Moskisvet.com
napitnine

Potovanja

Napitnina – da ali ne?

Ma.K.
23. 06. 2019 06.58
0

Prav je, da se z napitnino za posebne storitve ali izjemno zadovoljstvo nagradi uslužbence hotela, v katerem dopustujete ali restavracije, v kateri si privoščite okusen obrok. A mnogokrat se zgodi, da so gostje v negotovosti, koliko denarja bi se pravzaprav spodobilo pustiti za vsakodnevno čiščenje sobe ali za postrežbo v restavraciji. Ker prihaja vrhunec počitnic, smo preverili, kakšna nenapisana pravila veljajo na različnih počitniških destinacijah.

Ko beseda nanese na napitnine, mnogi gostje hotelov še vedno ne vedo, kaj velja kot najbolj primerno. Ali je potrebno vsak dan pustiti drobiž sobarici ali samo ob koncu počitnic? In koliko ji pustiti, da se v očeh sicer popolne neznanke ne boste povsem osmešili? Dejstvo je, da se prakse dajanja napitnin (in tudi njihova višina) od države do države razlikujejo, zato se je pred odhodom na poletni oddih dobro pozanimati, kje je potrebno imeti s seboj še nekaj dodatnega drobiža za storitve, ki vam jih bodo nudili med dopustovanjem.

Lepa gesta, a nikakor obvezna

Pavšalno ni mogoče dati ne za Slovenijo ne za druge države osrednje Evrope nekih temeljnih nasvetov, ali in koliko napitnine se spodobi pustiti v hotelu. To je odvisno od številnih dejavnikov, tudi od trajanja bivanja.

napitnine
napitnine FOTO: Shutterstock

Strokovnjaki svetujejo, da osebju, ki skrbi za red in čistočo v hotelskih sobah, vsekakor pustite nekaj drobiža. V nasprotju s postreščki in osebjem v restavraciji se na sobarje in sobarice namreč pogosto enostavno pozabi – ker jih praktično nikoli ne vidite. Ni jih težko spregledati, saj se zdi, da so nevidni. Sobo dopoldne zapustite bolj ali manj razdejano, ob vrnitvi pa se ravno zaradi teh ljudi zdi, kot da ste vanjo ponovno stopili prvič. In zato je še kako pomembno, da se jim zahvalite z nekaj kovanci napitnine. V splošnem namreč velja: bolje pustiti nekaj malega, kot popolnoma nič.

Ni nujno dati napitnine

Seveda pa niste zavezani k temu, da daste kakršno koli napitnino, sploh, če s storitvijo, ki vam jo nudi nastanitev ali restavracija, niste zadovoljni. V kolikor pa zadostijo vašim željam in potrebam, lahko svoje zadovoljstvo in hvaležnost najlepše izkažete tako, da jim ob odhodu pustite nekaj kovancev (če se le da ne samo bakrenih) ali bankovec manjše vrednosti. Uslužbenci v večini hotelov in restavracij po svetu namreč zaslužijo izjemno malo in so dobesedno odvisni od dodatnega zaslužka v obliki napitnin.

Že skoraj samo po sebi se razume, da se v luksuznih hotelih pričakujejo višje napitnine, kot v tistih srednjega razreda (z dvema ali tremi zvezdicami) ali v penzionih. V nadstandardnih nastanitvah napitnino mimogrede pričakujeta tudi vratar in nosač kovčkov – ponavadi sta dovolj kakšen evro ali dolar. V državah, v katerih velja nižji standard in v katerih je posledično vse cenejše, so napitnine seveda lahko ustrezno nižje. Na nekaterih destinacijah pa je najbolje, da sploh ne daste napitnine, ker bi lahko to vašo lepo gesto osebje razumelo kot žalitev.

napitnine
napitnine FOTO: Shutterstock

Pravi trenutek

Veliko je vedno odvisno tudi od tega, koliko dni ste nastanjeni v hotelu. Če ste na kratkem oddihu ali poslovnem potovanju in boste ostali le eno ali dve noči, vzdrževalcem sob pustite nekaj drobiža samo ob koncu bivanja. Če ste v hotelu prijavljeni dalj časa, jim lahko nekaj drobiža pustite tudi enkrat vmes. Če s storitvijo nikakor niste zadovoljni, je najbolje, da na to takoj opozorite v recepciji, namesto da se mučite in čakate do konca bivanja in nato v znak ogorčenja ne pustite niti centa.

Koliko napitnine pustiti v kateri izmed držav?

Novinarji spletne strani Travelbook so pred časom sestavili seznam nekaterih držav ter razsikali, ali in koliko napitnine je primerno pustiti tamkajšnjih hotelih in restavracijah. Njihove ugotovitve so sila zanimive:

Nemčija: V Nemčiji napitnina za čiščenje sobe in sobno strežbo sodi k lepim maniram. Vendar pa nemška zveza hotelov in restavracij (Dehoga) ne želi dajati nikakršnih splošnih priporočil o višini napitnin v hotelih in gostinskih obratih. Po njihovem mnenju mora biti vsakemu gostu prepuščena odločitev o tem, ali in kako visoko ovrednoti usluge osebja. A strokovnjaki navajajo, da je za eno nočitev dobro sobaricam pustiti pet evrov. Tisti, ki ostanejo 14 dni, pa jim ni treba vsak dan pustiti 5 evrov, temveč lahko v takem primeru strežbi pustijo evro na dan.

