Moskisvet.com
Virtualni muzeji

Svet

Obiščite slovite muzeje in galerije iz udobja domačega naslonjača

A.P.
18. 03. 2020 06.00
0

Te dni je svoja vrata zaprla večina javnih ustanov, vključno z galerijami in muzeji. To pa ne pomeni, da se v času, ko se je javno življenje ustavilo in smo se prisiljeni zadrževati doma, ne morete kulturno udejstvovati. Številni muzeji in galerije nam namreč ponujajo virtualne sprehode po svojih prostorih.

Marsikdo si bo te dni ure doma zapolnil z gledanjem filmov in branjem knjig, za tiste, ki vas zanimata likovna umetnost in zgodovina, pa je to idealen čas, da se sprehodite po znanih muzejih in galerijah in to kar iz udobja vašega doma.

Teo ''Teoson'' Ivančič: prijatelj nas je vse izdal policiji
Preberi še
Teo ''Teoson'' Ivančič: prijatelj nas je vse izdal policiji

Google je že pred leti splavil projekt Google Arts & Culture, ki danes ponuja virtualen dostop do več kot 1200 muzejev, galerij in arhivov ter omogoča, da si pobliže ogledate znamenita dela, za katera bi sicer morali prepotovati velik del sveta, odšteti drago vstopnico in čakati v dolgih vrstah.

Britanski muzej (British Museum, London, Anglija)

Britanski muzej je eden največjih in najslavnejših muzejev na svetu. Virtualno lahko vstopite v 4000 let staro okroglo hišo, ki daje na ogled več kot 4.500 razstavnih eksponatov. V njem je sicer shranjenih okoli osem milijonov predmetov, ki govorijo o človeški kulturi od začetka do danes. Muzej so za javnost odprli leta 1759, virtualna tura pa ponuja ogled virtualne palače, egipčanskih mumij, starodavnega kamna iz Rosette in številnih drugih predmetov neprecenljive vrednosti.

Britanski muzej
Britanski muzej FOTO: Profimedia

Guggenheimov muzej (New York, ZDA)

Newyorški Guggenheimov muzej slovi po svojem ''glasu in stasu''. Je spomenik modernizmu. Navzven gre za beton, vlit v stolp iz koncentričnih krogov, med sprehodom po sloviti spiralnih stopnicah pa nas razstavni prostor, ki ga zapolnjuje impresionistična, postimpresionistična, moderna in sodobna umetnost, spremlja kar ob spiralni zapornici v notranji rotundi in ne v zaprtih prostorih, kot smo vajeni drugod. Za češnjo na vrhu torte poskrbi stekleni strop.

Guggenheimov muzej
Guggenheimov muzej FOTO: Profimedia

Pariški narodni muzej (Musée d’Orsay, Paris, Francija)

Narodni muzej v središču Pariza ponuja pretežno francosko umetnost – kipe, slike, fotografije in pohištvo iz obdobja med letoma 1848 in 1914. Znan je predvsem zavoljo zbirke impresionističnih del slovitih umetnikov, kot so Manet, Renoir, Monet, Degas in Cézanne. Nahaja se v zgradbi nekdanje pariške železniške postaje Gare d'Orsay.

Pariški narodni muzej
Pariški narodni muzej FOTO: Profimedia

Nacionalni muzej moderne in sodobne umetnosti v Seulu (Južna Koreja)

Gre za podružnico muzeja iz Gwacheona, ki se je odprla leta 2013 in hrani dela sodobne korejske umetnosti ter mednarodna dela iz različnih časovnih obdobij.

Nacionalni muzej moderne in sodobne umetnosti v Seulu
Nacionalni muzej moderne in sodobne umetnosti v Seulu FOTO: Profimedia

Pergamonski muzej (Berlin, Nemčija)

Sloviti nemški muzej je dom številnih zgodovinskih predmetov neprecenljive vrednosti. Med drugim si lahko pobliže ogledate slavni Pergamonski oltar, ki je v Antiki veljal za eno od svetovnih čudes, med bolj dragocena dela pa sodijo tudi ploščice iz babilonske Paradne ceste, pa Ištarina vrata, ki so bila osma vrata v notranjost Babilona, zgrajena okoli 575 pr. N. št. Po ukazu kralja Nebukadnezarja II (604–562 p. n. št.), pa tudi stara rimska vrata iz Mileta.

Pergamonski muzej
Pergamonski muzej FOTO: Profimedia

Muzej Rijks (Rijksmuseum, Amsterdam, Nizozemska)

Rijks, kot Amsterdamčani ljubkovalno pravijo temu največjemu nizozemski muzeju in zaščitnemu znaku mesta, hrani impozantno zbirko umetnin. Med drugim čuva dela, kot sta Rembrandtova Nočna straža, ki je tudi njen osrednji eksponat, pa značilne modro-bele keramike iz Delfta. Seveda ne manjkajo največje slikarske mojstrovine iz nizozemske zlate dobe.

Muzej Rijks
Muzej Rijks FOTO: Profimedia

Van Goghov muzej (Amsterdam, Nizozemska)

Van Goghov muzej je eden najbolj obiskanih muzejev v Amsterdamu, stalna zbirka pa zajema največji opus genialnega slikarja Vincenta van Gogha. Skozi 200 njegovih slik in 500 risb dobimo detajlni vpogled v njegova razpoloženja, pri čemer nam pomaga tudi 750 razstavljenih pisem njegovemu bratu Teu.

Van Goghov muzej
Van Goghov muzej FOTO: Profimedia

Galerija Uffizi (Firence, Italija)

Najbolj obiskani italijanski muzej ponuja eno najboljših zbirk italijanske umetnosti, za katero je zaslužna slovita italijanska družina iz Firenc – Medičejci. Stavbo je leta 1560 zasnoval Giorgio Vasari, graditi pa so jo začeli pod Cosimom I. Medičejskim, ki je v njej razstavil svojo zbirko. Ta se je z leti zgolj dopolnjevala. Njen vrhunec je zbirka del renesančnih umetnikov, kot so Leonardi da Vinci, Sandro Botticelli, Pierro della Francesca idr.

Galerija Uffizi
Galerija Uffizi FOTO: Profimedia

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 492