Moskisvet.com
42159a9def_60419807

Zanimivo

Duhovi na Kitajskem

U.K.
17. 01. 2011 16.23
0

Na Kitajskem duhovi odsevajo življenje, ki so ga živeli kot ljudje. Mitologija je globoko zakoreninjena v življenje Kitajcev in nekako odseva reinkarnacijo ter pekel.

Kitajska kultura ima mnogo duhov, ki so vplivali na razvoj mitologije po skorajda vsej Aziji. Duhovi v kitajski kulturi so v glavnem vezani na umrle, ki se jim je zgodila krivica ali pa so sami zagrešili zločin. V mnogih primerih gre za kazni. Ljudje, ki so v življenju zagrešili razna kazniva ali nemoralna dejanja, morajo zato plačevati po smrti, dokler se ne odkupijo in se reinkarnirajo.

Ba jioa gui
So duhovi ljudi, ki so umrli, ne da bi poravnali svoje hazarderske dolgove. Naj gre za umorjene ali samomorilce, ti duhovi imajo groteskne obraze, pojavljajo pa se pod bananovci. Nekateri ljudje naj bi te duhove prosili za loterijske številke. Okoli drevesa privežejo rdeč trak, ki ga potegnejo do svoje postelje. Duh naj bi se prikazal ponoči in povedal loterijske številke, vendar samo v zameno za odvezo. Če prosilec tega ne more ali ne zna storiti, bo po zadetku na loteriji umrl in najverjetneje postal ba jioa gui.

E gui
Tega duha imenujejo tudi lačni duh. Človek postane e gui zaradi najhujših prekrškov, kot so umor, posilstvo in kraja. Obstajajo trije tipi. Eden ima tako ozko grlo, da ne more jesti, drugi ima usta tako smrdljiva, da ne more goltati in tretji ima v ustih ogenj, ki zažge vse, kar pač da v usta. Vendar ta kazen velja samo za bogataše, saj revni duhovi lahko vsake toliko časa nekaj pojedo. Lačnim duhovom je posvečen festival, kajti enkrat na leto te duhove spustijo iz pekla in takrat jim udeleženci festivala ponudijo hrano, pijačo in celo denar.

Jiang shi
Jiang shi je nekakšna mešanica duhov, zombijev in vampirjev. Ljudje, ki niso dostojno pokopani, lahko postanejo jiang shiji, ali pa v nekaterih primerih, ko duša noče zapustiti telesa, trohneče telo ponovno oživi. Ti 'zompirji' morajo skakati, da se lahko premikajo in napadajo žive, ter jim pijejo kri. Skakanja naj bi jih naučili duhovniki, da bi se mrtvi lahko vrnili v domač kraj, kjer bi jih normalno pokopali.

Nu Gui
Po legendi naj bi se ženska, ki stori samomor v rdeči obleki, vrnila v podobi maščevalnega duha v beli obleki. Rdeča obleka namreč pomeni maščevalnost. Po legendi naj bi šlo za ženske, ki se jim je v življenju zgodila velika krivica. Njen maščevalni duh išče ljudi, ki so ji storili krivico in jih kaznuje. Po urbani legendi naj bi mnoga umorjena dekleta pokopavali v rdečih oblekah, da bi se vrnile in pokončale tiste, ki so jih umorili.

Yuan Gui
Po starem kitajskem verovanju se duše umrlih ne reinkarnirajo takoj, temveč morajo nekaj časa počakati. Duhovi yuan gui so duhovi ljudi, ki so bili umorjeni in se zaradi tega vseskozi pritožujejo. Potujejo po svetu in nenehno iščejo nekoga, ki bi mu lahko povedali svojo zgodbo. Potujejo tako dolgo, dokler jim nekdo ne prisluhne in popravi storjeno krivico. To jim na koncu prinese tako želeno reinkarnacijo.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 479