Moskisvet.com
Japonska

Potovanja

12 dejstev, ki jih morate poznati pred obiskom Japonske

M. A.
09. 01. 2019 09.19
0

Če ste tudi vi pravi svetovljan, ki živi za potovanja in se ne more upreti drugačnim kulturam, Japonska zagotovo ne sme manjkati na vašem seznamu držav, ki jih morate obiskati. A ker gre za destinacijo, ki je od Slovenije oddaljena dobrih 9.000 kilometrov, ne pričakujte, da bo tam vse enako.

1. Japonska je varna država

Prvo in najbrž najpomembnejše dejstvo je to, da se Japonska vedno uvršča v sam vrh najvarnejših držav na svetu. Posebej jo izpostavljajo kot odlično destinacijo za ženske, ki potujejo same, a kljub temu previdnost nikoli ni odveč, saj se lahko kljub varnosti povsod najde nekdo, ki bi lahko poskusil izkoristiti vašo nepazljivost. Ne kričite (kar se tudi sicer smatra kot nevljudnost), imejte denar ob sebi in ga na kažite naokrog, pa bo vse v redu.

Japonska se vedno znova uvršča v sam vrh najvarnejših držav na svetu.
Japonska se vedno znova uvršča v sam vrh najvarnejših držav na svetu. FOTO: iStock

2. Denar je sveta vladar

In prav nič drugače ni na Japonskem. Za en evro boste dobili približno 125 japonskih jenov, kar pomeni, da boste na dvotedensko potovanje najverjetneje s seboj odnesli vsaj 180.000 jenov. Takšna količina ni prav nič nenavadnega, saj je tudi veliko delavcev plačanih kar ’na roko’, prav tako pa ogromno gostiln in trgovin sprejema samo gotovino. Pred odhodom je pametno preveriti tudi, kakšna plačilna sredstva sprejema hotel, v katerem boste nastanjeni, saj sploh ni nujno, da ponujajo možnost plačila s plačilno ali kreditno kartico. Če se vam zgodi, da ostanete brez gotovine, so po vsej Japonski prisotni bankomati 7-Eleven, ki delujejo neprekinjeno.

S seboj imejte dobolj japonskih jenov, saj domačini prisegajo na gotovino.
S seboj imejte dobolj japonskih jenov, saj domačini prisegajo na gotovino. FOTO: iStock

3. Metro ponoči ne obratuje

Če ste v preteklosti že obiskali London, vas ne bo iztirila novica, da tudi na Japonskem metro ponoči ne obratuje. Živahno nočno zabavo boste morali prekiniti najpozneje do enih zjutraj ali pa se boste morali znajti drugače, a ob tem se zavedajte, da so taksiji precej dražji. Seveda pa se lahko znajdete tako, da žurate do jutra in v hotel odidete s prvim (namesto zadnjim) vlakom.

Pazite, da ne zamudite zadnjega vlaka: ponekod nehajo že pred polnočjo, vsekakor pa do prve ure zjutraj.
Pazite, da ne zamudite zadnjega vlaka: ponekod nehajo že pred polnočjo, vsekakor pa do prve ure zjutraj. FOTO: iStock

4. Pripravite se na pijane moške

Čeprav japonski narod slovi po strogih družbenih pravilih in izjemni prijaznosti, je v navadi Japoncev, da po službi odidejo na pijačo ali dve. Ali tri. Rezultat teh druženj je viden po šesti uri zvečer, ko se precej opiti poslovneži podajo na vlake. Nič kaj nenavadnega ni niti to, če boste kakšnega opazili, kako drema na klopi. Preprosto ga pustite, da si tam nabere nove moči.

Japonci trdo delajo, zato tudi trdo žurajo. Rezultat slednjega je viden, ko se po delovnem dnevu podajo domov.
Japonci trdo delajo, zato tudi trdo žurajo. Rezultat slednjega je viden, ko se po delovnem dnevu podajo domov. FOTO: iStock

5. Vlaki so zakon

Že nekajkrat smo omenili vlake in če ste pametni, boste z njimi potovali tudi vi. Kartica Japan Rail Pass vam lahko prihrani ogromno denarja, sploh če nameravate potovati po vsej državi. Na voljo imate kartice, ki vam ponujajo potovanje po določeni prefekturi ali pa po vsej Japonski. Z njo lahko potujete tudi na hitrem vlaku Shinkansen, prav tako pa tudi s številnimi avtobusi in trajekti. Bodite pozorni na trajanje kartice, saj lahko izbirate med takimi, ki trajajo en, dva ali tri tedne. Omenjene kartice prek spleta naročite pred prihodom, potrdite pa jih na postaji s potnim listom in voucherjem, ki ga dobite prek maila.

Če si boste Japonsko ogledali z vlakom, vam lahko to prihrani ogromno denarja in časa.
Če si boste Japonsko ogledali z vlakom, vam lahko to prihrani ogromno denarja in časa. FOTO: iStock

6. Zakaj se ne bi naučili govoriti japonsko?

Ne, mi si za razliko od japonskih poslovnežev nismo privoščili nekaj kozarčkov, a čeprav japonščina velja za izredno težek jezik, je vedno priporočljivo, da se pred potovanjem naučite nekaj vsakodnevnih fraz. Ker na Japonskem močno cenijo vljudnost in so izredno spoštljivi, je nujno, da se naučite vljudnostne fraze, kot so hvala, prosim, oprostite, ob tem pa se naučite še besede, za katere sami veste, da jih boste potrebovali. Poleg tega ne pričakujte, da boste ob vsakem zapisu naleteli na angleški prevod. V strogem centru Tokia boste res le stežka našli zgolj japonske znake, ko pa se boste pomikali naokrog po državi, pa lahko na angleške prevode pozabite. Številni turisti imajo največ težav v restavracijah, ko pred sabo dobijo jedilni list, v katerem je ponudba navedena zgolj v japonščini. Nikar pa natakarjev ne kličite ali pa ne poskušajte njihove pozornosti zbuditi z mahanjem. Večina restavracij ima na mizi zvonček, na katerega pozvonite, ko želite, da natakar pride do vas.

