Moskisvet.com
Pri seks turizmu se pojavlja velik problem spolno prenosljivih bolezni. Pazljivo!

Potovanja

Seks turizem - da ali ne?

A.K
09. 05. 2019 10.15
1

Potovanja, počitnice in raziskovanja številnih kotičkov našega planeta so v večji meri namenjena prekinitvi dnevne rutine, sprostitvi in počitku, nabiranju novih izkušenj, širjenju obzorij, spoznavanju različnih kultur … A znano je, da se mnogi posamezniki odpravljajo na različne konce sveta tudi zaradi spolnih radosti ali celo iskanja partnerja. In ne - niso le moški tisti, ki se poslužujejo tako imenovanega seks turizma.

Tajska je zelo priljubljena turistična destinacija, zlasti pri moških družbah.
Tajska je zelo priljubljena turistična destinacija, zlasti pri moških družbah. FOTO: Shutterstock
Kdaj se je začel? V turistični industriji se pojavlja tudi temni sektor, imenovan seks turizem. Raziskave pravijo, da so se v zgodovini prvi znaki turizma povezanega s spolnimi uslugami začeli pojavljati v prvi in drugi svetovni vojni, saj naj bi vojaki potrebovali prostor za sprostitev in rekreacijo.

2 vrsti seks turizma: Kazali naj bi se dve vrsti seks turizma, in sicer turizem, ki promovira državo v katerih je prostitucija pravno priznana in se šteje za poklicno dejavnost, in pa spolni turizem v državi (običajno je to država v razvoju), kjer prostitucija ni zakonsko urejena.

Temne plati: Seks turizem spodbuja neenakost med spoloma, nasilje nad ženskami, povečuje širjenje spolnih in drugih nalezljivih bolezni. Ima torej zdravstvene, socialne in kulturne posledice, zlasti takrat, ko se izkoriščajo razlike povezane s spolom, starostjo, socialnim in ekonomskim položajem prebivalstva.

Vroče poletne avanture? Seveda! A ne pozabite na to!
Preberi še
Vroče poletne avanture? Seveda! A ne pozabite na to!
Pri seks turizmu se pojavlja velik problem spolno prenosljivih bolezni. Pazljivo!
Pri seks turizmu se pojavlja velik problem spolno prenosljivih bolezni. Pazljivo! FOTO: Shutterstock
In katere so države, kjer je seks turizem v razmahu?

Tajska

Skorajda ni posameznika, ki ne bi že slišal o razmahu seks turizma na Tajskem. Industrija se je v državi začela med vietnamsko vojno in je v tem delu jugovzhodne Azije že pravi poklic, saj se z namenom preživetja z njim ukvarja kar tri milijone spolnih delavcev in delavk. Če boste potovali po Tajski, boste naleteli na številne ’ladyboye’ in privlačna tajska dekleta, ki vas bodo vabili na nova spolna doživetja. Prav tako boste zagotovo naleteli na številne starejše belopolte moške v družbi Tajk. 

Malezija

Južno od Tajske se nahaja Malezija, ki je tudi precej znana po tovrstnemu turizmu. Prostitucija je tu sicer nezakonita, so pa storitve še vedno široko dostopne. Veliko povpraševanja beležijo zlasti v krajih, kot so: Kuala Lumpur, Penang, Ipoh, večina spolnih delavcev pa prihaja iz sosednjih držav, tudi Kitajske.

Filipini

So še ena azijska država z ogromno spolno industrijo - ocenjujejo, da je zaposleniih kar 800.000 moških, žensk in otrok. V zvezi s tem krožijo tudi različne domneve, da se je v tej otoški državi seks turizem razvil predvsem zaradi ’girly’ oziroma strptizerskih barov, ki so se razmahnili med drugo svetovno vojno.

Brazilija

Na drugem koncu sveta, natančneje v Braziliji, je prostitucija zakonita. Ni pa zakonito upravljati bordelov in podobnih nočnih klubov, ter zaposlovati spolnih delavcev. A kljub restrikcijam še vedno skorajda v vsakem mestu obstajajo številni nočni klubi, v katerih so dejavne prostitutke, erotične plesalke in druge ženske, ki se preživljajo s pomočjo svojega telesa.

Rdeča četrt v Amsetrdamu.
Rdeča četrt v Amsetrdamu. FOTO: iStock
15 najnevarnejših držav na svetu
Preberi še
15 najnevarnejših držav na svetu

Kolumbija 

Kolumbijske ženske veljajo za ene najlepših na svetu in morda je ravno to eden od dejavnikov, ki je privedel do razcveta spolnega turizma v državi. Ta je tu povsem zakonit, si pa vlada prizadeva omejiti ilegalna področja, kot je denimo otroška prostitucija.

Dominikanska republika 

Severno od južne Amerike se nahajajo Karibi in med njimi Dominikanska republika, ki je polna zakonitih bordelov. Spolni turizem je najbolj prisoten v mestih Santo Domingo in Puerto Plate, kjer spolne delavke prosto prodajajo svoje storitve. Dominikanska republika je po številu izvoženih spolnih delavcev četrta na svetu.

Tega v tretjem svetu ne počnite!
Preberi še
Tega v tretjem svetu ne počnite!
Mnogi posamezniki se odpravljajo na različne konce sveta tudi zaradi spolnih radosti.
Mnogi posamezniki se odpravljajo na različne konce sveta tudi zaradi spolnih radosti. FOTO: Shutterstock
Kenija

Kenija spada med tiste afriške države, ki jih je relativno lahko obiskati. Poleg izjemne narave in številnih nacionalnih parkov pa slovi tudi kot država z največjo spolno industrijo na afriškem kontinentu. Država kljub visoki stopnji prenosljivih bolezni, zlasti virusa HIV, ne izvaja nobenih ukrepov proti tovrstni industriji. Zanimivo pa je, da je Kenija priljubljena destinacija med starejšimi belopoltimi ženskami, ki pridejo po nova spolna doživetja. Običajno so samske ali ločene, potujejo pa v družbi prijateljic ali same. 

Nemčija

Nekoliko bližje kot vse ostale naštete destinacije je Nemčija, v kateri je ulična prostitucija močno razširjena, pa tudi zakonita. Država ima dolgo zgodovino spolnega turizma, ki ga beležijo že od leta 1200 naprej. Zanimivo je, da se ljudje za tovrstno delo lahko javijo kar na oglase, ki jih objavljajo različne kadrovske agencije. ’Frauenhäuser’ so od vedno veljale za običajen del nemške zgodovine, ki naj bi s svojo ’meseno’ ponudbo pomagale pri obvladovanju večjih zločinov.

Nizozemska

Tudi Nizozemska velja za eno najbolj priljubljenih destinacij spolnega turizma na svetu; prostitucija je zakonsko urejena. V Amsterdamu po tovrstnih storitvah slovi predvsem rdeče okrožje De Wallen. Četrt je podnevi priljubljena tudi med turisti, ki jih radovednost žene k raziskovanju bolj eksotičnih in ’prepovedanih’ kotičkov mesta.

4 zloglasne rdeče četrti v Evropi
Preberi še
4 zloglasne rdeče četrti v Evropi

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 479