Moskisvet.com
nasilje

Novice

Ženo pred hišo golo privezal za drevo

N.J.
02. 10. 2015 08.30
21

Pred dvajsetimi leti sta se spoznala in poročila v Romuniji, njuno razmerje pa so zaznamovali izpadi verbalnega nasilja in fizične zlorabe. Preselila sta se v Italijo, kjer se je nasilje nadaljevalo. Leta 2011 je zadeva pristala na sodišču, zdaj pa so vsi udeleženi v postopku končno dočakali sodni epilog.

Nasilje
Nasilje FOTO: Thinkstock

Zgodilo se je v sosednji Italiji, v Pordenonu. Moški, 50-letnik romunskih korenin, ki je v Italiji med letoma 2002 in 2011 večkrat psihično in fizično zlorabljal svojo ženo, bo moral tri leta preživeti za zapahi, je po približno 4-letni sodni kalvariji odločila sodnica Monica Biasutti.

Tožilka Patrizia Cau je zahtevala štiri leta zaporne kazni, a se je sodnica za leto milejšo kazen odločila, ker ni upoštevala oteževalnh okoliščin. Moški tudi pet let ne sme opravljati javnih funkcij. Tožilstvo zdaj preiskuje tudi dve priči, ki naj bi podajali lažne izjave v korist obtoženca. Vsaki od tožečih stranki (nekdanji ženi in hčerki) bo moral plačati 15.000 evrov, obsojeni pa bo moral pokriti tudi stroške sojenja. Glede končne višine odškodnine bodo odločili na civilnem sojenju.

Šlo je za dolg in težek proces. Ženska je spregovorila o napadih, ki so se dogajali: kmalu po poroki jo je slekel, ji odrezal dolge lase in jo čez noč golo privezal za drevo, da bi ji dal vedeti, kdo je glavni v hiši. Vsak dan ji je grozil s smrtjo, pogosto jo je pretepal in žalil. Moški je napadal tudi njuno hči. Ko je ženska zbrala dovolj poguma, da ga je zapustila, je odšla v varno hišo, a ju je našel: nadaljeval je z nasiljem, z grožnjami s smrtjo, na avto ji je posul celo belo cvetje kot izraz žalovanja, s čimer ji je pravzaprav 'namignil', da jo bo ubil. Leta 2011 naj bi brutalno napadel hči v avtu. Utrpela je hude poškodbe vratne hrbtenice in močne udarce v rebra. V resnici naj bi, kot je na sodišču povedala obramba, oče s svojim vozilom močno približal avtu, v katerem je bila hči, pri čemer je bila prisiljena voznica izvesti tvegan manever, on je zadel v bok njenega vozila in tedaj je dekle utrpelo poškodbe.

Priči (žrtvi) sta nekajkrat menda pričali izkrivljene zgodbe, a je sodnica kljub vsemu dejala, da je več kot očitno, sa so se dogajale zlorabe, zalezovanje, nasilje v družini in poškodbe, temu pa daje tudi prednost. Obe sta verjetno zgodbe malce 'obdelali', saj se bojita, kaj bo, ko bo znova prost.

KOMENTARJI (21)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 497