DAVIDOVI EKSTREMI

Savdska Arabija od blizu: nakupovalni centri in sekanje rok

31.01.2020, 9:27
2
Sto Slovenij velika država, ki pokriva večino Arabskega polotoka, je z izjemo klišejskih vedenj o tem, da je ena največjih izvoznic nafte, da je praktično "zasebna država" družine Saud in da kot zibelka islama (tukaj sta Meka in Medina) goji fundamentalistični islam z vsem, kar to prinaša, precejšnja neznanka za zahodni svet. A kljub zaprtosti so pred letošnjo zimo začeli izdajati turistične vize in to priložnost je bilo treba izkoristiti.

Pričakovanje (pa tudi strahospoštovanje) je bilo skorja tako veliko kot dva milijona kvadratnih kilometrov velika prostranstva države. Prvi vtis je bil podoben kot pred dvema desetletjema, ko sem prvič obiskal sosednje Združene arabske emirate: veliko začetkov megalomanskih gradenj in projektov, a še vedno precejšen kaos za bleščečimi zgradbami.

Za bleščečimi stavbami še vedno vlada precejšen kaos.
Za bleščečimi stavbami še vedno vlada precejšen kaos./ FOTO: David Stropnik

Tradicija se tukaj večinoma še uspešno upira vplivu sodobnih (zahodnih) trendov, tako da je alkohol - skupaj z bučnimi zabavami in odkritimi deli telesa (pri ramenih in kolenih načeloma velja tudi za moške) - povsem prepovedan, sekanje rok in glav skupaj s kamenjanjem žensk pa še vedno prisotno.

Tradicija se tukaj večinoma še uspešno upira vplivu sodobnih (zahodnih) trendov
Tradicija se tukaj večinoma še uspešno upira vplivu sodobnih (zahodnih) trendov/ FOTO: David Stropnik

A po drugi strani so mesta polna nakupovalnih centrov ameriškega sloga, vključno s hitro prehrano, ženske imajo že dobro leto dni pravico voziti, potovati in spati v hotelu same. Veliko jih ima odkrit obraz in večinoma so visoko izobražene in v novi generaciji skušajo biti še kaj drugega kot le mame in žene. A pot do kakršnekoli emancipacije, pa tudi človekovih pravic in svobode, bo še dolga in ne prav lahka.

Na jugu države je morje sipin največje peščene puščave na svetu.
Na jugu države je morje sipin največje peščene puščave na svetu./ FOTO: David Stropnik

Narava je puščava saharskega tipaz večinoma kamnito puščo, na jugu je morje sipin največje peščene puščave na svetu, na severu pa gorat del, ki je najlepši v predelu Al Ule, velikanske oaze, obdane s skalnimi osamelci, kjer je pred tisočletji živela civilizacija Nabatejcev.

ženske imajo že dobro leto dni pravico voziti, potovati in spati v hotelu same.
ženske imajo že dobro leto dni pravico voziti, potovati in spati v hotelu same./ FOTO: David Stropnik

Kljub več kot tisoč kilometrom obale, morski turizem še ni razvit in vodni športi ostajajo velika neznanka. Prav nasproti egiptovskega Šarm El Šejka sicer načrtujejo več so milijard vreden megalomanski projekt futurističnega velemesta Neum, a se zdi, da je do tega še daleč. Turizem je sicer na nek način razvit, a povezan predvsem z več deset milijoni muslimanov, ki letno romajo v Meko, kamor "neverniki" seveda ne smejo.

Narava je puščava saharskega tipa z večinoma kamnito puščo.
Narava je puščava saharskega tipa z večinoma kamnito puščo./ FOTO: David Stropnik

PREBERI ŠE
Reli Dakar po selitvi v Savdsko Arabijo znova pokazal zobe

Na vsakih nekaj sto (ali pa že blizu tisoč) kilometrov iz puščave kipijo milijonska velemesta, med katerimi prednjači prestolnica Riad, ki je iz naselja z dobrimi deset tisoč prebivalci v stoletju zrasel v že blizu desetmilijonsko mesto.

Savdsko gospodarstvo poganja nafta.
Savdsko gospodarstvo poganja nafta./ FOTO: David Stropnik

Modernizacija in tekmovalnost s sosedi se vedno kažeta tudi v višini stolpnic, tako da v Džedi gradijo kilometer visoko stolpnico, ki naj bi bila, ko (če) bo zgrajena, najvišja na svetu. Gospodarstvo seveda poganja nafta in delovna sila petih milijonov Egipčanov, Sudancev in Pakistancev.

Cestna infrastruktura tudi na skrajnih koncih velikanske države ni slaba.
Cestna infrastruktura tudi na skrajnih koncih velikanske države ni slaba./ FOTO: David Stropnik

A država ima velikansko porabo, vojna z Jemnom in domnevno financiranje skrajnih islamskih skupin pa ima tudi svojo ceno, tako da velikih presežnikov ni. Cestna infrastruktura tudi na skrajnih koncih velikanske države ni slaba, je pa nekoliko posebna zaradi sistema desnega vključevanja in polkrožnega obračanja namesto klasičnih križišč s semaforji ali krožišči.

Al Ula je velikanska oaza obdana s skalnimi osamelci.
Al Ula je velikanska oaza obdana s skalnimi osamelci./ FOTO: David Stropnik

Res pa je nadzor z radarji strahovit (in funkcionalen), vožnja lokalcev pa kot v vseh arabskih državah, kjer za volanom sedijo ponosni in velikokrat nepremišljeni vozniki, precej divje kaotična.