Moskisvet.com
Počena guma

Novice

Te nesreče se lahko zgodijo vsakemu in jih včasih ni mogoče preprečiti

S.P.
02. 12. 2022 12.37
0

Zamislite si ... Imate družinsko podjetje, denimo avtomobilsko delavnico, v zagon in razvoj katerega ste vložili vse svoje prihranke, zanj najeli kredit in se leta trudili, da bi se trdo delo obrestovalo. Posel zacveti, sloves podjetja se širi, zaposlujete nove kadre, končno si lahko oddahnete in pomirjeni gradite ter širite poslovanje, potem pa kar naenkrat ... Zaradi kratkega stika pri napeljavi pri enem od vozil, ki jih imate v popravilu, zagori, požar se razširi in kljub hitremu odzivu gasilcev ter drugih pristojnih služb je gromozanska škoda neizogibna. Uničen je dobršen del delavnice z orodjem in opremo, pisarna, del ostrešja in nekaj vozil, ki so v lasti strank ... In vaše sanje se sesujejo v prah. Pa je res vse izgubljeno? Čeprav se tovrstne nesreče lahko zgodijo vsakemu in jih velikokrat ni mogoče preprečiti, ni nujno, da je zaradi njih vaš posel uničen, zaposleni pristanejo na cesti, vi pa ostanete brez vsega. V nadaljevanju preverite, kaj lahko preventivno storite, da zavarujete svoj posel, premoženje in zaposlene.

Res je, da kot podjetnik oziroma obrtnik ni dobro biti črnogled in da je pozitiven pogled ter pristop izjemnega pomena za uspešno poslovanje, a se je vendarle treba zavedati, da nesreča nikoli ne počiva. Če želite kolikor toliko mirno spati, je vsekakor smiselno podjetje, v katerega ste vložili ogromno denarja, časa in energije, in svoje zaposlene in stranke ustrezno zaščititi ter zavarovati pred morebitnimi nesrečami.

Najpogostejše nevarnosti v delavnici

Požar je namreč zgolj ena od številnih nesreč, ki se lahko pripetijo v še tako sodobno opremljeni in zavarovani avtomehanični ali podobni servisni delavnici, denimo avtoličarski, avtokleparski, pa tudi avtopralnici. Poleg požara lahko pride na primer tudi do izliva vode, vdora meteorne vode ali strojeloma aparatov, še pogosteje pa se dogajajo razne 'klasične' nezgode bodisi strank bodisi zaposlenih, kot so padci, udarci, zlomi, izpahi, ureznine ... Delavnice so namreč nevarna okolja tako zaradi svoje narave kot zaradi dejavnosti, ki jo delavci opravljajo v njih. Mokra, ledena in mastna tla, po možnosti polna razsutega materiala, so lahko mimogrede kriva za kakšen zdrs, v (avtomehaničnih) delavnicah pa se izvajajo tudi dela, kot so brušenje varjenje, dvigovanje orodja, brizganje barve ... ki še dodatno povečajo tveganje za najrazličnejše nesreče in poškodbe. Pri avtomehanikih so denimo najpogostejše poškodbe zvini, pretrgane mišice in raztrganine, ki so večinoma posledica ponavljajočih gibov ter dvigovanja in spuščanja strojev ter težkega orodja. Takšne in drugačne poškodbe pa ne prizadenejo le zaposlenega, ki se mu je pripetila nesreča. Imajo lahko negativen vpliv tudi na poslovanje podjetja, saj je delavec dalj časa odsoten, posledično pa se kopičijo tudi stroški nadomeščanja odsotnosti. V tovrstnih delavnicah lahko poleg naštetega pride tudi do vlomov, poškodovanja, uničenja ali celo odtujitve vozil strank. 

V avtomobilskih delavnicah in pralnicah lahko pride do številnih poškodb.
V avtomobilskih delavnicah in pralnicah lahko pride do številnih poškodb. FOTO: Shutterstock

Kako poskrbeti za čim bolj varno delovno okolje?

Če imate tudi vi avtomehanično, avtoličarsko ali avtokleparsko delavnico ali pa pralnico, nujno berite dalje. Da bi tako opremo kot osebje, kolikor je mogoče, obvarovali pred omenjenimi nevarnostmi in nesrečami, za začetek upoštevajte osnovna varnostna priporočila:

- Na opremo in okoli nevarnih območij namestite ustrezna varovala in redno preverjajte ustreznost le-teh. Ravno tako namestite opozorilno signalizacijo in varnostne oznake.

- Poskrbite za redno prezračevanje ter optimalno temperaturo in razsvetljavo v vseh prostorih.

- Dostop do požarnih izhodov ter glavnih stikal naj ne bo oviran.

