Moskisvet.com
Naredite si seznam najlepših sončnih zahodov.

Potovanja

Potovalne zapovedi v letu 2019

A.K
15. 01. 2019 08.38
0

Svet imamo skorajda na dlani, zato ni nič čudnega, da v letošnjem letu številni potovalni guruji napovedujejo razmah samostojnih potovanj, raziskovanje manj obljudenih območij, obenem pa vedno bolj poudarjajo pozitiven vpliv več krajših potovanj, ki so za naše zdravje veliko bolj koristna kot daljša. A vsi vemo, da so trendi eno, resničnost pa drugo, zato si prilagodite popotniške podvige tako, kot vam najbolj ustreza.

"Vse, kar morate storiti, je, da se odločite. Ostalo gre samo od sebe."
"Vse, kar morate storiti, je, da se odločite. Ostalo gre samo od sebe." FOTO: iStock
Krenite iz uhojenih poti

Dejstvo je, da je v današnjem času postal svet dosegljiv, kot še nikoli poprej. Letalske povezave rastejo kot gobe po dežju, cene kart pa so postale dosegljive skorajda vsakomur. Med strastnimi popotniki se je izoblikoval seznam najbolj priljubljenih držav, zato ni nič čudnega, da smo ljudje preplavili skoraj vse kotičke sveta. Tudi če se znajdemo na najbolj oddaljenem otoku sredi oceana ali najbolj skriti vasici sredi azijskih hribov, skoraj zagotovo srečamo znan obraz. Da, tudi to je cena današnje globalizacije. Prav zato se trendi vedno bolj vrtijo v prid tistim, ki ne želijo gneče, množičnega turizma in destinacij, ki so preplavljene z zahodnjaškim stilom razmišljanja. Vse bolj so v porastu tako imenovane ’neuhojene’ poti, kjer turistov (še) ni in kjer lahko zares začutimo pristnost vsega, kar kraj ponuja. Zato si letos namesto na obljudene destinacije drznite kreniti tja, kjer lahko še vedno doživite pristne ljudi, kulturo in navade.

5 najslikovitejših voženj z avtobusom
Preberi še
5 najslikovitejših voženj z avtobusom
Koliko držav boste obiskali letos?
Koliko držav boste obiskali letos? FOTO: iStock
Vsaj enkrat izkusite solo potovanje

Ob besedi ’solo’ ali samostojno potovanje, imajo ljudje največkrat pomisleke v stilu: "Kaj pa če se mi kaj zgodi? Kaj pa, če mi bo dolgčas?" Če iščemo izgovore, jih bomo vedno našli, in če bomo iskali strah, si ga bomo tudi samodejno priklicali – prav tako neugodne situacije in nezgode. Bolj kot gremo po svetu s pozitivno naravnanostjo in z odprtim srcem, bolj nas ta nagradi z najlepšimi doživetji. Ko boste zbrali dovolj poguma in odšli na pot sami, boste videli, koliko ljudi boste naenkrat spoznali. Največ poznanstev lahko sklenete v hostlih, na skupinskih izletih ali ob priljubljenih turističnih atrakcijah. Če je za vas to prvič, si lahko za začetek izberete krajši pobeg v bližnje prestolnice. Če pa vas mika kakšen bolj eksotičen kraj, se lahko priključite kateri od organiziranih skupini – dandanes obstajajo avanturistični paketi za vse tiste, ki nimajo sopotnikov in si želijo čim dlje od hotelskih resortov. Lahko pa se prijavite na katero od potovalnih aplikacij in se že vnaprej spoznate s prijaznimi lokalnimi vodiči, ki vam lahko razkažejo mesto. To so običajo ljudje, ki radi spoznavajo popotnike z vsega sveta.

Najboljše azijske države za digitalne nomade
Preberi še
Najboljše azijske države za digitalne nomade
Naredite si seznam najlepših sončnih zahodov.
Naredite si seznam najlepših sončnih zahodov. FOTO: iStock

Več manjših potovanj ali eno daljše?

Raziskave kažejo, da so za počitek in regeneracijo telesa veliko bolj koristni krajši in pogostejši pobegi – to so lahko podaljšani vikendi ali tedenski odklopi nekje ob morju. No, ker vsi vemo, da si zaradi številnih razlogov (časovne omejitve, družina, finance) to lahko privoščijo le redki, je tudi eno daljše potovanje ali dopust na leto čisto dovolj. V tem primeru marsikdo ob prostem terminu vsaj za 14 dni zamenja okolje. Pri tem je treba paziti le, da ne čakate vse leto le na dopust, saj tako vaš vsakdan postane izjemno monoton. Življenje je preveč zanimivo, da bi videli smisel le v tem, kajne? Če ste ’nomadska’ duša, si lahko popestrite vikende ali druge dni v tednu tudi z obiskom številnih idiličnih krajev znotraj naših meja. Včasih ni potrebno daleč, da se nam odpre čisto novo obzorje, takšno in drugačno.

Stopite iz cone udobja

Ko gremo iz svojega predvidljivega okolja, prečkamo meje ali celo nekaj časovnih pasov, se soočimo z neznanim. Srkamo nove doživljaje, spoznavamo nove običaje in premikamo meje v sebi. Postajamo boljši in drugačni, bogatejši za številne izkušnje, ki nam jih nihče več ne more vzeti. To je največ, kar lahko potovanja dajo. Zato stopite iz ustaljene in varne rutine, prestopite svoj balonček udobja in se upajte podati v neznano. Saj veste, kako pravi znani rek: "Vse, kar morate storiti, je, da se odločite. Ostalo gre samo od sebe."

Tega v tretjem svetu ne počnite!
Preberi še
Tega v tretjem svetu ne počnite!

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 382