Moskisvet.com
Potovalni trendi 2020

Potovanja

Potovalni trendi v letu 2020

A.K
19. 01. 2020 06.00
0

Vsako leto poznavalci turizma združijo svoje ugotovitve in analize ter pripravijo potovalne trende, ki bodo v prihodnosti najbolj oblikovali potovalno industrijo. Letošnji trendi so dobivali zametke že v preteklem letu, dotikali pa se bodo predvsem področij tehnološkega napredka in okoljevarstvenih ukrepov.

Ekoturizem

V preteklem letu smo doživeli velik razmah ukrepov na področju podnebnih sprememb. Skrb za okolje je nenadoma prišla v ospredje in postala eden izmed pomembnih dejavnikov tudi pri načrtovanju potovanja. Čeprav se zdi, da smo šele na začetku večjih premikov, pa je zagotovo prav mlajša generacija tista, ki je začela z korenitim oblikovanjem prihodnosti. Ker potovanja z letali, vlaki in avtomobili predstavljajo ogromen del globalnih izpustov ogljika, je po napovedih poznavalcev pričakovati, da bodo prihodnje generacije od ponudnikov počitnic zahetvale več okolju prijaznih možnosti.

Skrb za okolje je nenadoma prišla v ospredje in postala eden izmed pomembnih dejavnikov tudi pri načrtovanju potovanja.
Skrb za okolje je nenadoma prišla v ospredje in postala eden izmed pomembnih dejavnikov tudi pri načrtovanju potovanja. FOTO: Shutterstock

Brezgotovinska plačevanja

Še nedolgo nazaj smo potovali s kupi gotovine v denarnici, potovalnimi čeki ali menjali gotovino po zares neugodnih menjalnih tečajih. Čeprav je takšen način v nekaterih državah še vedno edina možnost, se spremembe na tem področju dogajajo hitro. Poznavalci napovedujejo prihod številnih možnosti brezgotovinskega plačevanja, ki naj bi sčasoma omogočilo potovanja brez nepotrebnih zapletov s tujimi valutami. Ena takšnih storitev je Revolut, ki nam bi omogočila spreminjanje valut s pomočjo aplikacije in uporabo virutalnih kartic za rezervacije storitev, kar je zagotovo dobra stvar tudi z vidika varnosti.

Poznavalci napovedujejo prihod številnih možnosti brezgotovinskega plačevanja, ki naj bi sčasoma omogočilo potovanja brez nepotrebnih zapletov s tujimi valutami.
Poznavalci napovedujejo prihod številnih možnosti brezgotovinskega plačevanja, ki naj bi sčasoma omogočilo potovanja brez nepotrebnih zapletov s tujimi valutami. FOTO: Shutterstock

Digitalni in drugi nomadi

Delati in potovati so sanje mnnogih posameznikov, ki jim je blizu dinamičen način življenja. Letošnji trend, ki se dotika dela na daljavo (pa s tem ne mislimo dela na počitnicah) je usmerjen predvsem k spremembi življenjskega sloga, kar je precej lažje tudi zaradi nove tehnologije. A daleč bolj pomembno kot tehnologija je dejstvo, da so podjetja postala veliko bolj odprta za idejo dela z drugih koncev sveta, če seveda narava dela to omogoča.

Zemljevidi in vse ostalo se je preselilo na zaslon.
Zemljevidi in vse ostalo se je preselilo na zaslon. FOTO: Shutterstock

Potovanja, ki bogatijo in spreminjajo

Ker svet vse bolj spominja na velik politični ekonom lonec, mnogi posamezniki želijo tudi na potovanjih delati korist - sebi in drugim. Trend letošnjega leta so torej transformacijska potovanja, pri katerih je v ospredju obisk krajev, ki še niso toliko na ‘turističnemu zemljevidu’, ki nudijo prostovoljstvo pri delu, pomoč domačinom, živalim in podobno.

Trend letošnjega leta so torej transformacijska potovanja.
Trend letošnjega leta so torej transformacijska potovanja. FOTO: Shutterstock

Personalizacija potovanj

Vsi ponudniki – od hotelov, letalskih prevoznikov in podjetji za izposojo avtomobilov, vedo o vas več kot kdajkoli prej. Za marsikoga je to nepredstavljiv vdor v zasebnost, a učinek mreže po drugi strani pomeni tudi bolj prijetno potovalno izkušnjo. S pomočjo aplikacij lahko načrtujemo skorajda vsak korak potovanja, medtem ko Google, Facebook in druge platforme uporabljajo umetno inteligenco, s pomočjo katere vam nudijo koristne nasvete kjerkoli že ste. Včasih je prihod v nova mesta ali države pomenil veliko potovalnih vodičev, zaradi napredka z umetno inteligenco pa bodo vaše izkušnje še bolj personalizirane.

S pomočjo aplikacij lahko načrtujemo skorajda vsak korak potovanja.
S pomočjo aplikacij lahko načrtujemo skorajda vsak korak potovanja. FOTO: Shutterstock

Veganstvo

Veganstvo je povezano tudi z ekoturizmom, ki ga najdete na prvem mestu. Preteklo leto smo doživeli razcvet veganstva, trend pa se bo kazal tudi na področju potovanj v letošnjem letu. Kaj to pomeni? Če že zdaj skorajda vsako mesto na svetu ponuja veganske možnosti ne menijih, se bo letos ponudba še povečala, in sicer v obliki veganskih prehranjevalnih verig in kavarn. Zelo priljubljeni in dodatno izpostavljeni naj bi postali tudi veganski izleti, kuharski tečaji in podobno.

Če že zdaj skorajda vsako mesto na svetu ponuja veganske možnosti ne menijih, se bo letos ponudba še povečala, in sicer v obliki veganskih prehranjevalnih verig in kavarn.
Če že zdaj skorajda vsako mesto na svetu ponuja veganske možnosti ne menijih, se bo letos ponudba še povečala, in sicer v obliki veganskih prehranjevalnih verig in kavarn. FOTO: Shutterstock

Gig ekonomija

V letošnjem letu se napoveduje tudi porast gig ekonomije na področju potovanj. Kaj to je? Gig ekonomija (ali po naše prekarno delo) je sistem prostega trga, na katerem organizacije sklenejo pogodbe z neodvisnimi delavci za kratkoročne storitve. Ker je digitalizacija prinesla tudi fleksibilno in mobilno delovno silo, se lahko delo izvaja od koderkoli. To boste na potovanjih opazili zlasti takrat, ko se boste za najem sobe ali stanovanja dogovarjali z lastnikom (ki živi v drugi državi), ključe pa vam bo na lokaciji predal njegov asistent. Podobno je tudi s ponudniki različnih prevozov, ki uporabljajo pri svojih storitvah znane aplikacije, kot je denimo Uber.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 342