PREHRANA

Nenavadna dejstva o alkoholnih pijačah, ki jih pijemo vsak dan

A.P.
04.05.2021, 6:00
0
Številne alkoholne pijače, ki jih dnevno uživamo, imajo v ozadje zanimive zgodbe in anekdote, po katerih na te pijače ne boste nikoli več gledali enako.

Ko so leta 1933 Smirnoff kupili Američani, je bila prodaja viskija onkraj Luže na vrhuncu. Ker so imeli Američani viski precej raje od vodke, so vodko Smirnoff oglaševali kot ''bel viski''.

Kremasta pena piva Guinness ima to posebnost, da se njeni mehurčki spuščajo in ne dvigajo, kot smo to vajeni pri drugi pivih. Raziskovalci domnevajo, da je to zaradi oblike kozarca v katerem je običajno postrežen.

Bi se namakali v pivu?
Bi se namakali v pivu?/ FOTO: Shutterstock

Vsak dan na milijone ljudi uživa pivo iz banan. ''Hmeljev'' napitek iz fermentiranih banan je tradicionalna pijača v vzhodni Afriki, ki ima mnogo izpeljank.

Ste vedeli, da obstaja kopica zdravilišč oz. spa-jev piva, kjer si lahko zdravilno kopel privoščite v hmeljevem napitku. Nekoč so pivo uporabljali kot zdravilo, to idejo pa so v 21. stoletju združili z vročo kopeljo.

PREBERI ŠE
S temi zvijačami vas natakarji prinašajo naokoli

Leta 1960 je Alfred Heineken prišel na idejo, da bi prazne steklenice piva uporabili kot gradbeni material – zidak. Navdihnile so ga odvržene steklenice na karibski plaži in obubožani predeli, kjer je primanjkovalo gradbenega materiala. Štirioglate steklenice smaragdno zelene barve je poimenoval Wobo (skovanka iz World Bottle), ki pa med uporabniki niso bile priljubljene, saj je bilo steklenice težko držati.

Prva omemba piva sega v leto 1800 pred našim štetjem. Omenjeno je v sumerski pesmi Himna Ninkasi, ki je bila izklesana v ploščo. Prva omemba hmelja pri pripravi piva pa je iz leta 822 in sicer pri francoskih menihih.

Prva pijača, ki jo je človek zaužil na Luni je bila vino. ''Vino sem nalil v kelih, ki mi ga je izročila naša cerkev. V eni šestini gravitacije Lune se je vino počasi in elegantno zvijalo po strani skodelice,'' je zapisalBuzz Aldrin – bil je pripadnik prezbiterjanstva – ki je na Luno vzel blagoslovljeno vino in kruh.

Alkohol ima močan učinek na marihuano.
Alkohol ima močan učinek na marihuano./ FOTO: Shutterstock

Do leta 2013 je bilo pivo v Rusiji živilo, saj so med alkoholne pijače uvrščali zgolj pijače, ki so imele 10 odstotkov alkohola ali več.

Vas zanima, kako celo sadje stlačijo v steklenico žgane pijače? Steklenico obesijo za vejo, tako da sadež zraste znotraj nje.

Pivo privlači polže, saj diši kot prezrelo sadje, kar je posledica fermentacije.

V času prohibicije so preprodajalci poskušali poustvariti okus alkoholnih pijač z nenavadnimi sestavinami. Okusu bourbona so se skušali približati tako, da so pijači dodali mrtve podgane in pokvarjeno meso. Za lažni gin so uporabljali brinovo olje, za dimljene viskije pa kreozot, ki se v zdravilstvu uporablja za zaščito lesa.

Iz Heinekenovih stekleničk so nekoč gradili hiše.
Iz Heinekenovih stekleničk so nekoč gradili hiše./ FOTO: Shutterstock

Če kadite travo in pijete alkohol, telo absorbira enkrat več THC-je kot sicer, zato vinjene osebe učinek opijata občutijo prej kot tisti, ki marihuano kadijo trezni.

Škot John Walker, ustanovni oče viskija Johnnie Walker, ni užival sadov svojega dela, saj je bil abstinent.

Zaradi temne alkoholne pijače (rdeče vino, brendi in viski) boste bolj verjetno trpeli za glavobolom, kot če bi uživali druge vrste alkoholne pijače. Zaradi alkoholnih pijač temne barve se v telesu tvorijo kongenerji, kemične spojine, ki nastajajo med fermantacijo in so eden glavnih vzrokov za nastanek glavobola. Ne želite imeti mačka? Posežite po vodki namesto rdečem vinu. V zmernih količinah seveda.

Največji naročnik znamke konjaka Hennessey je bil severnokorejski voditelj Kim Jong-il, ki je letno za svojo najljubšo alkoholno pijačo letno zapravil več kot 720 tisoč evrov.

Edinstvena Guinnessova pena.
Edinstvena Guinnessova pena./ FOTO: Shutterstock

Najmočnejše pivo na svetu je Snake Venom (Kačji strup), ki ima kar 67,5 odstotkov alkohola in mu po končani fermentaciji dodajo etanol. Zaradi visoke vsebnosti alkohola nima mehurčkov in v resnici nima veliko skupnega s klasičnim pivom. Nastal je kot eksperiment, a ker po njem vlada povpraševanje, ga je mogoče tudi kupiti.

Tako kot šampanjec, ki je ime dobil po pokrajini, od koder izvira – Šampanja (za vse ostale tovrstne pijače je sprejemljivo le poimenovanje penečo vino) – je tudi tekila dobila po mestu (la ciudad) Tequila, ki leži v mehiški zvezni državi Jalisco. Vse ostale alkoholne pijače iz fermentiranega soka modre agave se pravilno imenujejo mezcal in ne tekila.

Gin tonik je ''izumila'' malarija.
Gin tonik je ''izumila'' malarija./ FOTO: Shutterstock

Bill Wilson, ki je z Robertom Smithom ustanovil društvo anonimnih alkoholikov, si je na svoji smrtni postelji zaželel šilce viskija, ki pa ga nikoli ni dobil.

Alkohol je v športnem streljanju na seznamu prepovedanih substanc, saj je smatran kot doping, saj v pravih količinah strelca sprosti in upočasni njegov srčni utrip, zaradi česar lahko posledično bolje meri.

Če ne bi bilo malarije, verjetno ne bi nikoli poznali gin tonika. Prvo različico so pili že vojaki v džunglah Britanske Indije, ki so pili vodo zmešano s kininom, rastlinskim izvlečkom, ki deluje protibolečinsko in se še danes uporablja za preprečevanje in zdravljenje malarije. A ker daje pijači zelo grenek okus, so ji dodali gin. Vse ostalo je zgodovina. Tudi današnji gin toniki so narejeni s ščepcem kinina.