljanje svetlobe
Ukrivljanje svetlobe FOTO: NASA

Veliki skupki materije namreč lahko delujejo kot kozmično povečevalno steklo in ukrivljajo čas ter prostor v njihovi bližini. Svetloba, ki potuje skoti takšno maso, se namreč ukrivlja.

V nekaterih primerih so distorcije precej očitne, v nekaterih pa precej subtilne in jih astronomi zamenjujejo s tako imenovanim teleskopskim šumom, ki nastane, ko ta posname fotografijo.

Kozmologi verjamejo, da je rešitev v algoritmih, ki omogočajo določeni napravi, da prepoznava vzorce.

„V bistvu želimo naučiti računalnike, da bodo našli in izbrali pravilno obliko med številnimi distorcijami in šumi, ki so v bližini galaksije,“ je dejal NASIN kozmolog Jason Rhodes, eden glavnih pobudnikov natečaja. „Tudi sami imamo nekaj idej, kako to izvesti, vendar smo prepričani, da obstaja množica različnih rešitev, s katerimi lahko bolje rešimo problem.“

Natečaj naj bi prinesel nove načine, kako približati računalniške sisteme, da se bodo učili, nanj pa se lahko prijavi tako rekoč kdor koli.

„Programi, s katerimi lahko manipuliramo fotografije in tehnike, ki se uporabljajo pri računalniških igrah, so zelo podobne tehnologiji, ki jo uporabljamo tudi mi,“ je dejal Thomas Kitching z univerze v Edinburgu. „Prijavi se lahko vsak, ki ima izkušnje z manipulacijo podob in razvijanjem programske opreme.“

Pregled količine normalne in temne materije ter temne energije
Pregled količine normalne in temne materije ter temne energije FOTO: NASA

Nekateri podobni natečaji, ki so jih organizirale zasebne ter javne vesoljske službe, so ponujale tudi velike nagrade in nekatere so presegale milijon dolarjev. Kljub temu da je natečaj pod okriljem NASE, tokrat nagrade ne bodo tako velike, najverjetneje v obliki računalniške opreme.

Glavna nagrada, po mnenju združenja astronomov, je pravzaprav ta, da bodo potencialno dobili odgovor na eno od temeljnih vprašanj o našem obstoju. Iz česa je vesolje zgrajeno? S programom, ki bo to dosegel, bodo namreč sneli krinko temni materiji in temni energiji, ki naj bi sestavljali kar 95 odstotkov vesolja.

S preučevanjem izkrivljenosti galaksij bodo lahko izdelali zemljevid temne materije, s tem pa bodo lahko začeli preučevati še temno energijo. „Glavni cilj je iznajdba metod, s katerimi bomo lahko preučevali strukturo vesolja in ugotovili kakšna bo njegova končna usoda,“ je za konec dejal Rhodes.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 497