Moskisvet.com
42159a9def_60419807

Svet

Skriti zakladi svetovne dediščine

U.K.
03. 10. 2016 11.11
0

Svetovni popotniki, ki si želijo ogledati nekaj več, si preprosto morajo ogledati manj znana svetovna čudesa, ki jih je skozi zgodovino ustvaril človek.

Le malo ljudi pozna te skrivne dragulje, ob katerih bi si vsak ljubitelj zgodovine in potovanj obliznil vseh deset prstov. Med te sodi resnično izgubljeno inkovsko mesto, 52 templjev, ki so nastali precej pred Angkorjem in so skriti globoko v džungli Kambodže, in še nekateri drugi. Razlog, da so ti kraji slabo poznani, je v glavnem ta, da so precej odročni in nekateri tudi v relativno nevarnih področjih sveta.

Srednjeveške cerkve iz vulkanskega kamna (Lalibela, Etiopija)
V Etiopiji obstaja 11 posebnih srednjeveških cerkva, skrite pa so v majhni gorski vasici z imenom Lalibela. Po legendi naj bi kralj Lalibele po obisku Jeruzalema zgradil sveto mesto v Etiopiji. Delavci so zgradili cerkve iz rdečega vulkanskega kamna. Še posebej so impresivne štiri, ki se imenujejo Emmanuelova hiša, Mercuriosova hiša, Gabrielova hiša in hiša Abbe Libanoso. Vse štiri so namreč narejene iz enega masivnega kosa in povezane s podzemnim hodnikom.

Najstarejši sistem templjev (provinca Kampong Thom, Kambodža)
Ne, ne gre za Angkor. V 7. stoletju so na področju nekdanjega glavnega mesta Chenla zgradili 52 templjev Sambor Prei Kuk. Vladarji mesta Chenla so nekoč nadzorovali večji del današnje Kambodže. Sedaj se templji nahajajo globoko v džungli province Kampong Thom. Templji so približno 600 let starejši od Angkorja. Da lahko popotniki obiščejo templje, morajo najeti vodiča, imajo pa tudi možnost, da najamejo kočo ob templju in živijo s katero od okoliških družin.

Kamniti templji (Malta in Gozo)
Kamniti templji na teh dveh mediteranskih otočkih so stari približno 7.000 let, torej so starejši od velike piramide v Gizi. Največji med njimi se imenuje Hagar Qim in se nahaja na južni obali Malte. Izdelan je bil iz ogromnih kamnitih kock, podobno kot Stonehenge. Nekateri kamniti bloki tehtajo prek 20 ton. V templjih so našli kamnite kipce, v stene pa so vrezane podobe živali, spiralastih vzorcev in boginj.

Palača, ki kljubuje gravitaciji (Lucknow, Indija)
Malo zahodnjakov je slišalo za mesto Lucknow, glavno mesto regije Uttar Pradesh, še manj pa za palačo v obliki labirinta, ki se tam nahaja. Imenuje se Bara Imambara. Zgradil jo je vladar Asaf-ud-Daula v 18. stoletju, v to pa naj bi prisilil okoli 22.000 prebivalcev mesta. Palača je zgrajena brez kakršnih koli podpornikov. Pokonci jo držijo izključno med seboj povezani zidaki. Poleg centralne dvorane ima palača prek 1000 ozkih hodnikov in prehodov. Labirint je namenjen temu, da zmede morebitne napadalce. Nekateri prehodi se namreč nenadoma končajo in pred osebo se nenadoma pojavi stena, nekateri drugi pa so še bolj nevarni, saj vodijo do prepadov. Zato je pametno, da imajo obiskovalci vodiča, ki jih vodi po labirintu, palača pa premore tudi čudovite vrtove.

Resnično izgubljeno inkovsko mesto (Choquequirao, Peru)
Nad reko Apurimac v perujski džungli se skrivajo ruševine iz 15. stoletja, ki jih letno obišče le okoli 7.000 obiskovalcev. To je le 1 odstotek ljudi, ki obiščejo precej bolj znani Machu Pichu. Vendar Choquequirao ni nič manj pomembno od bolj znanega 'bratranca'. Po velikosti je približno isto veliko mesto in velja za zadnji večji verski center Inkov.

Kraljevo mesto (Isfahan, Iran)
Šah Abbas se je okoli leta 1.600 odločil, da bo preselil glavno mesto v Isfahan. Glavna zgradba Naqsh-e Jahan Square je obkrožena s štirimi večjimi stavbami: Kraljeva mošeja na jugu, stebrišče Qaysariyyeh na severu, mošeja šejka Lotfollah na vzhodu, in veličasten vhod v palačo Ali Qapu in kraljeve vrtove na zahodu.

Veličasten kip Bude (Sečuan, Kitajska)
Približno 1000 kilometrov stran od Šanghaja, v gorah centralne Kitajske, so skoraj 100 let gradili velikanski kip Bude. Kip je visok kar 70 metrov in je prav nenavadno, da ni bolj poznan. Kip se nahaja ob mestu Leshan in se po njem tudi imenuje.

Skrivnostni majevski kompleks (El Mirador, Gvatemala)
Mirador je morda eden bolje poznanih lokacij na tem seznamu. Miradorska kotlina velja za zibko majevske civilizacije. Tu se namreč nahaja pet predklasičnih majevskih mest. El Mirador, Nakbe, Xulnal, Tintal in Wakna. Vsa so večja in starejša (za 1.000 let) od bolj znanega Tikala. Tu se nahaja tudi La Danta, glede na volumen največja piramida na svetu. Poleg tega lahko obiskovalci vidijo tudi ostanke najstarejšega avtocestnega sistema.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 479