Moskisvet.com
Amazonka

Potovanja

Magična potovanja po svetovnih rekah

U.K.
17. 07. 2018 07.30
0

Reke veljajo za žile življenja civilizacij, saj so praktično vsa mesta, velika in majhna, nastala ob rekah. In potovanje po njih je eden najboljših načinov, kako videti najbolj spektakularna območja na Zemlji.

Reke na seznamu slovijo po svoji lepoti, velikosti ali globini in so vplivale na kulturo ljudi, ki so se naselili okoli njih. Popotnik bo odkrival divjo naravo, spoznaval kulture, pretekle in sedanje, ter doživel nepozabno pustolovščino.

Amazonka
Ogromna, divja in čudovita. Amazonka je največja reka (glede na velikost porečja) na svetu in njen dom je največji in najbolj raznovrsten deževni gozd na svetu. Dolga je kar 6571 in je druga najdaljša reka svetu. V deževnem obdobju se reka razširi na neverjetnih 350.000 kvadratnih kilometrov. In plovni sta kar dve tretjini reke, zato je tudi izjemno pomembna za gospodarstvo.
V njej živi na tisoče nenavadnih živalskih vrst, med drugimi anakonda, ki spada med največje kače na svetu. Izjemne pa so tudi rastlinske vrste ob in v reki. Že samo zaradi svoje velikosti ponuja Amazonka toliko, da jih je praktično nemogoče našteti. Od kulinarike, arheologije do mest, kot so Iquitos, Manaus in Boca de Valerian. Vsekakor pa si popotnik mora ogledati stičišče, kjer se stakneta, a ne zmešata črni Rio Negro in Amazonka.


Nil
Nil ima večtisočletno zgodovino kot ena najpomembnejših afriških rek. Povezan je z zgodbami, misticizmom, skrivnostjo in nenazadnje življenjem. Je najdaljša reka na svetu in srce egipčanske civilizacije. Kot kača se prebija skozi peščeno pokrajino in tistim, ki se vozijo po njej, ponuja pogled na več tisoč let stare templje in druge relikvije. Najbolj popularno potovanje se začne v mestu Aswan, ki je neke vrste egipčanski vhod v Afriko, proti Luksorju, imenovanem tudi Mesto palač. Poleg faraonov so se po tej poti vozili Winston Churchill, Mark Twain in Agata Christie.

Donava
Velika inspiracija Johanna Straussa, Julesa Verna in še mnogih drugih. Donava izvira v Schwartzvaldu v Nemčiji in potuje skozi nekatera najlepša srednjeveška mesta. Potuje skozi osem držav, preden se na koncu izlije v Črno morje. Ob njej je svetovno znano mesto Bamberg, kjer si lahko popotniki privoščijo tako imenovano prekajeno pivo. Ogledajo si lahko baročne stavbe v Linzu in seveda Dunaj. Ob celotni reki so posejani gradovi kot iz pravljice, mnogo pa je tudi starih rimljanskih ruševin, utrdb in vinogradov, da neverjetne pokrajine niti ne omenjamo.

Donava
Donava FOTO: iStock

Ganges
Ganges se prebija skozi eno najbolj kaotičnih pokrajin na svetu in je spiritualno kot gospodarsko srce in duša Indije. Ganges se omenja že v najstarejših hindujskih zapisih, mnogi Hindujci pa imajo potovanje do reke za versko romanje. Milijoni potujejo do reke, da se v njej okopajo in si tako očistijo duše. Ta zborovanja potekajo v mestih Haridwar, Allahabad in Varanasi, kjer se ogromne mase ljudi kopajo v reki. Seveda pa je reka pomembna tudi za vsakdanje življenje ljudi, ki živijo ob njej.

Jangce
Rumena reka deli Kitajsko na severni in južni del in je že stoletja glavna transportna žila v državi. Reka prečka deset provinc in je dolga okoli 6.300 kilometrov. Tudi Jangce je izvor raznih mitov in legend, potuje pa skozi nekaj najpomembnejših turističnih točk: mesto duhov imenovano Fengdu, Ksian, znan po terakotskih vojščakih, med dih jemajočimi pa so tako imenovane tri soteske, ki so med dragulji svetovne naravne lepote.

Kongo
Potovanje po reki Kongo ni za tiste bolj plašne. Kongo se namreč vije skozi najbolj nemirne regije v Afriki. Zaradi tega je reka uganka za turiste. Vendar ponuja izjemne naravne lepote. Običajna pot poteka od mesta Mbandaka do mesta Kisangani. Oba je v 19. stoletju ustanovil slavni raziskovalec sir Henry Morton Stanley. Reka teče skozi naravni park Yangambi, kjer raste neverjetnih 32.000 vrst dreves, izjemen pa je tudi pogled pri mestu Bumba, kjer je reka najbolj široka, v njej pa rastejo prelepe vodne hijacinte.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 369