Moskisvet.com
Organi

Zdravje

8 organov, brez katerih je mogoče živeti

A.P.
07. 09. 2019 07.00
0

Človeško telo lahko prenese marsikaj in se odlično prilagaja spremembam. Da lahko živimo brez ene ledvice ve večina, manj pa, da lahko živimo tudi brez številnih drugih organov in to brez hujših posledic.

Nekatere organe potrebujemo bolj kot druge in brez številnih lahko živimo povsem normalno življenje.

Če že morate uživati alkohol, izberite rdeče vino
Preberi še
Če že morate uživati alkohol, izberite rdeče vino

8 organov, brez katerih lahko normalno živite

Pljučno krilo

Pričakovali bi, da za dihanje potrebujemo obe pljučni krili, a temu ni tako. Telo shranjuje zaloge zraka in z enim pljučnim krilom kapaciteta zmogljivosti pljuč znaša od 65 do 80 odstotkov prvotne. Dihanje je rahlo oteženo, kljub do 35 odstotkov manjšem volumnu izdihanega zraka, pa je mogoče relativno normalno živeti.

Živite lahko tudi brez enega pljučnega krila.
Živite lahko tudi brez enega pljučnega krila. FOTO: Dreamstime

Debelo črevo

Debelo črevo pomaga pri razkrajanju hrane, reabsorpciji vode in določenih vitaminov ter nastanku iztrebkov. Če nam ga morajo zaradi raka odstraniti, pacient dobi stomo, v kateri se nabira blato. Možno je popolno okrevanje, večini ljudi pa zaradi tega ni treba spremeniti prehrane, treba se je le navaditi na drugačno iztrebljanje.

Intimni predeli

Jajčniki in testisi so v našem telesu v parih, zato imamo lahko potomce kljub manjku enega. Če pride do odstranitev organa – najpogosteje je to posledica raka, pri moških pa poškodbe – lahko brez reproduktivnih organov normalno živimo. Raziskave so pokazale, da se ženskam z odstranjenimi jajčniki življenjska doba ne skrajša, življenjska doba nekaterih moških pa se po odstranitvi testisov celo podaljšala.

Želodec

Odstranitev želodca prinaša spremembo v prehrani, še vedno pa se lahko normalno prehranjujemo. Če je kirurško odstranjen – lahko je to posledica raka ali poškodbe – se požiralnik poveže direktno s tankim črevesom. V izogib težav priporočajo, da bolnik uživa majhne in pogoste obroke, da hrano uživa sede, je počasi in hrano dobro prežveči, omeji vnos koncentriranih sladkorjev, je hrano bogato z vlakninami in energijsko gosto ipd.

Tudi brez želodca gre.
Tudi brez želodca gre. FOTO: Dreamstime

Vranica

Če se organ, ki leži v zgornjem levem predelu trebušne votline pod prepono za želodcem, pretrga, ga je potrebno odstraniti – pogosto je vzrok poškodba, saj je vranica občutljiva na udarce. Je nekakšen filter, saj odstranjuje tujke in okvarjene krvne celice. Če se natrga, pride do puščanja krvi, kar je lahko usodno. Brez nje lahko živimo povsem normalno, saj podobno funkcijo – recikliranje rdečih krvničk –opravljajo tudi jetra.

Ledvica

Podobno kot lahko telo deluje zgolj z enim pljučnim krilom, lahko živimo tudi z eno samo ledvico, s pomočjo dialize pa celo obeh. Ledvice so zadolžene za čiščenje in stalnost telesnih tekočin in dnevno prefiltrirajo preko 150 litrov tekočine v krvnem obtoku, v primeru le ene pa se lahko pojavi visok krvni tlak, čez čas pa začne tudi pehati.

Slepič

Dolgo je veljalo, da je slepiče nekoristen in celo odvečen organ. A temu ni tako, saj proizvaja in varuje dobre mikroorganizme, ki so v črevesju. Vnetje slepiča je eden izmed bolj pogostih vzrokov bolečine v trebuhu in neredko morajo kirurgi slepo črevo operativno odstraniti. Vnetje se lahko pojavi pri katerikoli starosti, okrevanje po posegu pa je hitro in ne vpliva na kvaliteto življenja. Ravno nasprotno – vnetje slepiča je nevarno stanje, vodi lahko tudi v smrt.

Žolčnik

Gre za organ, ki ustvarja žolč in pomaga razbijati maščob. Odvečen holesterol v žolču lahko vodi v nastanek žolčnih kamnov, ki lahko ustavijo prenos žolča. V tem primeru je potrebno odstraniti tudi žolčnik. Človek lahko brez njega živi povsem normalno življenje. Žolč bo v tem primeru v črevesje iztekal po žolčevodu direktno iz jeter. Po posegu lahko že zelo kmalu pridemo nazaj na normalno prehrano.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 492