Moskisvet.com
Zaljubljenca

Odnosi

Imate tudi vi prijateljico z ’bonitetami’?

A.K.
06. 05. 2021 06.00
4

Skoraj vsak med nami je v življenju že doživel priložnostno razmerje, ki mu nekateri rečejo tudi odnos z ugodnostmi. Saj veste, to je tisti delno prijateljski, delno intimni odnos z eno od privlačnih kolegic – mogoče celo več njih. Takšne odnose si običajno omislimo v prehodnih fazah življenja, ko nam več pomeni svoboda kot zrel in stabilen partnerski odnos. A vsi vemo, da so človeški odnosi kompleksna stvar, zato lahko tudi povsem neobvezujoči, priložnostni odnosi pripeljejo do razočaranja, na eni ali drugi strani. Še preden se podate v takšno ’svobodno razmerje’, si preberite, na kaj je treba biti pozoren, da ne bo nepotrebnih strtih src in težkih besed.

Zaključite odnos, če se pri vas začnejo čustva prebujati, ona pa o resnem odnosu niti slučajno ne razmišlja.
Zaključite odnos, če se pri vas začnejo čustva prebujati, ona pa o resnem odnosu niti slučajno ne razmišlja. FOTO: Shutterstock
Zakaj sta samo prijatelja?
Preberi še
Zakaj sta samo prijatelja?
Na prvi pogled se zdi, da je koncept prijateljstva z ’bonitetami’ zmagovalna kombinacija, saj obe strani dobita to, kar si želita. A tudi v tem primeru se stvari še prehitro zapletejo, zato je že na začetku bolje razmisliti, ali se sploh podati z neko osebo v takšen odnos.

In zakaj je takšen odnos lahko težaven?

- Ker je po prepričanju strokovnjakov v nasprotju z enim najbolj temeljnih procesov človeške interakcije. Fizična intimnost nezavedno ustvari tudi čustveno vez, ki pa je bistveno drugačna od tiste, ki jo imajo platonska prijateljstva. Ko smo v položaju prijateljstva z ugodnostmi, se torej borimo proti evoluciji.

- Ker lahko v določenem trenutku eden od partnerjev začne gojiti močnejša čustva in pri tem zares nimamo nobenega nadzora. Ljudje si lahko postavljamo meje, prepovedi in zapovedi, a telo in čustva vedno naredijo svoje.

- Če je oseba z ugodnostmi tudi vaša dolgoletna prijateljica, lahko sčasoma izgubite dragocen prijateljski odnos. Kaj je več vredno?

Zlata pravila za 'prijateljski seks'
Preberi še
Zlata pravila za 'prijateljski seks'

Teme, o katerih je vredno razmisliti, če ste v dilemi

Veste, v kaj se podajate? Pri tovrstnih odnosih je najbolj pomembno to, da oba že od samega začetka vesta, kakšna so vajina pričakovanja. Če si eden želi več kot le spolnosti, drugi pa vse skupaj vidi le kot občasno zadovoljitev, stvar zagotovo ne bo funkcionirala. Zato je koristno že v začetku spregovoriti o pričakovanjih. Sta oba za, da sta le prijatelja z ugodnostmi? Če je odgovor ne, se raje umaknite.

Ste prepričani, da odnos ne vključuje nikakršnih ljubezenskih čustev? Če vi ali vaša prijatejica spadata med tiste, ki se po prvem seksu zlahka navežejo in razvijejo globlje občutke, se lahko takšen odnos konča v solzah in razočaranju. Zato velja pravilo - če sta prepričana, da se razen občasnega seksa ne more med vama zgoditi nič, potem nadaljujta. Če ne, bodita previdna.

Se ujemata samo med rjuhami?
Se ujemata samo med rjuhami? FOTO: Dreamstime
Dolgčas v postelji? Preizkusite te poze!
Preberi še
Dolgčas v postelji? Preizkusite te poze!

Pogovor je neizogiben! Nihče, ki ne misli resno v odnosih, se ne pogovarja prav rad o prihodnosti ter o tem, kam odnos vodi. A če se kasneje ne želite zapletati, razjasnite vprašanja, kot so: Kaj si želi od razmerja v prihodnosti? Želi biti samska? Kaj si želite vi? Bodita iskrena drug do drugega in do samega sebe.

Kaj če bi se srečala z drugimi partnerji? Eno od pomembnih vprašanj je, kako bi se počutila, če bi se nekje srečala z drugimi partnerji oz. prijatelji? Bi bila ljubosumna? Jezna in razočarana? V tem primeru so že posredi čustva, ki so veliko globlja od prijateljskih.

Ne postavljajte mejnikov: Če začnete razmišljati v smislu: ’Dobivava se že tri mesece,’ potem je zelo mogoče, da so se začela prebujati čustva. Izogibajte se mejnikom in jih raje prihranite za resno partnersko zvezo v prihodnosti.

Ne dovolite, da postane del vašega sveta: Če je vaš cilj neobvezujoče razmerje, potem je ne vključujte v svoje življenje. Ne predstavljajte je krogu najboljših prijateljev, saj ji boste s tem dali pomembno vlogo. Prav tako ne preklicujte in prilagajajte svojega življenja samo zato, ker se ji je zahotelo druženja, vi pa ste že imeli drugačne načrte.

Pri tovrstnih odnosih je najbolj pomembno to, da oba že od samega začetka vesta, kakšna so vajina pričakovanja.
Pri tovrstnih odnosih je najbolj pomembno to, da oba že od samega začetka vesta, kakšna so vajina pričakovanja. FOTO: Pixabay
Omejite srečanja na minimum: Saj poznate pregovor, da več kot se vidimo z nekom, bolj nam je ta pri srcu. Velja, da več časa ko z nekom preživimo, več možnosti imamo, da se bomo nanj čustveno navezali. Zato omejite srečanja na nekajkrat na mesec ali manj, če gre.

Poznate svoje meje? Zaključite odnos če se pri vas začnejo čustva prebujati, ona pa o resnem odnosu niti slučajno ne razmišlja. Prav tako se umaknite, če se je zaljubila ona, vam pa se še vedno gre le za seks. Bolje prej, kot da se stvari zapletejo.

Res je, da včasih priložnostna razmerja vodijo tudi v trdne partnerske odnose, a je to zelo redko. Veliko pogosteje se takšna razmerja zaključijo s konfliktom in grenkim priokusom. Tako kot smo omenili že zgoraj, so odnosi nekaj najbolj kompleksnega, in nikoli ne moremo zares vedeti, kam nas bo življenje zapeljalo, sploh če se močno razlikujemo in je vse, kar nas povezuje, samo strast med rjuhami. Vseeno pa velja upoštevati pravilo, da se s čustvi drugih ne igramo, saj se odnosne stvari še kako rade vrnejo. Zato bodimo iskreni do sebe in drugih. Nenazadnje je včasih veliko bolje biti sam in se ne zapletati v odnosne igrice, ki bi lahko vodile do težjih izkušenj. Navsezadnje smo vsi samo ljudje, vsak si želi biti sprejet, ljubljen in srečen.

To je ženska, ki jo moški izberejo za ljubico
Preberi še
To je ženska, ki jo moški izberejo za ljubico

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 470