Moskisvet.com
42159a9def_60419807

Zanimivo

Najbolj smrtonosne bakterije na svetu

U.K.
31. 12. 2010 11.42
9

Vas zanima, kako izgledajo največji ubijalci na Zemlji? Potem si oglejte mikrosvet bakterij, ki še danes povzročajo na tisoče smrtnih žrtev.

Na milijone ljudi umre vsak dan za posledicami bolezni, ki jih povzročajo bakterije. Živijo v nas in takoj izkoristijo vsako najmanjšo luknjo v obrambnem sistemu. Težko je določiti, katera je najbolj smrtonosna bakterija, saj nekaterih bolezni še ne znamo preprečiti ali ozdraviti in so smrtonosne zaradi tega, druge pa bi takoj ubile človeka, a zaradi iznajdbe cepiv, to ni več tako pogosto.

Salmonela
Salmonela je smrtonosna v dveh oblikah; v enterični in tipični obliki. Tipična oblika salmonele letno ubije prek 200.000 ljudi. Do okužbe pride s stikom okuženih izločkov.

Tetanus
Za tetanus imamo cepivo, drugače bi ta smrtonosna bakterija terjala precej več življenj. Kljub cepivu vsako leto umre okoli 58.000 otrok in več tisoč odraslih, mnogi pa ostanejo zaradi bolezni privezani na vozičke. Bolezen povzroči močne mišične krče in zato nekatere paciente umetno paralizirajo, da si ti ne polomijo kosti.

Stafilokok
Stafilokoki imajo vsaj 40 podvrst in jih navadno najdemo v manjših količinah na koži. Zdrav imunski sistem lahko brez težav opravi z njimi, ali pa za to poskrbijo antibiotiki. V zadnjem času pa se je začela pojavljati vrsta, ki je odporna na antibiotike (MRSA), ki so jo poimenovali tudi ljudožerska bakterija. Ta vrsta je najverjetneje nastala prav zaradi pretirane uporabe antibiotikov. Bolezen zdravijo s črvi, ki pojedo odmrlo in gangrenasto tkivo, žal pa je v mnogih primerih nujna amputacija.

Sifilis
Pred iznajdbo zdravila je bil sifilis ena najbolj smrtonosnih bolezni. Težava pri sifilisu je v tem, da jo je precej težko določiti, saj imitira nekatere druge bolezni. V zgodnjih fazah je bolezen dokaj lahko ozdraviti, če pa preide v tretjo fazo, ko se bolezen razširi na možgane, je zdravljenje precej težje.

Streptokoki
Streptokoki so odgovorni za številne okužbe in med najnevarnejšimi sta pljučnica ter bakterijski meningitis. Bakterije so vseskozi prisotne v telesu, okrnjen imunski sistem pa lahko privede do obolenja.

Tuberkuloza
Že stoletja ta bolezen redči prebivalstvo po vsem svetu. Bakterije so našli celo v hrbtenicah egipčanskih mumij in leta 2007 je bilo 13,7 milijona kroničnih primerov, 9,3 novih bolnikov ter 1,8 milijona smrtnih žrtev te bolezni.

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 497