Moskisvet.com
Holi pomeni slavljenje dobrega nad slabim, prihod pomladi in konec zime.

Potovanja

Pisano praznovanje Holi

A.K
24. 03. 2019 11.10
0

Neskončno veselje, dobra volja, optimizem in predvsem pisana paleta barv povsod! Ste že slišali za festival Holi? Gre za slovo zimi in pozdrav pomladi, predstavlja nove začetke in zmago dobrega nad slabim. Če imate v načrtu potovanje v Indijo, potem vam predlagamo, da jo obiščite v času Holija. Če pa se vam zdi to predaleč, naj vas razveselimo z novico, da lahko Holi praznujete tudi v naši neposredni bližini.

Holi pomeni slavljenje dobrega nad slabim, prihod pomladi in konec zime.
Holi pomeni slavljenje dobrega nad slabim, prihod pomladi in konec zime. FOTO: Shutterstock
Skrivnostna Indija za popotnike
Preberi še
Skrivnostna Indija za popotnike

»Bura na mano, Holi hai«

Zgornji stavek pomeni: »Ne bodi jezen/a, saj praznujemo Holi.« Izgovarjajo ga med medsebojnim obmetavanjem z barvnim prahom in polivanjem z vodo. Holi je hindujski festival, ki poteka vsako pomlad in se vedno odvija na dan polne lune oziroma Purnima. Gre za praznik, ki traja dva dneva - prvi dan zakurijo kres, na katerem slovesno zažgejo demonko Holiko, pri čemer gre za neke vrste verski obred. Drugi dan pa se odvije slavje, ki je zaradi svoje barvitosti znano po vsem svetu. Ljudje pridejo na ulice, kjer se zabavajo, obmetavajo z barvami v prahu in polivajo z vodo. Če se kot turist znajdete med njimi, ste seveda deležni pisanega veselja tudi sami, saj pred njimi ni ’varen’ nihče. Gre za posebno doživetje, ki ga ne gre zamuditi, saj vas neverjetno pozitivna energija popolnoma posrka vase. Vsaka barva simbolizira nekaj drugega. Modra je namenjena hindujskemu bogu Krišna, ki je kot verski element prikazan z modro kožo. Zelena je simbol preporoda in novih začetkov. Rdeča je barva poroke in lahko simbolizira zakonsko zvezo ali plodnost. Rumena - barva kurkume pa se uporablja pri posebnih priložnostih. Barvni prah s katerim se obmetavajo pa ima tudi zdravilen namen, saj je narejen iz zdravilnih rastlin.

Nekatere barve naredijo sami.
Nekatere barve naredijo sami. FOTO: Dreamstime
Kje praznujejo Holi?

Zaradi svojega izvora je seveda Holi najbolj priljubljen v Indiji, vendar se praznovanja odvijajo po vsem svetu. V Indiji se način praznovanja razlikuje od regije do regije. V zahodnem Bengalu sta petje in ples ključni del praznovanja. Zanimiva in koristna informacija za vse popotnike je, da je prav Rajastan najbolj znan po turistih, ki se pridružijo praznovanju Holija – verjetno zaradi mest Jaipur in Pushkar, ki so precej turistično oblegani. Festival je izjemno priljubljen tudi v Mathuri in Vrindavanu, saj je tam domnevno odraščal lord Krišna.

Festival Holi sicer praznujejo po vsem svetu, tudi v Združenih državah Amerike. Njihov način praznovanja prav tako vključuje ples, obmetavanje z barvami, koncerte in indijske prodajalce ulične hrane, ki dajo dogodku vsaj malo avtentičnosti. Za vse tiste, ki vam je pot v Indijo ali Ameriko prevelik zalogaj, lahko festival Holi doživite tudi v naši neposredni bližini. V Evropi se številna večja mesta pridružijo praznovanju tega zanimivega praznika. Prihodnje leto se tako lahko odpravite v Rim, London, Amsterdam, Barcelono, Pariz, Graz … Je pa način praznovanja malce prilagojen naši kulturi in vključuje tudi številne znane glasbene izvajalce. Se pa na tem mestu pojavlja vprašanje, ali ni morda bolje kot zahodnjaške različice festivala Holi doživeti pristnost indijskega Holija pri njegovem izvoru, kar ustvari zares nepozabno doživljenjsko izkušnjo.

Če imate v načrtu obisk Indije, potem je idealen čas v obdobju Holija.
Če imate v načrtu obisk Indije, potem je idealen čas v obdobju Holija. FOTO: Dreamstime
Najlepši skriti kotički Azije, ki so vredni obiska
Preberi še
Najlepši skriti kotički Azije, ki so vredni obiska

Pa še nekaj zanimivih dejstev o Holiju:

- Otroci začnejo s pripravami na Holi že 10 dni prej. Mimoidoče skrivaj škropijo z vodnimi pištolami in jih obmetavajo z vodnimi baloni, napolnjenimi z obarvano vodo.

- V tem času je aktualna posebna sladica z imenom Gujiya. Gre za ocvrtke, ki vsebujejo nadev iz suhega sadja.

- Sintetične ali naravne barve? Ljudje so veliko bolj naklonjeni naravnim barvam, ki jih naredijo kar sami. Nekatere barve izvirajo iz cvetov indiga, sončnic in ognjiča.

- V barvnih in vodnih borbah sodelujejo vsi, mlado in staro, ne glede na družbeni status.

- V času Holija je zelo priljubljena pijača Bhang, ki je narejena iz konopljinih listov.

- Festival ima tudi funkcijo združevanja, kar je odlična priložnost za ljudi različnih verskih skupnosti, kast, barv in veroizpovedi. Združuje, krepi vezi in obnavlja odnose.

Tega dela Južne Koreje nikakor ne gre spregledati!
Preberi še
Tega dela Južne Koreje nikakor ne gre spregledati!

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 400