- Pozorni bodite na žice in kable – ti naj ne ležijo vsepovprek.

- Nujno poskrbite za ustrezne označbe na embalažah z nevarnimi kemikalijami.

- Strojev nikoli ne puščajte vključenih brez nadzora.

- Skrbite, da bo delovno okolje urejeno, brez nereda.

Prilagojeno zavarovanje je ključnega pomena

Čim bolj varno in zdravo delovno okolje je najmanj, kar lahko zagotovite v svoji delavnici oziroma poslovnem prostoru tako tisti, ki se ukvarjate z avtomobili, kot tudi vsi ostali obrtniki, denimo frizerji, kozmetičarke, vodoinštalaterji, gradbinci in konec koncev gostinci. Ker pa ste zagotovo svoje podjetje gradili z edinstvenimi idejami, trudom in odpovedovanjem ter ste upravičeno ponosni na vse, kar ste dosegli, poleg naštetega poskrbite tudi za ustrezno in prilagojeno zavarovanje, ki vam bo stalo ob strani v primeru nepredvidenih dogodkov, ki bi lahko ogrozili vaše poslovanje.

Načeloma ste za vsaj osnovno zavarovanje verjetno že poskrbeli. Toda kdaj pa ste nazadnje uskladili dejansko stanje v podjetju s stanjem zavarovalnih polic? To je namreč nujno potrebno, ko podjetje povečuje obseg in vrednost zalog, povečuje prostore ali se seli, izboljšuje opremo, spreminja število zaposlenih, širi poslovanje na nove trge ali spreminja dejavnost poslovanja. V zavarovalnici Generali se zavedajo, da je vaš čas dragocen, saj ga potrebujete za vodenje in razvoj svojega podjetja, zato vam stojijo ob strani, da je sklepanje zavarovanj čim lažje. Za mikro ter male gospodarske družbe so pripravili posebno zavarovanje Paket Podjetnik, s katerim boste ohranili vrednost premoženja podjetja v primeru nesreče. In kar je najbolje – prilagodite ga lahko svoji dejavnosti in med drugim vključuje: požarno zavarovanje, vlomno tatvino ali rop, obratovalni zastoj, zavarovanje stekel (ob zavarovanju zgradbe), dodate mu lahko opcijsko še zavarovanje odgovornosti in zavarovanje elektronskih aparatov ter naprav. Za lažjo izbiro je ponudba za podjetnike oblikovana v tri pakete: Eksluzivni, Komfortni in Osnovni. Dodatno lahko poskrbite tudi za zaposlene in njihovo varnost na stara leta z dodatnim pokojninskim zavarovanjem in zavarovanjem Specialisti z asistenco, ki zaposlenim skrajša in olajša zdravljenje, podjetju pa zniža stroške za bolniške odsotnosti delavcev. Paket Podjetnik je torej zavarovanje, ki ponudi vse za vaš posel.

Poskrbite za red in varnost v svoji delavnici.
Poskrbite za red in varnost v svoji delavnici. FOTO: Dreamstime

Hitra organizacija nujne pomoči, ko jo potrebujete

Za nemoteno delovanje vašega posla pa vam je pri zavarovalnici Generali na voljo tudi Asistenca Podjetnik, ki vam organizira in krije stroške nujnih asistenčnih storitev, kot sta na primer organizacija varovanja objekta in prihod obrtnika, ki bo opravil obrtniške storitve (vodoinštalater, mizar, ključavničar, steklar, zidar, krovec, električar, čistilni servis, najem zamrzovalne skrinje, agregata, organizacija selitve in skladiščenja ... ). Tudi pri asistenci podjetniki lahko izbirate med dvema paketoma: Maksi in Maksi plus, oba pa vključujeta potne stroške obrtnika, čas prihoda in nekaj delovnih ur ter stroške porabljenega materiala za popravilo do določene višine. Z asistenco si boste prihranili ogromno stresa, časa in tudi denarja, na voljo pa vam je 24 ur na dan vse dni v letu.

Vzemite si torej čas in preglejte svoja zavarovanja, tako kritja kot zavarovalne vsote. Strokovno usposobljeni svetovalci v zavarovalnici Generali vam bodo tu v veliko pomoč s poznavanjem vaše branže in posluhom za vaše izzive. Pomagali vam bodo prilagoditi zavarovanja potrebam vašega podjetja, saj v kolikor polica ni prilagojena, zavarovanje nima smisla. Vi boste tako ne le mirneje spali, pač pa se boste lahko posvečali razvoju svojega podjetja in uživali v sadovih svojega dela.

Sponzorirana vsebina

Nakupuj preko spleta
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 376