Moskisvet.com
Med letom se lahko kadarkoli obrnete na prijazne stevardese.

Potovanja

Vam je stevardesa to že prišepnila?

A.K
30. 08. 2018 19.00
0

Dejstvo je, da se nad oblaki preselimo v drug svet, kjer vladajo malo drugačna pravila. Zlasti pri daljših letih je priporočljivo upoštevati zlate nasvete stevardes, ki vam lahko precej olajšajo spopadanje s časovnimi pasovi, prebavnimi težavami, strahom pred letenjem in mnogim drugim.

Ste med tistimi, ki radi letijo ali tistimi, ki jih je letenja strah?
Ste med tistimi, ki radi letijo ali tistimi, ki jih je letenja strah? FOTO: iStock

Stres zaradi letenja

Strah pred letenjem muči presenetljivo veliko ljudi, le da jih večina to uspešno skriva. Nelagodje in stiska se lahko začne pojavljati že kakšen teden pred rezerviranim poletom, nato pa tesnobnost le še narašča. Kaže se kot povišan srčni utrip, znojenje, hitrejše dihanje, črne misli o vsem, kar gre lahko narobe. Če je strah večji, se lahko pojavijo tudi panični napadi. V tem primeru je priporočljivo, da se naučite sprostitvenih tehnik, ki se osredotočajo predvsem na telo in lahko zelo olajšajo tesnobo.

Pred letom pijte

Pa ne alkohola, temveč vodo ali druge nesladkane pijače. Vlažnost v letalu je le 10- odstotna, suh zrak pa povzroča glavobol in občutek omotičnosti, slabotnosti. Zlasti na dolgih letih poskrbite za zadostno hidracijo telesa - če vam tekočina, ki vam jo postrežejo med obroki ne zadošča, prosite za dodaten kozarec.

Sladke sanje

Spanje v letalu je včasih misija nemogoče, a s predhodno pripravo se tudi na 10.000 metrih višine da zaspati tako, da pridete na končni cilj vsaj za silo spočiti in pripravljeni na nova doživetja (ali sestanke, če potujete službeno). Priporočljivo je, da imate s seboj podporno blazino za vrat, očesno masko in ušesne čepke ali kakovostne slušalke, ki dobro izolirajo zunanji zvok. Morda se sliši smešno, a to je edini recept za kakovosten spanec nad oblaki.

Preberite še: Ideje onkraj slovenskih meja

Poznavalci pravijo, da je letenje najbolj udobno, če sedite 'nad krili'.
Poznavalci pravijo, da je letenje najbolj udobno, če sedite 'nad krili'. FOTO: iStock

Sprehodite se

Verjetno ste že slišali, da je pri daljših letih priporočljiv občasen ’sprehod’ po letalu. Vsako uro se sprehodite po celotni dolžini letala in naredite kakšno raztezno vajo, s čimer boste poskrbeli za nemoten pretok krvi po telesu. Če vas skrbi, da vas bodo ostali potniki gledali čudno, pa lahko naredite kakšno vaje tudi v sedečem položaju - kroženje stopal ali ramen lahko izvedete precej diskretno.

Kaj pa časovni pasovi?

Najlažje se je s spremembo časovnih pasov spopasti tako, da čim bolj upoštevamo lokalni čas. Kaj to pomeni? Da ob pristanku čim dlje časa preživimo na dnevni svetlobi, spijemo dovolj tekočine in jemo lahko hrano, spat pa se odpravimo okoli desete ure zvečer, ne glede na to, ali ste že zaspani ali ne. Še bolje je, če najdemo zelene površine (na primer parke) in se skušamo karseda sprostiti.

Prebavne težave

Ali imate kdaj težave s slabostjo ali napihnjenostjo med letom? Dejstvo je, da imajo nekateri potniki, ki med čakanjem na vzlet ali pristanek jedo, večje težave z nastajanjem plinov v črevesju. Razlog se skriva v spremembi pritiska v letalu. Če želite tovrstnim težavam izogniti, raje jejte med letom ali si pomagajte s čisto praktičnimi nasveti -  ingverjevim ali janeževimi bonboni.

Med letom se lahko kadarkoli obrnete na prijazne stevardese.
Med letom se lahko kadarkoli obrnete na prijazne stevardese. FOTO: iStock

 Mizice na letalu

Po nekaterih raziskavah naj bi imele mizice na letalu skoraj 10-krat več bakterij kot straniščni gumb za izplakovanje školjke. Razlog se skriva seveda v potnikih: kihanje in kašljanje brez da bi zaščitili usta, menjavanje plenic, odlaganje stvari z umazanimi rokami in tako dalje. Najbolje je, če na letalo prineste alkoholne robčke in razkužite površine. Če ste seveda na to občutljivi.

Čaj ali kava? Raje ne!

Verjetno ni potnika, ki si na letalu ne zaželi dišeče kave ali čaja. Za ta najbolj priljubljena napitka se uporablja kar voda iz pipe na letalu, kar pa prinese s seboj določena tveganja za okužbo. Raziskave, ki so jih izvedli na komercialnih letih so namreč v 12 odstotkih pokazale prisotnost koliformnih bakterij v vodnih rezervoarijih na letalih. Odstotek se morda ne zdi visok, a včasih se prebavne težave zgodijo ob zelo nepravem času, kajne?

Preberite še: Te lepotice lahko letošnje poletje najamete na Hrvaškem

 

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 479