Moskisvet.com
Idilična in nezahtevna pot v Cinque Terre.

Potovanja

Top ideje za pohodniške avanture v Evropi

A.K
02. 11. 2018 08.01
0

Če si eden tistih, ki svoj prosti čas rad posveča pohodništvu, planinarjenju in vsemu, kar je povezano s hojo v naravi, potem je ta seznam kot ustvarjen zate. Izbrali smo najbolj znamenite pohodniške poti v Evropi, ki so primerne tako za začetnike z manj fizične kondicije kot tiste, ki imate radi adrenalinske in zahtevne podvige.

Cinque Terre, Italija

Pa začnimo z najlažjo od naštetih poti. Pet slikovitih italijanskih vasic Riomaggiore, Manarola, Corniglia, Vernazza in Monterosso al Mare, ki so uvrščene tudi na seznam UNESCO svetovne dediščine, je povezanih z 11 kilometrov dolgo potjo ob obali. Prehodite jo lahko v treh do šestih urah, če si vzamete čas še za oglede vasic. Največkrat se pohodniki odločijo, da jo bodo prehodili po odsekih, zato si zanjo vzamejo tudi več dni. Pot nagradi z neverjetnimi razgledi na ligurijsko obalo in razglednimi točkami, kjer si lahko privoščite trenutek oddiha.

Idilična in nezahtevna pot v Cinque Terre.
Idilična in nezahtevna pot v Cinque Terre. FOTO: iStock

Camino de Santiago, Španija

Znamenito romarsko pot v severni Španiji, El Camino, si nekateri vzamejo kot priložnost za duhovno romanje, drugi pa za običajno pohodništvo. Do samega cilja, ki je mesto Santiago de Compostela, natančneje - katedrala svetega Jakoba, vodi več poti. Izhodišče si izberete sami, in sicer glede na vaš čas, fizično pripravljenost in voljo. Najbolj priljubljena je francoska pot, ki se začne v kraju Roncesvalles ali v Saint Jean-Pied-de Portu. Veliko pohodnikov, ki dosežejo svoj cilj, se odloči še za nadaljevanje poti do ’konca sveta’ (Finisterre), ki je na obali Atlantika.

Previdno in varno do prekrasnega razgleda
Preberi še
Previdno in varno do prekrasnega razgleda
Del romarske pot Camino.
Del romarske pot Camino. FOTO: iStock

West highland Way, Škotska

Gre za najbolj priljubljeno pot na Škotskem, ki je v celoti dolga 154 kilometrov in povezuje vsa mesta med krajema Milngavie in Fort William. Celotna tura traja od 6 do 8 dni in je po pripovedovanjih pohodnikov pravi balzam za oči in dušo, saj je pokrajina neverjetno raznolika – od neskončnih pašnikov do robustnih gora. Seveda ni nujno, da se odločite za celotno pot, pač pa lahko prehodite samo določene odseke.

Že delček poti je dovolj, da se domov vrnete napolnjeni z novo energijo.
Že delček poti je dovolj, da se domov vrnete napolnjeni z novo energijo. FOTO: iStock

WestWeg Trail, Nemčija

Gre za 285 kilometrov dolgo pot, ki poteka med številnimi idiličnimi vasicam, zato iskanje prenočišč v tem primeru ne predstavlja težav. WestWeg prečka tudi ikonični črni gozd v jugozahodni Nemčiji, ki je bil navdih za znamenite Grimmove pravljice. Izbirate lahko med tremi glavnimi pohodniškimi potmi, in sicer: Ostweg, Mittelweg in Westweg.

Črni gozd v Nemčiji.
Črni gozd v Nemčiji. FOTO: iStock

Eagles Walk, Avstrija

Čeprav morda ime asociira na adrenalinske podvige, je Eagles Walk primerna za vse stopnje fizične pripravljenosti. Lahko se odločite le za enodnevni izlet ali pa za več dni trajajočo pohodniško avanturo. Pot je v celoti dolga 412 kilometrov in prečka Avstrijo od vzhoda proti zahodu. Pot je razdeljena na kar 33 ravni težavnosti, ki si jih lahko izberete glede na vaše želje. Pot je enostavno dosegljiva iz različnih regij čez Tirolsko.

EaglesWalk je primeren tudi za tiste z manj fizične kondicije.
EaglesWalk je primeren tudi za tiste z manj fizične kondicije. FOTO: iStock

Retezat, Romunija

Gre za eno manj znanih gorskih območij v Evropi, ki je del južnih Karpatov. Možnosti za pohodniške podvige so tu neskončne, še posebej pa bodo nad idejo navdušeni tisti, ki ne marajo večjih množic ali družbe številnih pohodnikov. Območje navdušuje z ledeniškimi jezeri, dolinami, jamami in visokimi, dih jemajočimi vrhovi.

Slikovita pokrajina južnih Karpatov.
Slikovita pokrajina južnih Karpatov. FOTO: iStock
Se odpravljate v hribe? Brez tega ne bo šlo
Preberi še
Se odpravljate v hribe? Brez tega ne bo šlo

Haute Route, Švica

To gorsko območje je le za najbolj izkušene in zajema slikovito pokrajino – od visokih ledenikov do alpskih dolin in malih vasi, zato mu tudi pravijo pohod kontrastov. Za celotno pot, ki je dolga 180 kilometrov, boste potrebovali 10 do 12 dni. Poteka med mestoma Chamonix (Francija) in Yermatt (Švica). Pravijo, da je to ena od najboljših pohodniških poti v Evropi.

Haute Route sodi med najbolj priljubljene pohodniške poti.
Haute Route sodi med najbolj priljubljene pohodniške poti. FOTO: iStock

Hot Spring Route, Islandija

Ta pot zagotovo sodi med najbolj priljubljene na Islandiji, saj povezuje območje vročih izvirov Landmannalaugar z dolino ledenika Pórsmörk. Večina pohodnikov jo zaključi v 2 do 4 dneh, če pa želite svojo pot podaljšati še za dva dneva, jo lahko združite s potjo Fimmvörðuháls. Islandija je že sama po sebi posebno doživetje, zato ne dvomimo, da boste uživali, če se zanjo odločite.

Prostrana in unikatna Islandija preseneti na vsakem koraku.
Prostrana in unikatna Islandija preseneti na vsakem koraku. FOTO: iStock
Slovenka za tri dni popravila rekord 
Preberi še
Slovenka za tri dni popravila rekord 

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 470