Moskisvet.com
Islandija

Potovanja

Destinacije, kjer lahko vidite severni sij

A.K
13. 12. 2018 08.07
0

Doživetje, ki ga nudi opazovanje čarobnega plesa severnega sija, je tako posebno, da so ga uvrstili na seznam sedmih naravnih svetovnih čudes. Če je severni sij tudi na tvoji listi želja, potem je zdaj idealen čas za obisk katere od šestih držav.

ISLANDIJA

S svojimi neverjetnimi gejzirji, vulkani, ledeniki in dih jemajočimi slapovi je Islandija vredna obiska tudi brez tega čudovitega pojava. Pravijo, da sta zelo priljubljeni točki za opazovanje severnega sije planina Kirkjuffel na zahodni obali in okolica svetilnika Grotta. Če ste bolj romantične sorte vam priporočamo razvajanje v vročih termalnih vrelcih, medtem ko nad vami svoj ples ustvarja severni sij.

Primeren čas za obisk: od poznega avgusta do začetka aprila.

Obišči slavne filmske lokacije v Evropi!
Preberi še
Obišči slavne filmske lokacije v Evropi!

FAIRBANKS, ALJASKA

Le kdo še ni slišal za divjo in prostrano Aljasko? Mesto Fairbanks je sicer znano le največjim poznavalcem severnega sija, postaja pa vedno bolj prepoznavno tudi med avanturisti, ki jih zanimata neokrnjena narava in pohodništvo. Če se boste v Fairbanks odpravili v pravem obdobju, boste nagrajeni z izjemnim severnim sijem. Mesto se nahaja v neposredni bližini Nacionalnega parka Denali in velja za najbolj priljubljeno točko za opazovanje tega pojava. Imajo celo sistem napovedovanja severnega sija in nudijo prevoze na točke, ki se nahajajo daleč od mestnih luči in svetlobne onesnaženosti.

Primeren čas za obisk: od poznega avgusta do sredine aprila.

Aljaska
Aljaska FOTO: iStock

YELLOWKNIFE, KANADA

Ta prestolnica Severnozahodnega teritorija, ki se nahaja na obali jezera Great Slave, se ponaša z vasjo Aurora in dejavnostmi, prilagojenimi sodobnemu turizmu. Zahvaljujoč lokaciji in nizki svetlobni onesnaženosti je Kanada je pravi raj za ogled severnega sija. Če vas zanimajo še druge točke po državi, vam lahko predlagamo tudi Churchill, Wood Buffalo in Nacionalni park Jasper.

Primeren čas za obisk: od sredine avgusta do konca aprila. Za Churchill in Wood Buffalo pa od začetka avgusta do začetka maja.

Kanada
Kanada FOTO: iStock
Med najprijaznejšimi državami samo ena evropska!
Preberi še
Med najprijaznejšimi državami samo ena evropska!

TROMSO, NORVEŠKA

Mesto velja za največje urbano območje na severu Norveške. Od arktičnega kroga je sicer oddaljeno 350 kilometrov, a ima zaradi zalivskega toka presenetljivo zmerne temperature. Če se boste odpravili tja, vas bo pričakala čudovita pokrajina, fjordi in Lyngenske alpe. Približo 20 kilometrov od mesta Tromso je vas Ersfjordbotn, ki je priljubljena točka za opazovanje severnega sija. Druge priljubljene lokacije so še: Otoki Lofoten in severna mesta, kot so: Alta, Nordkapp, Kirkenes.

Primeren čas za obisk: od sredine septembra do konca marca.

Norveška
Norveška FOTO: iStock

ŠVEDSKA in FINSKA

Mesto na skrajnem severu Švedske, Kiruna, je odlična iztočnica za oglede znamenitosti in pristno izkušnjo zimske pravljice. V tem koncu namreč ne manjka steklenih iglujev, od koder lahko celo noč opazujete svetlobni sij. Vreden ogleda je tudi Nacionalni park Abisko. Priporočamo vožnjo z jelenjo vprego in doživetje kulture Sami.

Na Finskem je zelo znano Laponsko območje Rovaniemi, ki ga številni obiščejo zaradi Božičkove vasi in znamenitih drevesnih skulptur, imenovanih Tykky skulpture. Gre za drevesa, pokrita z debelo plastjo snega, ki v kombinaciji s severnim sijem ustvarjajo pravo zimsko idilo.

Primeren čas za obisk: od sredine septembra do poznega marca.

Finska
Finska FOTO: iStock

GRENLANDIJA

Tudi na oddaljeni Grenlandiji lahko opazujete severni sij, a le na južnem delu. Po pripovedovanjih izkušenih raziskovalcev je vreden ogleda ledenik Qualeraliq s plavajočimi ledenimi gorami tudi v poletnem času.

Primeren čas za obisk: od sredine avgusta do konca aprila na jugu in od konca avgusta do sredine aprila v mestu Nuuk.

Tudi ZATO se poleti splača obiskati Islandijo!
Preberi še
Tudi ZATO se poleti splača obiskati Islandijo!
Grenlandija
Grenlandija FOTO: iStock

 

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 400