Moskisvet.com
42159a9def_60419807

Zanimivo

Leteča vampirska žaba

U.K.
11. 01. 2011 11.52
2

V goratem predelu vietnamske džungle so zoologi odkrili novo vrsto leteče drevesne žabe, ki je nekaj česar še niso videli. Poimenovali so jo Rhacophorus vampyrus.

Približno pet centimetrska žival živi samo v južnem delu Vietnama, kjer se s posebnimi mrežastimi prsti brez težav oprijema debel dreves.

Tako kot druge vrste žab, tudi vampirske odlagajo svoja jajčeca v vodo, a to storijo v raznih drevesnih duplinah v katerih se le ta nabere. Zato te žabe skoraj nikoli ne stopijo na tla.

„Enostavno nimajo razloga, da bi se spustile na tla, saj imajo vse kar potrebujejo na drevesih," je dejala Jodi Rowley, biologinja, ki raziskuje dvoživke v Avstralskem muzeju v Sidneyu.

Vendar to jadranje od drevesa do drevesa ni lastnost s katero so si žabe prislužile malce morbidno ime. Paglavci imajo namreč dva ukrivljena čekana, ki precej spominjata na vampirske zobe. Kolikor vemo je to edina žaba, ki ima (v tej fazi razvoja) tovrstne izrastke.

Znanstveniki sicer ne vedo zakaj paglavci te 'zobe' uporabljajo, domnevajo pa, da jim čekana lahko pomagata pri prehranjevanju z drugimi jajčeci. Pri drevesnih žabah je namreč pogosto, da paglavci pojedo neoplojena jajčeca in dr. Rowley verjame, da s temi 'zobmi' paglavci lažje pograbijo jajčece in prebijejo površino ter izsesajo notranjost.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 497