Moskisvet.com
Stolp v Pizi

Potovanja

Poglejte, kako je stolp v Pizi preživel 4 potrese

L.P.
14. 05. 2018 08.17
0

Nova raziskava je razkrila, kako je ikonični stolp v Pizi uspešno prestal štiri močne potrese. Pričakovano je bilo, da se bo 58-metrski stolp poškodoval ali celo sesul, vendar se to presenetljivo ni zgodilo.

Stolp v Pizi
Stolp v Pizi FOTO: iStock

Raziskovalna skupina 16 inženirjev z Univerze v Bristolu je odkrila, da višina in trdnost stolpa, skupaj z mehkobo temeljnih tal, zagotavljata, da potres nima negativnega vpliva na stolp.

"Ironično je, da so tla, ki so povzročila stolpu nestabilnost, pripisana za to, da je preživel te seizmične dogodke," je dejal profesor Mylonakis, vodja raziskovalne skupine za potresno in geotehnično tehniko na Univerzi v Bristolu.

Stolp še vedno privlači obiskovalce, ki se čudijo temu izjemnem arhitekturnem podvigu. Konstrukcija se je začela leta 1173 in je trajala okoli 200 let zaradi začetka serije vojn.

V preteklih letih je bilo več prizadevanj za ohranjanje zgodovinske strukture. V 20. letih so želeli stolp stabilizirati s cementom. Leta 1990 pa je padla odločitev, da so ga zaradi tveganja zaprli za obiskovalce. Stolp so prvič zaprli v 800 letih. Znova so ga odprli leta 2001 in ostaja ena najbolj obiskanih atrakcij v Italiji.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 492