Moskisvet.com
čevlji

Novice

Zato bi morali čevlje puščati pred vhodnimi vrati

M.S.
03. 05. 2022 05.00
0

Si čevlje sezujete pred vhodnimi vrati ali ’’šele’’ v predsobi/veži? Veliko ljudi se sezuje šele, ko prestopi prag hiše, kar pa po najnovejši raziskavi ni priporočljivo, saj v stanovanje vnesete kopico onesnaževalcev, ki tosksično niso sprejemljivi in smo jim posledično izpostavljeni.

Moškisvet.com e-novice

Si že prijavljen na vse naše e-novice?

Nekateri doma hodijo kar v čevljih, spet drugi v copatih ali bosi. Večina izmed nas čevlje sezuje v preddverju/ob vratih, le redki pa jih puščajo zunaj. Okoljski kemiki, ki že več kot desetletje opazujejo notranje okolje in kontaminente, ki smo jim izpostavljeni doma, so prišli do zaključka, da je čevlje in drugo obutev bolje puščati zunaj, s čimer preprečite umazaniji, da bi vstopila v dom.

Ljudje 90 odstotkov časa preživimo zunaj, zato odgovor na vprašanje, ali v notranjosti nositi čevlje ali ne, ni nepomemben. Običajno se osredotočamo na kvaliteto zraka in zdravstvena tveganja v okolju, več časa pa bi morali posvečati tudi notranji kvaliteti zraka, ki ni odvisna samo od prahu in umazanije, ki pade s človeka ali domače živali. Približno tretjina pride od zunaj, bodisi z vetrom ali pa jo notri prinesemo s čevlji. Nekateri mikroorganizmi, ki pridejo v hišo s čevlji, so na zdravila odporni patogeni, prav tako nalezljivi virusi, ki jih je težko zdraviti. K temu lahko dodamo toksine (ostanke asfalta), ki povzročajo raka, ter sredstva za travo. Mnoga so motilci žlez z notranjim izločanjem (jeter, ščitnice, češerike itd.).

Znanstveniki so pri svojem delu ocenjevali prisotnost genov, odpornih na antibiotike, kemikalije, ki jih ni mogoče dezinficirati, mikroplastiko in polifluorirane kemikalije (t. i. večne kemikalije ali PFAS), ki se v telesu ne razgradijo, ter prisotnost radioaktivnih elementov. Ocenjevali so tudi stopnjo potencialno strupenih kovin v domovih v 35 državah.

Večina nevarnih nevrotoksinov je brez vonja in barve, zato ne moremo vedeti ali domujejo tudi v našem stanovanju. Močna je povezava med prisotnostjo svinca v stanovanju in v zemlji iz okolice, za kar je kriv veter, umazanija s čevljev, lahko pa so ga v hišo prinesli tudi hišni ljubljenčki.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 497