Moskisvet.com
Tempelj Lempuyang

Svet

7 krajev, ki jih je uničil Instagram

A.K.
14. 02. 2020 08.06
1

Instagram je v zadnjih letih ustvaril velike spremembe v potovalnih navadah. Kraji, ki so nekoč veljali za zasebne, neznane ali celo svete, so po njegovi ’zaslugi’ postali preobljudeni, prenasičeni, okrnjeni in žal vse bolj onesnaženi. Vse se je začelo z instagramerji z velikim številom sledilcev, ki se fotografirajo na čudovitih krajih in nato izbrane fotografije še dodatno olepšajo s številnimi filtri ter obdelavami. In ker si mnogi želijo ustvariti prav takšno fotografijo, se je začel trend potovanj, ki temelji le na iskanju najlepših instagram lokacij, kotičkov, kavarn, razglednih točk, znamenitosti … Pri tem se poraja vprašanje – zakaj sploh še potujemo? Je gonja po iskanju popolne fotografije, ki nam bo prinesla tisoče všečkov res smisel in namen potovanj?

Santorini, Grčija

Verjetno brez težav uvrstimo na prvo mesto enega od najbolj priljubljenih grških otokov, ki je znan zlasti po romantični vasici Oia, čudovitih razgledih na tradicionalne bele hiške, cerkve z modrimi strehami in neskončno morje. Ker se je z razmahom Instagram fotografij drastično povečalo tudi število obiskovalcev, so bili primorani sprejeti sklep o omejitvi obiska tistih, ki so prihajali na obisk otoka s križark. Vsako leto otok obišče okoli 2 milijona obiskovalcev, dnevno pa v visoki sezoni kar 10.000 obiskovalcev s križark. V letu 2019 so obisk omejili na 8000. Če ga nameravate obiskati, se torej tja raje odpravite v skrajnem začetku ali ob koncu sezone.

Santorini
Santorini FOTO: Shutterstock

Machu Picchu, Peru

Le kdo ne pozna ikoničnega razgleda na ruševine inkovske civilizacije sredi visokih perujskih gora. Številne fotografije, kjer posamezniki v pisanih pončih pozirajo sredi Andov, so preplavile Instagram. Pri tem ne igra nobene vloge niti dejstvo, da je to področje izjemno visoko in nekaterim popotnikov predstavlja nemalo preglavic višinska bolezen. A za fotografijo je očitno vredno potrpeti. Že v letu 2014 je območje Unescove svetovne dediščine obiskalo več kot 1,2 milijona ljudi, omejitev, ki so jo takrat postavili tamkajšnji prebivalci pa je bila 2500 obiskovalcev na dan. V letošnjem letu so postavili nov režim obiskov, in sicer v sklopu treh skupin na dan ob točno določenih urah; v narodnem parku pa ste lahko največ 4 ure.

Odpotujte v kraje Vojne zvezd
Preberi še
Odpotujte v kraje Vojne zvezd

Stolp v Pisi, Italija

Če boste v poletnih mesecih obiskali ležeči stolp v Pisi, boste deležni nenavadnega razgleda na pisano množico turistov v različnih telesnih držah, ki se trudijo ustvariti karseda zanimivo fotografijo te italijanske znamenitosti. Letno ga obišče okoli 5 milijonov turistov, zato stolp raje obiščite izven sezone, če se želite malo bolj umirjeno sprehoditi po celotnem kompleksu, ki vključuje mnogo več kot le ležeči stolp.

Stolp v Pisi
Stolp v Pisi FOTO: Shutterstock

Bela mošeja, Abu Dhabi

Fascinantna bela mošeja, ki se nahaja v emiratu Abu Dhabi se je že znašla na seznamu ’spornih’ oz. neprimernih fotografij. Osupljiva stavba je mesto čaščenja, a se kljub temu pojavlja na mnogih Instagram fotografijah, ki po mnenju domačinov ne bi smele nastati. Dejstvo je, da vsak turist ne spoštuje tradicije in navad države, v katero vstopa, kar lahko povzroči tudi resnejše konflikte. V prvi polovici lanskega leta je mošejo obiskalo čez 4 milijone turistov. Ženske si morajo ob vstopu nadeti abayo – tradicionalno oblačilo. Trend fotografiranja v osupljivi beli mošeji naj bi začeli prav Rihanna in Selena Gomez.

Bela mošeja
Bela mošeja FOTO: Shutterstock

Polja tulipanov, Nizozemska

Nizozemska slovi po neskončnih poljih pisanih tulipanov, ki so prava paša za oči, še bolj pa za strastne instagramerje, ki si želijo svojo prisotnost ovekovečiti sredi čudovitih nasadov. Toda zaradi hord turistov, ki brez občutka lomastijo po poljih, naj bi imeli kmetje na tisoče dolarjev škode. Zato so tamkajšnji prebivalci sprejeli številne ukrepe, s katerimi so vsaj malo zaščitili svoja posestva. Sprožili so celo kampanjo v kateri opozarjajo na ’tulipanom prijazno fotografiranje’ in turiste pozvali naj uporabljajo ključnik #watchyourfeet. V lanskem letu je mesto Keukenhof obiskalo nekaj več kot milijon in pol obiskovalcev.

Polja tulipanov
Polja tulipanov FOTO: Shutterstock

Tempelj Lempuyang, Bali

Slavni balijski tempelj Lempuyang se je izkazal za veliko razočaranje mnogih turistov, ki ob templju pričakujejo ribnik ali jezero. Fotografije na Instagramu namreč lažno prikazujejo zrcalni odsev ’nebeških vrat’, ki pa v resnici ni nič drugega kot fotografski trik z zrcalcem postavljenim pred objektiv. A kljub temu je turistični naval ogromen, saj je v čakalni vrsti treba včasih stati tudi dve uri ali več. Ali je zares vredno pa je stvar presoje vsakega posameznika.

Tempelj Lempuyang
Tempelj Lempuyang FOTO: Shutterstock

Spomenik žrtvam holokavsta, Berlin

V letu 2015 se je v spominskem centru holokavsta v Berlinu začel trend selfijev s širokimi nasmeški, gestami miru, pomanjkljivo oblečenimi dekleti ali celo v stoji na glavi. Kraj, kjer so se včasih dogajale nepredstavljive grozote, bi moralo biti mesto spokojnosti in spoštovanja, ne pa kraj za nabiranje všečkov v povsem nepremišljenih opravah in z neprimernim poziranjem pred objektivom. Izraelski satirik Shahak Shapira je naveličan od neprimernega ravnanja turistov s pomočjo fotoshopa na fotografije koncentracijskega taborišča dodal slike stradajočih judov in gomile trupel. V letu 2018 je kraj obiskalo nekaj več kot 2 milijona turistov.

Spomenik žrtvam holokavsta v Berlinu
Spomenik žrtvam holokavsta v Berlinu FOTO: Shutterstock

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 376