SVET

To so najlepše plaže na svetu

M.S.
01.03.2023, 7:00
0
Popotniški portal Tripadvisor je objavil svež seznam najlepši plaž na svetu. Preverite, katere so ta hip najbolj sanjske! Med najlepšimi 10 so tudi tri evropske.

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

Popotniška spletna stran Tripadvisor je sestavila seznam najlepših plaž na svetu za leto 2023. Do najlepše se je mogoče prebiti le s čolnom ali po lestvi. Pri nastajaju seznama so sodelovali uporabniki omenjenega portala, vrstni red pa je skupek njihovih vtisov in izkušenj iz preteklega leta.

Najlepše plaže na svetu
Najlepše plaže na svetu/ FOTO: Adobe Stock

PREBERI ŠE
Napis Hollywood: zanimiva dejstva o simbolu zabavne industrije

Najlepša plaža na svetu v letu 2023 je Baía do Sancho, ki je del arhipelaga Fernando de Noronha in je od obale Brazilije oddaljena približno 350 kilometrov. Gre za majhno plažo, ki je del vulkanskega otočja, krasi pa jo bujno eksotično rastlinje, kristalno čista voda smaragdne barve – dno vidimo tudi pri 50 metrih globine, pod morsko gladino pa lahko občudujemo želve, korale in sipek pesek zlatega odtenka. Do plaže se prebijamo po strmih kamnitih stopnicah in skozi tunel v klifu, do nje pa dokončno spustimo po eni od le treh 30-metrskih lestev. Do nje lahko pridemo tudi z majhnim letalom ali čolnom. Preteklo leto je bila na sedmem mestu, iz klifa pa je mogoče v daljavi opazovati tudi delfine, ki skačejo iz vode. Med januarjem in julijem plažo zaradi drstenja želv med šesto zjutraj in šesto zvečer ni dovoljeno obiskati, najbolje pa jo je obiskati spomladi in jesen.

Plaža Baio do Sancho ni lahko dostopna.
Plaža Baio do Sancho ni lahko dostopna./ FOTO: Adobe Stock

PREBERI ŠE
Najlepši mostovi na svetu

Tri predstavnice v deseterici na seznamu najlepših plaž na svetu imajo Karibski otoki, in sicer peščeno plažo Eagle Beach na zahodni obali otoka Aruba, ki se je uvrstila na drugo mesto, plažo Grace Bay Beach na otokih Turks in Caicos, ki se je uvrstila na peto mesto, na devetem mestu pa je pristala plaža Varadero na Kubi, ki se nahaja na polotoku Ikakos in sodi med svetovno znano letovišče na Karibih.

Več kot kilometer dolga plaža Eagle Beach je pravi raj na Zemlji.
Več kot kilometer dolga plaža Eagle Beach je pravi raj na Zemlji./ FOTO: Adobe Stock

PREBERI ŠE
Poševni stolp v Pisi: fascinantna dejstva o tej edinstveni turistični atrakciji

Tudi Evropa ima tri predstavnice, in sicer se je tik pod odrom za zmagovalce znašla črna plaža Reynisfjara (četrto mesto) v bližini mesta Vik na Islandiji – pobliže plažo, ki jo prepoznajo ljubitelji serije Igra prestolov, lahko spoznate v naši reportaži z Islandije TU – ki pa z do 40-metrskimi valovi in ledeno mrzlo vodo ni najbolj gostoljubna, zato pa je pravi raj za ljubitelje ptičev. Več kot šest kilometrov dolga portugalska plaža mehkega peska Praia da Falésia (v prevodu plaža klifov), ki se razteza od mesta Olhos de Agua do Vilamoura, je posegla po šestem mestu, italijanska bela peščena plaža s turkiznim morjem Spiaggia dei Conigli (Slovenci ji pravimo Zajčja plaža), ki se je ugnezdila na južnem delu otoka Lampedusa. pa po osmem mestu.

Zajčja plaža na otoku Lampedusa, ki leži južno od Sicilije.
Zajčja plaža na otoku Lampedusa, ki leži južno od Sicilije./ FOTO: Adobe Stock

PREBERI ŠE
Razkrivanje skrivnosti Islandije: lovljenje sanj med ognjem in ledom

Med top 10 so se prebile še ameriška plaža Ka'anapali Beach na Havajih (10. mesto), Cable Beach (Broome) na zahodu Avstralije (tretje mesto) in indijska plaža Radhanagar Beach (sedmo mesto), ki se nahaja na otoku Halelock, ki sodi pod Andamanske otoke (Indija). 

PREBERI ŠE
Fascinantna dejstva o rimskem koloseju