Moskisvet.com
Slap Peričnik

Slovenija

7 najlepših slovenskih slapov

A.K.
25. 04. 2024 05.00
1

Z lahkoto bi lahko rekli, da je Slovenija dežela slapov, saj se v različnih velikostih pojavljajo skoraj v vseh regijah. Največje in najmogočnejše pa najdemo prav na območju Julijskih ter Kamniško-Savinjskih Alp. Ker je pozna pomlad zaradi dežja in taljenja snega idealen čas za obisk teh naravnih biserov, smo tokrat izbrali sedem najlepših in najbolj prepoznavnih. H kateremu boste šli napolnit svojo energijo prihodnjič?

Slap Peričnik

Na Gorenjskem, čisto na začetnem delu doline Vrata, lahko obiščemo slap Peričnik. Slap pada čez previsno steno približno 52 metrov globoko, njegova zanimivost pa je, da se lahko okoli njega celo sprehodimo. To pomeni, da je eden redkih slapov, ki si ga lahko ogledamo z vseh zornih kotov in prav zaradi tega dejstva je postal zelo priljubljena točka fotografov in Instagramerjev. Precej prepoznaven je tudi v svoji zimski podobi, ko oblikuje fascinantno ledeno zaveso. Velja za enega najvišjih slovenskih slapov, do njega pa vodi označena pot iz Mojstrane.

Slap Peričnik
Slap Peričnik FOTO: Shutterstock
Najlepši mostovi Slovenije
Preberi še
Najlepši mostovi Slovenije

Slap Savica

Slap Savica v steni Komarče velja za enega najprepoznavnejših v Sloveniji, obiščemo pa ga lahko med raziskovanjem Bohinja in njegove okolice. Poleg naravnih lepot ima tudi zgodovinski pomen, saj je o njem pisal že Valvasor, v svojih pesmih pa ga je omenjal tudi  France Prešeren. Slap Savica je visok 78 metrov, do njega pa vodi urejena sprehajalna pot, ki je zanimiva tudi zaradi 553 stopnic, ki nas pripeljejo do tega naravnega bisera. Slap se napaja iz 500 metrov višje ležečega Črnega jezera, ob njem pa si lahko ogledamo tudi nekoliko manjši, 25-metrski slap. Odlična ideja za izlet je sprehod okoli Bohinjskega jezera in obisk Savice. 

Slap Savica
Slap Savica FOTO:
5 najlepših razglednih stolpov v Sloveniji
Preberi še
5 najlepših razglednih stolpov v Sloveniji

Slap Virje

Na Primorskem, natančneje v zgornji Soški dolini, najdemo izjemno slikovit slap Virje, ki se napaja iz Kaninskih podov in ima tipični kraški izvir. Pot do slapa nas vodi mimo vasice Plužna, izvira Glijuna in akumulacijskega jezera. Potok Glijun pada v 20 metrov širok in 12 metrov visok slap, pod katerim se razteza smaragdni tolmun. Čeprav v poletnih mesecih številne pogumneže zamika, da bi se v njem osvežili (voda ima le 5 stopinj), kopanje ni dovoljeno. Slap Virje velja za enega najbolj čarobnih in skritih slapov v Posočju.

Slap Virje
Slap Virje FOTO:

Slap Kozjak

Prav tako na Primorskem koncu, le malce južneje od slapa Virje, najdemo enega najbolj obiskanih slapov, ki je zaradi svoje unikatnosti postal znan tudi v tujini. Slap Kozjak se skriva v slikovitem skalnatem amfiteatru, nedaleč stran od Kobarida. Do njega vodi označena in nadvse prijetna sprehajalna pot, ki deloma vodi tudi ob čudoviti reki Soči. Slap je visok 15 metrov, pod njim pa se razteza zelen tolmun, ki je ena najbolj fotografirani znamenitosti tega konca Slovenije. Ker je Kozjak zaščitena naravna vrednota, kopanje tam ni dovoljeno.

Slap Kozjak
Slap Kozjak FOTO:
7 čudes sveta in njihove skrivnosti
Preberi še
7 čudes sveta in njihove skrivnosti

Martuljški slapovi 

Le dobrih 15 kilometrov od slapa Peričnik najdemo pod goro Špik Martuljške slapove, ki prav tako veljajo za pravi spektakel alpskega sveta. Martuljška slapova sta sicer dva – spodnji in zgornji, za lepšega pa velja prav slednji, ki pada prek mogočne, 110-metrske navpične stene. Do njega vodi razmeroma nezahtevna pot, previdnost pa ni odveč v neposredni bližini slapu, ki zahteva dobro opremo. Izlet lahko popestrite tudi z ogledom oglarske kope. Obisk je najbolj priporočljiv v pozno pomladanskem času, ko sta slapa zaradi taljenja snega najbolj mogočna. 

Martuljški slapovi
Martuljški slapovi FOTO: Dreamstime

Slap Rinka

V objemu Kamniško-Savinjskih Alp najdemo slap Rinka, ki je ena ključnih znamenitosti Logarske doline. Uvrščamo ga med najlepše, najvišje in najbolj obiskane slapove v Sloveniji, saj je visok kar 105 metrov. Voda za slapom ponikne in na dan znova privre v spodnjem delu doline kot izvir Črne. Pot do njega je nezahtevna, od izhodišča pa ga dosežemo v dobrih 15 minutah. Le nekaj metrov pod slapom se nahaja planinsko zavetišče Orlovo gnezdo, od koder sega lep razgled. Pozimi, ko zaledeni, je zelo priljubljen med alpinisti, poleti pa je priljubljena turistična točka številnih obiskovalcev.

Slap Rinka
Slap Rinka FOTO:
10 nenavadnih krajev v Evropi
Preberi še
10 nenavadnih krajev v Evropi

Slap Boka

Seznam zaključujemo z najbolj vodnatim in najveličastnejšim slapom, ki je visok kar 144 metrov in širok 18 metrov. Višina obsega njegovo zgornjo stopnjo, ki meri 106 metrov, 33 metrov pa meri še visoko slapišče pod njim. Napaja se iz Kaninskega pogorja, vode pa je zaradi taljenja snega in deževja največ v pomladanskem in jesenskem času. Za razliko od ostalih slapov ta ni skrit v objemu gozdov ali skalnatih formacij, ampak je dobro viden že s ceste, ki povezuje Bovec in naselje Žaga. Do razgledne točke, ki jo dosežemo v 15 minutah, vodijo oznake. Če vas zamika še bolj atraktiven razgled, pa se lahko odpravite po serpentinasti poti ob robu prepada do višjega razgledišča, za kar boste potrebovali okoli 40 minut hoje.

Slap Boka
Slap Boka FOTO:
Skrivnostni geoglifi v Nazci končno razkriti?
Preberi še
Skrivnostni geoglifi v Nazci končno razkriti?

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 492