Moskisvet.com
Eden najlepših razgledov na otok Oahu.

Svet

Havaji nikoli več ne bodo isti

Ni.Š.
22. 04. 2024 04.36
0

Konec prepovedanega adrenalinskega doživetja na Havajih. Oblasti na otoku Oahu so se namreč odločile, da odstranijo znamenito pohodniško pot na enega od najlepših razgledišč, in sicer epske Stopnice do nebes, kot so jih imenovali.

Moškisvet.com e-novice

Si že prijavljen na vse naše e-novice?

Ena najbolj epskih pohodniških poti na otočju Havaji je že več let trn v peti lokalnih oblasti. Te so namreč pot z imenom Haiku Stairs ali tudi Stopnišče do nebes na otoku Oahu pred leti zaprle, saj je pot dotrajana in nevarna, prav tako je dostop na območju, kjer močno moti lokalno skupnost.

A prepovedi dostopa avanturisti z vsega sveta kljub 1000 dolarjev (slabih 940 evrov) visoki kazni ne upoštevajo. V želji po adrenalinu ter čim bolj popolnih fotografijah in posnetkih za na Instagram ter TikTok se mnogi kljub prepovedi in fizični omejitvi dostopa še vedno povzpnejo po stopnicah in uživajo v neverjetnih pogledih na tretji največji havajski otok in mesto Honolulu.

Eden najlepših razgledov na otok Oahu.
Eden najlepših razgledov na otok Oahu. FOTO: Adobe Stock

Ker se pri tem dogajajo tudi hujše nesreče, so se mestne oblasti sedaj odločile, da bodo stopnice odstranile, saj prepoved dostopa očitno ne zaleže. 

Konec aprila se tako začne odstranjevanje te ogromne železne konstrukcije, dela pa naj bi trajala kar šest mesecev. Kot so sporočili predstavniki mestnih oblasti, bodo za projekt namenili kar 2,5 milijona dolarjev (2,3 milijona evrov), poroča CNN.

Stopnišče, ki turistom in pohodnikom omogoča enega najbolj adrenalinskih doživetij na Havajih, je med drugo svetovno vojno zgradila ameriška mornarica. Za javnost je bil dostop do stopnic omejen že od leta 1987, a prepovedi nihče ni upošteval, nadzor pa je bil pomanjkljiv.

Stopnice so zgradili ameriški marinci leta 1943, zadnje desetletje pa so ena najbolj priljubljenih točk za posnetke, ki jih avtorji tako radi delijo na družbenih omrežjih.
Stopnice so zgradili ameriški marinci leta 1943, zadnje desetletje pa so ena najbolj priljubljenih točk za posnetke, ki jih avtorji tako radi delijo na družbenih omrežjih. FOTO: Adobe Stock

Pot je sestavljena iz 3922 stopnic, ki se vijejo po dolgi gorski poti v Kaneoheju na vzhodu Oahuja. S pojavom družbenih omrežij in širjenjem posnetkov na različnih platformah je pot postala še bolj priljubljena med avanturisti, ki so kar tekmovali, kdo bo bolj drzen.

"Zaradi nezakonitih vdorov Haiku Stairs pomenijo precejšnjo odgovornost in strošek za mesto ter vplivajo na kakovost življenja bližnjih prebivalcev," je za CNN dejala članica mestnega sveta Honoluluja.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 400