Moskisvet.com
gulmurod khalimov

Novice

ZDA so ga urile, zdaj se bori proti njim

N.J.
24. 09. 2015 08.09
23

Poveljnik specialne enote Gulmurod Khalimov je prestal posebno urjenje, ki so ga organizirale Združene države Amerike, a mož jim v zameno ni izkazal spoštovanja in zaupanja. Pridobljeno znanje in opremo je izrabil, da je prestopil na stran Islamske države.

gulmurod khalimov
gulmurod khalimov FOTO: YouTube

Nekdanji poveljnik specialne enote v Tadžikistanu je nastopil v enem izmed propagandnih videoposnetkov islamskih skrajnežev, v katerem je poleg množice drugih borcev Islamske države. Polkovnik Gulmurod Khalimov je iz Tadžikistana menda pobegnil spomladi, za njegovo versko usmerjenost pa menda nihče ni vedel, dokler ga niso videli v promocijskem videoposnetku IS kakšen mesec kasneje.

Khalimova so identificirali, po tem ko se je pojavil v posnetku, objavljenem na socialnih omrežjih. V posnetku pove, da se je pridružil vrstam ISIS, razlog pa naj bi bilo nezadovoljstvo z obstoječo zakonodajo njihovega Ministrstva za notranje zadeve, vključno s tem, da mu ni omogočeno moliti petkrat dnevno, ko je na dolžnosti. V nadaljevanju je pojasnil tudi nestrinjanje in nezadovoljstvo zaradi rusko-tadžikistanskih in rusko-ameriških odnosov. "Videl sem, kako pripravljate vojake na eliminacijo mislimanov in islamistov, zdaj se bomo vrnili v vaše domove in vas pobili," je med drugim izjavil.
 

Polkovnik Khalimov je poveljeval policijski specialni enoti OMON v Centralni Aziji, pripadniki katere se borijo proti kriminalcem in teroristom. Od konca aprila so ga pogrešali, njegovi kolegi so skušali ugotoviti, kam je izginil in ali se mu je kaj zgodilo, videoposnetek pa je bil hladen tuš za vse.

Ne gre za običajnega borca, ki bi se pridružil vrstam ISIS. Poseben je v tem, da poseduje znanje in obvladuje veščine, ki jih obvladajo pripadniki SWAT enot, saj je prestal enaka urjenja, prejel vsako leto več milijonov dolarjev podpore za izvajanje tovrstnih urjenj in nakup opreme s strani protiterorističnih organizacij in organizacij, ki se borijo proti kriminalnim združbam in trgovanju s prepovedanimi drogami in jih sponzorira Ministrstvo za obrambo ZDA.

Khalimova specialna enota v Tadžikistanu je tako prijela več milijonov sredstev s strani ameriškega obrambnega ministrstva za urjenja, nakup neprebojnih jopičev, posebnih čelad, mask, daljnogledov, orožja. Leta 2009 je njegova enota lahko izvedla varnostno urjenje v ameriški ambasadi v Tadžikistanu, v vaji pa je bila njihova naloga ta, da so prikazali odziv na teroristično grožnjo in zmožnosti OMON, po tem ko so doživeli nekaj sprememb in menjav v vodstvu.

V osrednji Aziji se sicer vse več oseb pridružuje islamskim ekstremistom. Ocenjujejo, da se jih je od leta 2013 ISIS pridružilo če več tisoč tamkajšnjih prebivalcev, ki naj bi se zdaj bojevali v Siriji. Vprašanje, ki si ga zdaj mnogi zastavljajo, je ali je bil Khalimov 'označen' za 'zmernega', ko se je Amerika odločila financirati njegova urjenja in opremo ter urjenje njegove elitne enote, ali ga pač niso preverjali, ker je bil pripadnik specialne enote? Poleg tega se sprašujejo, česa vse je zmožen? Dobro namreč pozna ameriški slog urjenja, taktiko in vse ostalo, kar mora vedeti, če želi izvesti uničujoč napad.

KOMENTARJI (23)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 497