Moskisvet.com
42159a9def_60419807

Zanimivo

Najbolj nenavadne nesreče

S.R.
20. 01. 2011 16.40
1

Nesreče se na žalost neprenehoma dogajajo vsepovsod po svetu. O njih vsak dan beremo v časopisih in na internetu, za tiste malce bolj nenavadne pa moramo pogledati malce nazaj, saj tudi zgodovina pozna celo vrsto nenavadnih nesreč.

Eksplozija lokomotive v Angliji
31. julija leta 1815 je v okrožju Durham v Angliji eksplodiral kotel testne lokomotive, imenovane Bruntonov mehanski popotnik. Lokomotiva, ki je bila poznana tudi pod imenom 'parni konj', se je premikala na štirih kolesih, poganjala pa jo je nekakšna mehanična noga. Gre za prvo zabeleženo eksplozijo kotla lokomotive v zgodovini, v njej pa je umrlo 16 ljudi. Nesreča se je zgodila na testni progi, a je bilo vseeno prisotnih veliko radovednežev, kar je bil glavni vzrok za tako visok smrtni davek.

Nesreča napihljivega gradu
V okrožju Durham v Angliji so se leta 2006 pri napihljivem gradu, v katerem je bilo v tistem trenutku 30 ljudi, potrgale vrvi, ki so ga držale pri miru. Ravno takrat je močno zapihalo in grad je dvignilo 15 metrov v zrak, ga prevrnilo in odneslo 45 metrov daleč. V nesreči je bilo ranjenih 13 ljudi, dva pa sta izgubila življenje. Priča je dogodek opisala kot strašljiv pokol, saj so ljudje v zraku padali iz gradu, nekaj pa jih je grad poškodoval na tleh ob pristanku.

Smrt Lady Coventry
Lady Coventry (rojena Maria Gunning) je bila za časa svojega življenja (18. stoletje) občudovana lepotica. Vsak dan je veliko pozornosti posvetila nanašanju belega pudra in rdeče šminke, saj je bila v tistem času to priljubljena moda. Njen mož je to sovražil in jo je od tega poskušal odvrniti, a mu ni uspelo. Maria bi ga v tem primeru morala poslušati, saj je pri 27 letih umrla od prevelike uporabe ličil, ki so vsebovale ogromne količine svinca.

Napoleonov kašelj
Po svetu kroži legenda, da je Napoleon s svojim kroničnim kašljem po pomoti ukazal usmrtitev 1200 ujetnikov. Njegovi častniki so ravno čakali ukaze, ko je njihovega cesarja zopet napadel hud kašelj. Napoleon je v krču izdavil 'Ma sacre toux', kar pomeni 'moj presneti kašelj', njegovi možje pa so njegove besede razumeli kot 'Massacre-tous', kar pomeni 'pobijte vse'. Tega seveda nikoli ni bilo mogoče dokazati, a gre zagotovo za eno najbolj nenavadnih nesreč vseh časov.

Nesreča na jezeru Peignur
Vzrok za nesrečo na jezeru Peignur v Luisiani leta 1980 je bilo vrtanje v rudniku soli, ki je potekalo neposredno pod plitkim (globoko je bilo le dva metra in pol) jezerom. Vrtalni stroj je po nesreči predrl tretji nivo rudnika, jezero pa je skozi nastalo luknjo vdrlo v rudnik. Nastal je ogromen vrtinec, ki je vase posrkal 11 majhnih bark, veliko dreves in 260.000 kvadratnih metrov okoliške pokrajine. V predore je steklo toliko vode, da se je obrnil tok reke v kanalu Delcambre. Ko se je iz prej omenjenega kanala jezero zopet polnilo, je nastal tudi ogromen 50-metrski slap. Na srečo ne v rudniku ne na jezeru ni bilo smrtnih žrtev.

Nesreča v Goiânii
Leta 1987 je v mestu Goiânia v Braziliji prišlo do ene najhujših jedrskih nesreč v zgodovini. Iz opuščene bolnišnice so meščani odnesli staro odsluženo medicinsko napravo, ki je bila radioaktivna. Napravo so večkrat premaknili, tako da je v stik s sevanjem prišlo ogromno število prebivalcev mesta. Umrli so štirje ljudje, 249 drugih jih je utrpelo hude opekline, vsega skupaj pa je bolnišnice preplavilo prek 130.000 ljudi, tako da lahko to nesrečo brez težav primerjamo z detonacijo majhne 'umazane' bombe. V nekaterih predelih mesta so morali odstraniti vrhnje plasti prsti, podrli pa so tudi nekaj hiš in natančno dekontaminirali predmete v njih.

London preplavilo pivo
16. oktobra leta 1814 je v londonski pivovarni Meux and Company počil ogromen sod za varjenje piva, ulice Londona pa je zalilo več kot dva milijona litrov piva. Ogromen 'pivski' val je uničil dva domova in pub. Posledice so bile še toliko hujše, ker je bila pivovarna v revnem predelu mesta. Tu so namreč v kleteh, ki jih je v nekaj trenutkih zalilo pivo, živele cele družine. Nesreča, v kateri je utonilo osem ljudi, naj bi bila božje dejanje.

Ples gorečih teles
28. januarja 1393 je francoski kralj Karel VI. priredil ples v čast poroke dvorne dame kraljice Isabeau. Karlu je prišlo na misel, da bi se on in še pet njegovih prijateljev zamaskiralo v divjake. Nič nenavadnega, če ne bi možje za svoje kostume uporabili izjemno vnetljive zemeljske smole in peresa. V tistem času pa so bile glavni vir svetlobe seveda bakle. Karel in njegovi prijatelji so se poleg tega še priklenili skupaj, nato pa vstopili v dvorano, kjer se jim je približal moški z baklo, ki si jih je želel bolje ogledati. Seveda so Karlovega prijatelja, ki je bil prvi v verigi, takoj zajeli plameni, poleg kralja pa je preživel le še en mož. Dva sta umrla na licu mesta, dva pa nekaj dni pozneje.

Poplava melase
Januarja leta 1919 je v predelu North End v mestu Boston eksplodiral tank melase, ki je stranski produkt pri predelavi sladkornega trsa. Eksplozija je povzročila močan udarni val, ki je pretresel temelje okoliških hiš, delce tanka pa so našli tudi več kot 60 metrov stran od 'točke nič'. Ob eksploziji je nastal tudi ogromen 10-metrski val, ki je po ulicah Bostona potoval s hitrostjo 56 kilometrov na uro. Ljudje, ki jih je val zajel, je pometalo ob stavbe ali pa so v melasi utonili. V tej nenavadni nesreči je umrlo 21 ljudi, 150 pa jih je bilo poškodovanih. Prebivalci North Enda pravijo, da ob vročih dnevih zrak še dandanes diši po sladkem.

Izbruhnil blatni vulkan
Maja leta 2006 je podjetje PT Lapindo Brantas v vzhodnem delu Jave v Indoneziji iskalo zemeljski plin, zaradi vrtanja pa je izbruhnil velik vulkan blata. Do septembra istega leta je blato prekrilo okoliške vasice, tako da je morala vlada preseliti več kot 11.000 ljudi. Zapustiti so morali 25 tovarn, močno pa je bila poškodovana tudi električna napeljava in ceste. Blato iz zemlje bruha še danes, na dan pa na površje priteče 100.000 kubičnih metrov blata. 'Vulkan' naj bi po pričakovanjih znanstvenikov blato bruhal še naslednjih 30 let.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 414