Moskisvet.com
priprava orodja na novo sezono

Novice

Zima je čas, ko svoje vrtno orodje pripravite na novo sezono

M.S.
23. 01. 2023 08.00
0

Začetek pomladi je za vrtičkarje zelo naporno obdobje, saj je dela na vrtu veliko. In če se želite nanj čim bolje pripraviti, je zima idealen čas, da preverite svoje vrtno orodje ter ga po potrebi popravite oziroma zamenjate.

Ostro in dobro vzdrževano vrtno orodje je ključnega pomena za nemoteno delo na vrtu in njegovi okolici. Poleg tega pa je takšno orodje učinkovitejše, zanesljivejše ter ima daljšo življenjsko dobo. 

Praviloma je za orodje treba poskrbeti že jeseni, ko zaključimo z vrtnarskimi opravili. Vendar pa je zima še vedno pravi časa, da preverite njegovo funkcionalnost. 

Prepričani smo, da si boste z nekaj koristnimi nasveti zagotovo olajšali delo v prihajajoči vrtnarski sezoni.

Kakšno orodje potrebujete za delo na vrtu?

Na vrtu nas spomladi čaka ogromno različnih opravil, od obračanja zemlje, prekopavanja, priprave gredic, odstranjevanja plevelov, do sajenja in sejanja zelenjave. 

Vsa ta opravila pa boste opravili hitreje in kakovostnejše, če boste za to uporabili ustrezna orodja. In katera orodja potrebuje vsak vrtnar?

Ročno vrtno orodje
Ročno vrtno orodje FOTO: Arhiv naročnika

Vrtno orodje smo razvrstili v štiri skupine, glede na to, čemu so namenjena:

- Orodje za obdelavo tal. V to skupno orodja uvrščamo lopato, vile, grablje in motiko. Lopata in vile so namenjene obračanju zemlje, motiko uporabimo za prekopavanje, grablje pa služijo fini pripravi gredice tik pred setvijo ali sajenjem.
- Orodje za odstranjevanje plevela. Za odstranjevanje plevela najpogosteje uporabljamo motiko, s katero plevel izkopljemo. Zmeraj pogosteje pa se uporabljajo ročne plevke, ki so primerne za pletje manjših plevelov. 
- Orodje za zalivanje. Za zalivanje potrebujemo zalivalko, vedro ali vrtno cev, ki jo napeljemo od izvira vode do vrta. Kadar se je treba spopadati s škodljivci, nam zelo prav pridejo tudi škropilnice, ki nam omogočajo nežno škropljenje po listih rastlin.
- Orodje za obrezovanje. V to skupino uvrščamo razne vrtnarske škarje in obrezovalnike, ki jih najpogosteje uporabljamo za obrezovanje okrasnega vrta ali sadnega drevja.

Motika za prekopavanje
Motika za prekopavanje FOTO: Arhiv naročnika

Vzdrževanje vrtnega orodja

Če želite delo na vrtu opraviti s čim manj napora, skrbi in energije, potem mora biti vaše vrtno orodje primerno vzdrževano.

Priprava orodja na novo sezono
Priprava orodja na novo sezono FOTO: Arhiv naročnika

Zagotovo si ne želite, da bi se ob obračanju zemlje vaša lopata ali vile zlomile. V izogib temu poskrbite za njegovo redno vzdrževanje, ki ga vedno opravite izven vrtnarske sezone:

- Pozorno preglejte vrtno orodje. Če je na njem veliko zemlje, potem jo je treba pred tem odstraniti in orodje temeljito očistiti vseh ostankov zemlje in druge umazanije. 
- Če je orodje zarjavelo, potem lahko uporabite brusni papir ali žično krtačo in rjo odstranite. Če menite, da se je rja že preveč zažrla v orodje, ga zavrzite.
- Na motikah, lopatah, grabljah in drugem orodju z ročaji preverite vse ročaje. S krpo vanje vtrite laneno olje, ki ohranja naravno prožnost lesa in preprečuje, da bi se ročaj zlomil. Če so ročaji v slabem stanju, potem jih zamenjajte.
- Preverite vrtno cev za morebitnimi razpokami. Prav tako ne pozabite na vse nastavke in druge priključke za namestitev na pipo. Če katerikoli od teh sestavnih delov pušča, ga zamenjajte. 
- Nabrusite rezila na škarjah in obrezovalnikih, prav tako pa nabrusite tudi robove lopat in motike. Tako vzdrževano orodje vam bo prihranilo veliko truda.
- Če je orodje pokvarjeno, potem ga popravite. V najbližji trgovini, kjer vam je na voljo vse za vrt, je veliko rezervnih delov in dodatkov, s pomočjo katerih lahko svoje vrtno orodje obnovite.
- Če vrtnega orodja ni mogoče popraviti, potem ga zavrzite. Zavedajte se, da za spomladanska vrtnarska opravila potrebujete izključno zanesljivo opremo, ki vas na višku sezone nikakor ne sme pustiti na cedilu. 

Kaj lahko postorite pozimi?

Vsi najbolj skrbni vrtnarji so za vrtno orodje verjetno dobro poskrbeli že v jeseni. Če ste med tistimi, ki jim je za to zmanjkalo časa, potem se čim prej odpravite v vrtno lopo ali delavnico, ter preverite vaše vrtno orodje.

Po vsej verjetnosti se je zemlja na orodju do sedaj že zelo dobro zasušila, zato bo lahko čiščenje orodja v tem obdobju zelo zoprno opravilo. Vendar ne obupajte! To je obvezno opravilo, da lahko sploh preverite, ali je vaše orodje brezhibno.

Skrb za vrtno orodje
Skrb za vrtno orodje FOTO: Arhiv naročnika

Temu sledijo vsi postopki rednega vzdrževanja orodja, ki smo jih že omenili, na koncu pa orodje le še skrbno zložite.

K učinkovitemu delu na vrtu veliko pripomore tudi vaša organiziranost. Če ste med tistimi, ki neprestano iščejo svojo motiko ali škropilnico, potem je zima pravi čas tudi za to, da svoje orodje dobro organizirate. Shranjevanje na enem mestu vam bo pomagalo, da ga boste vedno našli, ko ga boste potrebovali.

Preverite, ali morda ne potrebujete kakšnega novega kosa vrtnega orodja. Sedaj je pravi čas, da v miru preverite ponudbo. Ko se bo vreme otoplilo, za to zagotovo ne bo časa!

Sponzorirana vsebina 

ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 497