Moskisvet.com
Stevardesa

Potovanja

To stevardesa najprej opazi, ko stopite na letalo

A.K
16. 07. 2019 06.57
5

Ob vstopu v letalo vas navadno pričaka prijazna stevardesa, ki vas najprej vljudno pozdravi in nato nakaže smer vašega sedeža – če je letalo večje. Pa ste vedeli, da stevardesa to počne ne le zato, da bi vam zaželela dobrodošlico? Ena od njih nam je razkrila, na kaj vse morajo biti pozorne, ko potniki vstopajo skozi vrata. Če mislite, da se spogledujejo z vami, se motite. Njihovo delo obsega natančno opazovanje vseh neobičajnih stvari, ki jih zaznajo pri posameznikih, in številne med njimi so povezane z zagotavljanjem splošne varnosti.

Kabinsko osebje mora obvladati različne okoliščine, ki se lahko zgodijo na letalu.
Kabinsko osebje mora obvladati različne okoliščine, ki se lahko zgodijo na letalu. FOTO: Shutterstock
Številni so zmotno prepričani, da so stevardese le ’natakarice nad oblaki’, a je njihovo delo mnogo več kot le skrb za dobro počutje potnikov. Vsaka stevardesa gre skozi obsežno urjenje, ki ji omogoča suvereno delo s potniki in ustrezno ukrepanje v vseh neobičajnih ali nevarnih okoliščinah. Nad oblaki nimamo varnostnega izhoda, skozi katerega bi lahko pobegnili, zato mora kabinsko osebje obvladovati dogajanje na letalu. Začne pa se seveda na začetku – ob vstopu potnika na letalo. V tistih nekaj ključnih sekundah mora kabinsko osebje prepoznati številne znake in simbole, ki bi lahko predstavljali grožnjo ali nakazovali na kaj neobičajnega.
Vam je stevardesa to že prišepnila?
Preberi še
Vam je stevardesa to že prišepnila?

Na kaj je kabinsko osebje pozorno ob vstopu vsakega potnika?

- Preverijo, ali ste vinjeni ali drogirani

Ste že slišali, da so nekaterim vinjenim potnikom zavrnili vstop v letalo? Razlog je preprost – v primeru evakuacije letala je cilj to storiti v 90 sekundah. Če so med potniki omamljeni posamezniki, ki bi zaradi svojega stanja lahko ogrozili uspešno in hitro evakuacijo, se s prepovedjo leta že na začetku izognejo morebitnemu tveganju. Pravijo, da ne želijo tvegati svojih življenj in življenj potnikov le zato, ker vinjen ali drogiran posameznik ni zmožen sodelovanja. Poleg tega je pomembno tudi zagotavljanje reda in miru. 

V nekaj sekundah mora kabinsko osebje prepoznati številne znake in simbole, ki bi lahko predstavljali grožnjo.
V nekaj sekundah mora kabinsko osebje prepoznati številne znake in simbole, ki bi lahko predstavljali grožnjo. FOTO: iStock
- Preverijo, ali ste postavni in fit

Stevardese so na preži tudi za postavnimi, mišičastimi in na prvi pogled dobro fizično pripravljenimi moškimi. Ob vstopu v letalo si skušajo čim bolj zapomniti obraz takšnega posameznika in to, kje sedi. Osebe v dobri fizični kondiciji so lahko v veliko pomoč v primeru nepredvidenih težav, kot so agresivni potniki, terorizem, torej povsod tam, kjer bi lahko prišla prav njihova fizična sila. Seveda si želijo, da se to ne bi zgodilo, a v zraku ni nič nemogoče.

- Preverijo, ali ste morda zaposleni v letalski družbi

Stevardesam pride prav tudi informacija, ali je med potniki morebitni član letalske družbe. Zakaj? Ker so takšne osebe že ustrezno usposobljene za ukrepanje, če je to potrebno. Vedo, kako se vesti v specifičnih okoliščinah, zato predstavljajo še en par rok več. Pravijo, da zanje pomenijo neprecenljiv vir pomoči, če bi bilo to potrebno, zato so radi seznanjeni s tem, kje sedijo.

Nad oblaki nimamo varnostnega izhoda, skozi katerega bi lahko pobegnili.
Nad oblaki nimamo varnostnega izhoda, skozi katerega bi lahko pobegnili. FOTO: Shutterstock
Tega nikoli ne počnite na letalu
Preberi še
Tega nikoli ne počnite na letalu

- Preverijo, ali ste bolni

Ker je letalo zaprt prostor, v katerem se virusi in bakterije hitro širijo, je potrebna velika pozornost pri ljudeh, ki izražajo znake slabega počutja. Bledica, rdečica, potne srage, velikost zenic, odzivanje na pozdrav so le nekateri od znakov, ki lahko kažejo na povečano tveganje. Stevardese niso zdravniki in tudi nimajo ustreznega znanja, na podlagi katerega bi znale postavljati diagnoze, zato je toliko bolj pomembno, da so pozorne na vse neobičajne znake, ki bi utegnili kazati na nevarnost. Ne bodite torej presenečeni, če vas bodo pozorno premerile. 

- Preverijo, ali vas je strah

Pa še ena za tiste, ki vas je strah letenja. Stevardese so pri potnikih pozorne tudi na morebitne znake strahu in tesnobe, ki bi lahko vodili v panične napade. V tem primeru vam stevardesa nameni kakšno spodbudno besedo, v težjih primerih pa ukrepa tudi z ustreznimi pomirjevali.

Terorizem ali turbulence - česa vas je bolj strah?
Preberi še
Terorizem ali turbulence - česa vas je bolj strah?

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 400