Moskisvet.com
42159a9def_60419807

Svet

S kolesom po azijskih mestih

U.K.
03. 10. 2016 10.57
0

Nekatera mesta so še posebej naklonjena kolesarjem in kje drugje bi jih našli več kot v Aziji. Mesta na seznamu slovijo po urejenih kolesarskih poteh, razburljivi vožnji in čudoviti naravi.

Eden novejših kitajskih 'pregovorov' pravi, da je bolje sedeti v BMW-ju in jokati, kot sedeti na kolesu in se smehljati. Vendar pa se s tem veliko ljudi ne bi strinjalo, saj naj bi po nekaterih ocenah na svetu trenutno obstajalo kar 1,4 milijarde koles. In prav ti ljudje ustvarjajo mesta precej bolj prijazna tako za stanovalce kot udeležence v prometu. Če ste ljubitelj kolesarjenja in radi potujete, so ta mesta kot nalašč za vas.

Kjoto
Turisti, ki prvič obiščejo Kjoto so navadno fascinirani nad dejstvom, da se praktično vsi prebivalci po mestu vozijo s kolesi. Vsako jutro drvijo dekleta v mini krilcih skozi mesto v šole in po opravkih, kar mestu precej doda na privlačnosti.
Že na prvi pogled ni težko videti, zakaj je Kjoto ena od kolesarskih prestolnic. Mesto je v glavnem dokaj ravno in kolesarske steze so zelo dobro urejene. Mnogo je ozkih prehodov med posameznimi ulicami skozi katera avtomobili ne morejo, mesto pa je urejeno kot velika mreža, tako da se je težko izgubiti. Proti severu se mesto sicer rahlo dviguje, a za povprečnega kolesarja majhen naklon ne predstavlja velikih težav.

Peking
Peking se sicer sooča z vedno bolj gostim avtomobilskim prometom, vendar ima še zmeraj eno najboljših kolesarskih infrastruktur na svetu. Kolesarske steze pokrivajo praktično vsako ped mesta, poleg tega je po vsem mestu ogromno kolesarskih delavnic in prodajaln, kjer kolesarjem v trenutku popravijo kolo, ali pa mu za majhen denar prodajo novega.
Vendar pa Peking ni za amaterje. Kolesarji v mestu čelad skoraj ne poznajo in kolesarski 'veterani' večkrat z veliko hitrostjo drvijo skozi ulice, ne da bi upoštevali cestne predpise. V vsakem primeru pa si je menda Peking najbolje ogledati iz sedeža na kolesu.

Kaohsiung
Kaohsiung je gotovo najbolj kolesom prijazno mesto v Tajvanu, kar poudarjajo tudi mestni uradniki in v tem primeru imajo prav. Imajo namreč več kot 150 kilometrov kolesarskih stez, poleg tega pa je bilo prvo mesto v Tajvanu, ki je imelo sposojevalnice koles. Ena izmed najlepših poti je več dni trajajoča vožnja s kolesom proti mestu Taitung, saj se kolesarji vozijo ob glavni cesti poimenovani South Cross-Island Highway, ki ponuja fantastičen razgled.

Jeju
Vsak ljubitelj kolesarjenja, ki se je kdaj vozil po Južni Koreji, bo gotovo potrdil, da je za to vrsto potovanja najbolj primeren otok Jeju. Otok je obkrožen s kolesarskimi cestami, ki popotnika vodijo preko 182 kilometrov čudovite narave. Na otoku ni veliko prometa in mila primorska klima poskrbi, da je kolesarjenje možno praktično skozi vso leto.
Tudi v Jeju imajo veliko sposojevalnic koles, pot okoli otoka, pa navadno traja tri do pet nepozabnih dni.

Singapur
Poleg tega, da se v Singapurju zgodi legendarna nočna dirka formule ena, nekakšen sinonim avtomobilske kulture, ima tudi močno kolesarsko kulturo, ki raste iz leta v leto.
Zadnjih nekaj let, vlada v Singapurju poskuša čim bolj promovirati kolesarjenje in to predvsem kot način prevažanja in ne le kot športno aktivnost. V ta namen so zgradili mrežo kolesarskih poti ob glavnih cestah in ta mreža se tedensko povečuje. Še posebej so privlačne kolesarske poti skozi parke, kot sta East Coast in Bishan.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 497