Naučite se osnov japonščine, da se boste med potovanjem lažje sporazumevali.
Naučite se osnov japonščine, da se boste med potovanjem lažje sporazumevali. FOTO: iStock

7. Tetovaže so za kriminalce

Ja, prav ste prebrali. Četudi svoje tetovaže vidite kot umetniški način, s katerim izražate svojo osebnost in mišljenje, jih bodo na Japonskem prej povezali z uličnimi tolpami. S tolpo Yakuza, če smo boleče natančni. Tetovaže so na Japonskem praktično tabu, tega pa se morate še posebej zavedati, če nameravate obiskati tradicionalni japonski onsen. In raje ne poskušajte tetovaž prikriti, saj morate biti v številnih onsenih goli.

Si želite namakati v tradicionalnem japonskem onsenu? Če imate tetovaže, boste morda imeli težave.
Si želite namakati v tradicionalnem japonskem onsenu? Če imate tetovaže, boste morda imeli težave. FOTO: iStock

8. Navadite se biti bosi

Če nas ameriški filmi učijo, da lahko po parku in v spalnici hodite v istih čevljih, je na drugi strani zemeljske oble zgodba precej drugačna. Težko boste s kakšno drugo gesto bolj užalili svoje gostitelje, kot če se ob prihodu v njihov dom pred vrati ne boste sezuli. Ne bodite presenečeni: enako pravilo velja tudi v določenih restavracijah, zato se o tem pozanimajte, preden vstopite.

Bodite pozorni in se pred vstopom v dom gostitelja sezujte, saj ga boste sicer le s težavo bolj užalili.
Bodite pozorni in se pred vstopom v dom gostitelja sezujte, saj ga boste sicer le s težavo bolj užalili. FOTO: iStock

9. Tako kot v Sloveniji napitnina ni obvezna

V Sloveniji je napitnina v lokalih povsem prostovoljna; če jo pustite, bo natakar vesel, zagotovo pa vam ne bo zameril, če je ne. Na Japonskem se zna zgoditi, da bo natakar tekel za vami, češ da ste denar pozabili. Enako velja tudi za druge delavce v turističnem sektorju, ki pa so plačani precej boljše kot v številnih drugih državah, zato naj vas zanje nikar ne skrbi. Čeprav je sprejemanje denarja skorajda tabu, pa bo vsak, ki se mu res želite zahvaliti, vesel majhne pozornosti. Še posebej všeč jim bo, če jim boste podarili nekaj iz domače države, ob tem pa se jim obvezno še ustno zahvalite in priklonite.

Če se želite nekomu zares zahvaliti, mu raje podarite malenkost iz domače države. Nikakor ne pozabite na zahvalo in priklon.
Če se želite nekomu zares zahvaliti, mu raje podarite malenkost iz domače države. Nikakor ne pozabite na zahvalo in priklon. FOTO: iStock

10. Nakupujte pod zemljo

Velika japonska mesta so nabita z ljudmi in s stolpnicami, a vseeno pogleda ne usmerjajte zgolj v višave, temveč tudi pod svoje noge. Na Japonskem je veliko ogromnih nakupovalnih centrov pod zemljo, tam pa se vam poleg oblačil splača kupiti tudi suši. Ta je v restavracijah namreč nesramno drag, veliko bolj ugodnega pa najdete v živilskih trgovinah v omenjenih nakupovalnih centrih.

Številni ogromni nakupovalni centri se nahajajo pod zemljo.
Številni ogromni nakupovalni centri se nahajajo pod zemljo. FOTO: iStock

11. Pijte poceni

Če si dopusta ne predstavljate brez alkohola, se vam splača najti nomihodai, tj. bar, ki ponuja ponudbo ’vse, kar lahko spiješ’. V njih namreč ne plačate, kolikor spijete, ampak plačate čas, med katerim boste pili. Tako lahko npr. ugodno plačate dve uri pitja, v tem času pa lahko spijete, kar vam srce poželi. Ne pozabite pa na dve pravili: novo pijačo lahko naročite šele takrat, ko imate prazen kozarec, poleg tega pa boste morali po pretečenem času bar nemudoma zapustiti – četudi je pred vami poln kozarec.

Na Japonskem izkoristite priložnost 'vse, kar lahko spiješ'. A seveda vseeno po pameti.
Na Japonskem izkoristite priložnost 'vse, kar lahko spiješ'. A seveda vseeno po pameti. FOTO: iStock

12. Prenočišče poiščite v ryokanu

Že nekajkrat smo omenili prenočišče in v državi, kakršna je Japonska, so možnosti neomejene. Vsekakor pa se vam splača prenočiti v tradicionalnem ryokanu. Nastali so v zgodnjem 17. stoletju, danes pa veljajo za unikatno japonsko izkušnjo, pri kateri spite na tleh na blazinah tatami. Zjutraj vam ponudijo tradicionalni japonski zajtrk, kopalnica pa je pogosto skupna.

Vsaj eno noč prespite v tradicionalnem ryokanu, kjer boste doživeli izkušnjo iz zgodnjega 17. stoletja.
Vsaj eno noč prespite v tradicionalnem ryokanu, kjer boste doživeli izkušnjo iz zgodnjega 17. stoletja. FOTO: iStock

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 400