Moskisvet.com
42159a9def_60419807

Novice

To pa je napitnina!

N.J.
30. 10. 2014 08.12
5

Sprva se mu je zdelo, da je vse tako kot vedno. A kmalu je dostavljalec pic James Gilpin doživel največje presenečenje svojega življenja.

Ob dostavi pošiljke, vredne 12,5 dolarja (okoli 10 evrov), je namreč prejel vrtoglavo napitnino v višini kar 1.248,86 dolarja (okoli 980 evrov), okoli 100 dolarjev (78 evrov) v darilnih karticah in na tisoče spodbudnih besed.

Vse je bil del učne ure na bližnji univerzi Indiana Wesleyan University v Marionu v tamkajšnji cerkvi. Keith Newman, vodja t. i. rezidenčnega izobraževanja, je želel na svoje učence prenesti lekcijo, ki se je je nedavno tudi sam naučil. »Ko poučujem, rad uporabim zgodbe iz resničnega življenja, saj si tako najlažje zapomnijo. A če lahko nekomu dejansko pokažeš zgodbo, ga vanjo vpleteš, je to še toliko bolje,« je Newman povedal za ABC News. »Nam se je ponudila priložnost, da sami ustvarimo svojo zgodbo.«

Newman je slišal pastorja, kako je rekel: "Stori za nekoga nekaj, kar želiš, da bi lahko storil za vse." Odločil se je, da bo študentom pokazal, da je to izvedljivo. »Veliko ke stvari, ki si jih želimo početi, želimo pomagati, a si rečemo, da tega tako ne moremo storiti za vse, Ampak zato, ker ne moremo na tak način pomagati vsem, še ne pomei, da ne moremo pomagati vsaj nekomu. Zato je treba včasih storiti za enenga nekaj, kar bi rad storil za vse,« je prepričan Newman.

Da bi pokazal s primerom, je Newman naročil dve pici na oder v kapele, kjer je potekal pouk. Ko je prispel dostavljalec James Gilpin in prinesel pici na oder, se je zgodilo zanj nekaj povsem neverjetnega. »Potegnili so me na oder in prijazni gospod se je začel pogovarjati z menoj. Nato je razglasil, da ima zame 1.248,86 dolarja. Vsi so navijali zame,« se spominja Gilpin. »Sploh nisem vedel, kaj naj si mislim, še dve uri nisem dojel, kaj se je ravnokar zgodilo.«

In kaj se je zares zgodilo?

V času, odkar so naročili, pa dokler je dostavljalec prispel, je Newman prosil študente, teh je bilo okoli 3000, naj donirajo znesek, ki ga želijo nameniti za napitnino in napišejo spodbudno sporočilo. »Vsem sem povedal, da če se jim zdi, da sem nor, potem ni treba, da darujejo karkoli. Ampak študentje so stopili skupaj, navijali zanj. Nekateri niso imeli denarja in so mu podarili kar vrednostne kartice, ki so jih imeli v denarnicah,« je bil Newman presenečen. Gilpin je tako poleg prej omenjenega zneska prejel še za nekaj manj kot 80 evrov v vrednostnih karticah in na tisoče spodudnih sporočil. »Neverjetno se mi je zdelo, da se takemu povprečnežu, kot sem jaz, zgodi kaj tako lepega. Po naključju sem bil zam in izročili so mi denar. Lepo, da spodbujajo študente k takšnim stvarem, ne bi mogel priti ob boljšem času ... Hvaležen sem za to, kar so storili zame.« Kot je povedal, bo denar porabil za popravilo avta in za izboljšave doma ter kupil božična darila za 5- in 6-letnega otroka.

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 400