Moskisvet.com
Bakterije v domu - svetloba

Zdravje

To je razlog, da ne boste več spuščali rolet in zastirali žaluzij

A.P.
02. 09. 2019 07.06
1

Ali zastirate žaluzije in spuščate rolete, ko se odpravite od doma? Čeprav skušamo v poletni vročini čez dan v stanovanje spustiti karseda malo svetlobe, da se ubranimo pred vročino, je sicer priporočljivo v prostor spustiti karseda veliko svetlobe.

Vročina, zasebnost, svetloba ... karkoli je že razlog, da spuščate rolete in zastirate žaluzije, boste to v prihodnosti počeli redkeje, če vam je kaj do lastnega zdravja, saj svetloba prinaša boljše življenjske pogoje.

Svetloba, ki prodira skozi okno, ubija bakterije, ki so v hišnem prahu, s čimer zmanjša možnost nastanka težav z dihanjem.

Imate žaluzije večji del dneva zastrte?
Imate žaluzije večji del dneva zastrte? FOTO: Dreamstime

Raziskovalci pod vodstvom dr. Ashkaana Fahimipourja so hišne bakterije 90 dni izpostavili trem različnim situacijam – prostoru brez svetlobe, z naravno svetlobo in UV žarkom. Odkrili so neposredno povezavo med izpostavljenostjo svetlobe in številom bakterij v prahu.

Leta smo mislili, da so ženske v tem boljše od moških ...
Preberi še
Leta smo mislili, da so ženske v tem boljše od moških ...

Kot se je izkazalo, so imele bakterije v temnem prostoru več možnosti za preživetje in reprodukcijo – in sicer kar 12 odstotkov več od povprečja. Kjer so bile bakterije izpostavljene dnevni svetlobi, je bila možnost preživetja zgolj 6,8-odstotna, najmanjšo možnost – le 6,1 odstotka – pa so jim dali UV-žarki.

Poleg tega so raziskovalci ugotovili, da so bile bakterije, ''zaprte'' v temnem prostoru, bolj povezane z dihalnimi boleznimi kot bakterije, ki so se ''zadrževale'' v svetlem prostoru. Ne le, da svetloba spodbuja nastajanje vitamina D, varuje nas tudi pred boleznimi dihal.

Spustite svetlobo v prostor.
Spustite svetlobo v prostor. FOTO: Dreamstime

Raziskava potrjuje znano dejstvo, da svetloba ubija mikrobe in bakterije, a potrebne so nadaljnje raziskave na področju razumevanja sprememb, ki so posledica različnih svetlobnih pogojev.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 492