Moskisvet.com
Exploring Slovenia - lepote naših gora - 13

Slovenija

10 idej za zunanje aktivnosti v Sloveniji

M.S
25. 05. 2024 04.30
1

Privošči si oddih v naravi, pri tem pa počni različne aktivnosti. Slovenija je primerna dežela za mnogo stvari, saj imaš relativno blizu tako hribe kakor vodne površine. Preveri, v katerih aktivnostih lahko uživaš v naši državi.

Kajak ali kanu
Si želiš krepiti mišice, hkrati pa uživati na sredini jezera? S kajakom ali kanujem zaveslaj po vodni gladini sam ali s svojo boljšo polovico. Pri tem opazuj čudovit razgled na okolico.

Bohinj
Bohinj FOTO: iStock
rafting
rafting FOTO: Profimedia

Rafting

Zberi družbo in se odpravi na rafting po eni izmed slovenskih rek. Tovrstne zabave se lahko udeležiš na Soči v Bovcu, v Bohinju, na Bledu, v Zgornji Savinji, Savi Kolpi, Krki in drugod. V maju, ko je v visokogorju topijo ostanki snega, je visok vodostaj, zaradi česar so razmere za ta šport idealne.

Zip line

V Planici greš lahko na zip line in doživiš občutek, ki ga doživijo smučarski skakalci med poleti. Tovrstna atrakcija je na voljo tudi v Bovcu in na Kaninu.

Plezanje

Če si ljubitelj adrenalina, se lahko podaš na plezalno steno, a ta šport je rezerviran za tiste, ki se na to spoznajo. V Sloveniji obstajajo številne možnosti plezanja. Našteli bomo le nekatere izmed njih. Na Gorenjskem se lahko podate na Bled, v Škofjo Loko, Železnike ali v Bohinj. V osrednji Sloveniji so plezalne lokacije v Kamniku, Dolu pri Ljubljani in na Gornjem Igu. Na Primorskem pa boste v tej aktivnosti uživali v Kobaridu, v Kopru, na Črnem Kalu, v Trenti in Tolminu.

Slovenska plezališča
Slovenska plezališča FOTO: Aljoša Kravanja

Potapljanje

Podvodni svet z masko in plavutkami lahko obiščete v reki Soči, Kolpi, v Jadranskem morju, v Blejskem jezeru, Cerkniškem jezeru in na številnih drugih lokacijah.

Jahanje konja

V Sloveniji ima konjeništvo že večletno tradicijo. Na konja lahko sedete v konjeniških centrih, na turističnih kmetijah in rančih. Takšna doživetja lahko izkusite v Lipici z lipicanci. V Ljutomeru se boste spoznali z ljutomerskimi kasači, ki jih uporabljajo za kasaške dirke. V konjsko sedlo lahko sedete tudi v Bohinju, na Bledu, v Idriji, na Dolenjskem in v Posavju.

Lipica
Lipica FOTO: Thinkstock
Kolesarjenje v službo
Kolesarjenje v službo FOTO: iStock

Kolesarjenje

Pri nas imamo zaradi izredne razgibanosti Sloveniji veliko možnosti za kolesarjenje. V mediteranskem delu je lepa kolesarska pot po Porečanki. To je trasa, ki se vije ob krajinskem parku Sečoveljske soline. V alpskem predelu se lahko peljete od Bohinja do Bleda skozi Triglavski narodni park. Panonski del naše države nudi pot skozi Krajinski park Goričko. Bela Krajina pa ponuja kolesarske steze z razgledom na reko Kolpo. Mestni ljubitelji se lahko držite Ljubljane z okolico.

Ribarjenje

Če se ukvarjate z ribolovom, lahko to pri nas počnete v nekaterih rekah ali na jezerih. Soča s pritoki omogoča le muharjenje. Ribiči lahko ujamejo soške postrvi. V okolici Tolmina pa plavajo vse vrste postrvi, lipani in glavači. V Idrijci bodite pozorni na rake koščake. Za ribolov so tudi primerne reke Sava, Savinja in Sava Bohinjka. Ne pozabite pa na ribolov na jezerih, kjer lahko ujamete some, ščuke in krape. V mislih imejte Blejsko in Bohinjsko jezero, Šmartinsko jezero pri Celju in presihajoče Cerkniško jezero.

Ribarjenje - 3
Ribarjenje - 3 FOTO: Thinkstock

Hoja v hribe

Ljubitelji hoje, narave in vrhov boste prišli na svoj račun z obiskom številnih slovenskih vrhov. Kdo ne pozna Julijskih Alp, Kamniško-Savijskih Alp, Karavank, Trente, Planice in Tamarja? Ti vrhovi te bodo zagotovo prevzeli in pustili v tebi močan pečat.

Exploring Slovenia - lepote naših gora - 13
Exploring Slovenia - lepote naših gora - 13 FOTO: Exploring Slovenia

Adrenalinski park

Si eden tistih adrenalinskih navdušencev, ki ima rad visok srčni utrip in vznemirljiva doživetja? Podaj se v katerega od adenalinskih parkov ali obišči pustolovski park.

Moškisvet.com e-novice

Si že prijavljen na vse naše e-novice?

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 497