Moskisvet.com
Sonce in Zemlja

Novice

Znanstveniki odkrili, kako bo umrla Zemlja

V.S.
10. 05. 2012 13.30
119

Znanstveniki so na podlagi opazovanja sprememb v vesolju prišli do zdaj najbolj jasnega dokaza, da se bo tudi Zemlja nekoč spremenila v prah. Scenarij, ki so ga izdelali na podlagi videnega, je črn in neizbežen.

Astrofiziki iz vseučilišča Warwick iz Velike Britanije so odkrili štiri bele pritlikavke, obkrožene z različnimi drobci in prahom, ki naj bi bil ostanek planeta.

Vesolje
Vesolje FOTO: NASA
Bela pritlikavka je astronomsko telo, ki nastane, ko zvezda umre. Pritlikavke imajo v svoji atmosferi kisik, magnezij, železo, silicij – štiri elemente, ki v 93 odstotkih sestavljajo tudi naš planet. Pri podrobnem opazovanju prašnatih ostankov okoli belih pritlikavk izven našega osončja so znanstveniki prišli do spoznanja, da so te male goste zvezde obkrožene z ostanki planetov, ki so jih figurativno rečeno, same pojedle.

Boris Gansicke, avtor raziskave trdi, da je to, kar gledamo danes, pravzaprav neizbežen konec, ki ga bo nekoč doživela tudi Zemlja. Ko zvezde, kakršno je naše Sonce, začnejo doživljati svoj konec, se začnejo širiti in postanejo rdeče velikanke.
Orjakinje so v bistvu zvezde pozne starosti in lahko končajo, odvisno od njihove mase, kot bele pritlikavke ali v eksploziji supernove kot nevtronske zvezde ali celo kot črne luknje.


Sonce bo pogoltnilo bližnje planete

Če bi se po najbolj črnem scenariju Sonce v fazi rdeče velikanke »razpočilo«, bi bil naš sončni sistem popolnoma drugačen: Sonce bi skoraj gotovo najprej pogoltnilo Merkur in Venero. Težje je sicer napovedati, ali bi v fazi rdeče orjakinje zaradi oddaljenosti pogoltnilo tudi Zemljo. Če že ne bo povsem izginila, bi bila površina našega planeta do konca uničena in popolnoma požgana, vse oblike življenja bi izginile, še pojasnjuje Gansicke.
Jupiter
Jupiter FOTO: Reuters

V naslednji fazi preobrazbe, ko se bo Sonce iz velike orjakinje spremenilo v belo pritlikavko, bo izgubilo svojo maso, zato se bodo vsi planete oddaljili od Sonca, pomešale se bodo orbite, planeti bodo treščili drug v drugega, posledica tega pa bo ogromna količina asteroidov. Jupiter bi bil edini planet, ki bi skoraj gotovo preživel to kataklizmo.

Velik pomen znanstveniki pripisujejo tudi dejstvu, da material okoli belih pritlikavk, ki so jih opazovali, vsebuje zelo nizek odstotek ogljika, sicer najbolj značilen element na Zemlji in na njej sorodnih planetih, ki se nahajajo v orbitah blizu Sonca.
Znanstveniki so bili v svoji raziskavi še posebej pozorni na pritlikavko z oznako PG0843+516. V njeni atmosferi se nahaja veliko železa, niklja in žvepla, kar je znanstvenike privedlo do zaključka, da pravzaprav »v živo« spremljajo proces požiranja planeta, po sestavi precej podobnega Zemlji.
Ta raziskava je prva, ki je dala oprijemljive dokaze, da so imele bele pritlikavke, nekoč zvezde, v svojem sistemu vsaj en kamnit planet, podoben našemu. Zato je tudi črna projekcija o koncu Zemlje povsem logična in kot kaže – neizbežna.

KOMENTARJI (119)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 497