Španija: 'Propina', kot se imenuje napitnina v španščini, bo v tej državi z veseljem sprejeta tako s strani sobaric, kot s strani strežbe. Običajno je dovolj kakšen evro na dan oziroma evro na storitev.

napitnine
napitnine FOTO: Shutterstock

Egipt: Sobarice, dostavljalci prtljage in drugi delavci se bodo zelo razveselili majhne napitnine. Dovolj bo že 10 egiptovskih funtov, kar je 50 centov. Z veseljem sprejmejo tudi tuje valute, zlasti evre in dolarje.

Francija: 'Le pourboire', kot Francozi pravijo napitnini, je odvisna od dobre volje posameznega gosta, vsekakor pa sodi k lepemu vedenju. Evro ali dva na dan bo za čiščenje sobe povsem dovolj, prav tako tudi za vse usluge strežbe v restavracijah.

Avstrija: Sobarice v Avstriji v povprečju dobijo od enega do dveh in pol evrov napitnine na sobo na dan. Najbolj optimalno in vljudno jim je denarno zahvalo ob odhodu dati v roke ali jo pustiti na mizi z zahvalnim posvetilom. Tudi strežba bo vesela evra ali dveh napitnine na uslugo.

Grčija: Sobaricam je najbolje osebno dati nekaj napitnine ob odhodu – dobra izbira bo od pol do enega evra na dan.

Velika Britanija: V tej državi so bolj kot evrov ali dolarjev sobarice in sobna strežba veseli kakšnega britanskega funta na dan (kar znaša približno 1,25 evra).

napitnine
napitnine FOTO: Shutterstock

Italija: Tudi v Italiji bodo vzdrževalci sob in delavci v strežbi veseli evra do dveh napitnine na dan. Prav tako je pogosta praksa pustiti tudi pet evrov za en teden bivanja v hotelu.

Skandinavija: Na Norveškem, Danskem in Finskem je postrežba v hotelu vključena na računu, vendar se lahko tukaj znesek zaokroži navzgor: pri zadovoljivem servisu se običajno tako pri končnem računu plača približno pet odstotkov več kot znaša končni račun. Na Švedskem sobna strežba prejme od 5 do 10 kron na dan, kar ustreza razmerju 50 centrov – 1 evro.

Združene države Amerike: Spletna stran tipping.org priporoča za sobarice v Združenih državah Amerike najmanj 5 dolarjev (skoraj 4 evre) napitnine na dan, kar se zdi precej veliko. No, vsekakor bi morali na nočitev servisu nameniti vsaj dva dolarja (1,6 evra) napitnine. Običajno je najbolje denar pustiti jasno vidnega na vzglavniku. Za strežbo priporočajo napitnino v višini največ 15 odsotkov zneska računa.

Turčija: V Turčiji ima 'bakšiš' dolgo tradicijo – če ga ne daste, ste v njihovih očeh zelo neprijazni in nespoštljivi. Sobarica ali nosač prtljage bosta vesela 2 do 3 turških lir  na dan oziroma na opravljeno storitev (pred padcem valute je bilo to med 70 centov in 1 evrom).

Jordanija: Tako kot v Turčiji, tudi v Jordaniji uslužbenci v hotelu pričakujejo majhno zahvalo za njihove storitve. Od pol do enega dinarja je za porterja ali strežbo povsem dovolj, prav toliko naj bi na dan namenili tudi za čiščenje sobe.

Tajska: Na Tajskem se lahko uslužbenkam ali uslužbencem, ki počistijo in uredijo vašo hotelsko sobo zahvalite s kovancem za 20 bahtov (okrog 50 centov) na dan. Pozornost lahko pustite na vzglavniku. Enako pozornost od vas pričakujejo tudi nosač prtljage in strežba.

napitnine
napitnine FOTO: Shutterstock

Japonska: Na Japonskem dajanje napitnine nima nikakršne tradicije in se, predvsem v domačih hotelskih verigah, pogosto dojema kot žalitev. Tako dajanje kot sprejemanje napitnine sta veliki tabu temi. V turističnih središčih ali večjih mednarodnih hotelih lahko dobro opravljeno delo sobarice nagradite s 100 jeni ali 1 do 2 evroma. Če denarja ne sprejmejo, vsekakor ne smete vztrajati pri tem, da bi ga dali.

Kitajska: Tudi na Kitajskem se tradicionalno ne daje napitnin. Predvsem v manj turističnih območjih od vas nihče ne pričakuje zahvale v obliki danarja. V velikih mednarodnih hotelih pa so od Zahoda že pred leti prevzeli navado dajanja manjših napitnin za sobarice in sobno strežbo. Pričakuje se okrog 3 juane (40 centov) na nočitev oziroma na posamezno postrežbo.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 479