Moskisvet.com
Mrtvo morje

Potovanja

Nenavadna dejstva o Mrtvem morju 

U.K.
31. 07. 2018 08.12
0

Mrtvo morje je eno najbolj fascinantnih naravnih čudes na svetu. Pa veste vse o njem?  

Mrtvo morje je najbolj znana depresija na svetu, ki leži 423 metrov pod morsko gladino. Mrtvo morje je pravzaprav slano jezero, ki je povezano z rdečim morjem preko reke Jordan. To veliko jezero je tretje najbolj slano jezero na svetu, saj je gostota soli v vodi kar 33,7 odstotka, zato tam ne živi nobeno živo bitje. Strokovnjaki zatrjujejo, da se slanost veča in gladina morja manjša, torej mrtvo morje počasi izginja.  

Preberite kakšne so dejanske zdravilne lastnosti mrtvega morja!

Mrtvo morje je najgloblje slano jezero na svetu, saj doseže globino 306 metov. Na najširšem delu je jezero široko 15 kilometrov in dolgo 50 kilometrov. Voda ima kar 9,6 krat večja od slanosti oceanov in zaradi tega življenje v jezeru skoraj ni mogoče. Znanstveniki so sicer ugotovili, da tekom deževne sezone v nekaterih predelih živijo bakterije, to pa je tudi vse življenje v jeeru. Vendar ima jezero kar nekaj koristnih lastnosti za zdravje ljudi, kar so vedele že stare civilizacije. Ob jezeru skoraj ni alergenov, ob jezeru je znižana UV radiacija, zaradi nizke lege pa je visok pritisk kar naj bi vplivalo blagodejno na človeško telo.  

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Jezero bruha asfalt (bitumen), ki so ga uporabljali stari Egipčani za mumuficiranje. Grki so jezero zaradi tega klicali Asphaltites. Sol iz jezera je precej grenka in naj bi pomagala pri raznih težavah s kožo kot so akne in celolit. Preprečevala naj bi prhljaj, bolečine v mišicah in zmanjševala stres. Jezero je glavni vir kalija, ki s ega uporablja v agrikulturne namene. Na področju mrtvega jezera pade manj kot 50 milimetrov dežja na leto.  

Jezero je staro okoli 3 milijone let in je bilo ena najljubših destinacij egipčanske kraljice Kleopatre, ki je dala ob jezeru zgraditi kozmetične tovarne. V bibliji je omenjeno, da bo nekega dne Mrtvo morje oživelo in bo polno rib ter drugih živali. V bibliji je tudi zapisano, da je ob Mrtvem morju poiskal zavetje kralj David. In na koncu, če mislite, da v Mrtvem morju ne morete utoniti, se žal motite. Res je, da ne morete potoniti, saj je gostota vode 1,240 kilograma na liter kar je večja gostota kot človeško telo. To pomeni, da ne morete potoniti, lahko pa se seveda utopite, saj je gibanje v tako gosti vodi precej težko. Tako se lahko zgodi, da se nekoliko slabši plavalci ne morejo obrniti na hrbet in se utopijo. Zelo nevarna pa je tudi voda, ki je zaradi slanosti smrtonosna že v malo večjih količinah. 

Preberite tudi, kaj je tako skrivnostnega na Izraelu!

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 470