Moskisvet.com
Očesni stik

Novice

Zakaj je tako težko ohranjati očesni stik?

A.P.
10. 11. 2019 07.00
0

Ljudje na intuitivni ravni še vedno komuniciramo z očmi in pogledom, zato nam očesni stik pove veliko in razloži, ali lahko osebi zaupamo. Samo pomislite. Če se oseba izogiba stika z našimi očmi, se počutimo nelagodno. Verjetno pa ste se tudi sami že soočili s tem, da ste sogovorniku težko gledali v oči, posebej, ko ste mu kaj pomembnega razlagali. Zakaj je temu tako in zakaj ne smemo človeka soditi po platnicah (beri po tem ali ohranja očesni stik ali ne)?

Imate težave z ohranjanjem očesnega stika s sogovornikom? Niste edini! To pa še ne pomeni, da ste lažnivec, kot velja splošno prepričanje za ljudi, ki sogovornika ne gledajo v oči. Za tovrstno početje obstaja povsem logična in znanstvena razlaga.

Znanstveniki razglasili najboljšo pop skladbo vseh časov
Preberi še
Znanstveniki razglasili najboljšo pop skladbo vseh časov

Kjotski znanstveniki so prišli do spoznanja, da možgani težje izbirajo prave besede, če smo osredotočeni na oči sogovornika. Tovrstna motnja procesiranja najbolj pogosto pride do izraza, ko iščemo manj pogosto besedo, saj se možgani poslužuje istih sredstev, kot pri osredotočanju na oči sogovornika – in pri mnogih obojega telo ne more početi hkrati. Že res, da so nam kot otrokom vcepili, da moramo gospe oz. gospodu gledati v oči, ko se z njim pogovarjamo, a ni vse stvar manir. Za številne ljudi je ohranjanje očesnega stika med interakcijo težavno, čeravno ničesar ne skrivajo in so ob sogovorniku sproščeni.

Ohranjanje očesnega stika med pogovorom ni tako lahka naloga, kot se zdi na prvi pogled.
Ohranjanje očesnega stika med pogovorom ni tako lahka naloga, kot se zdi na prvi pogled. FOTO: Shutterstock

''Čeprav se ohranjanje očesnega stika in verbalno izražanje zdita ločena procesa, ljudje med pogovorom pogosto umikajo pogled s sogovornikovih oči,'' pojasnjujejo japonski znanstveniki iz univerze v Kjotu, ki so to tezo leta 2016 preizkusili na 26 prostovoljcih. Vsak udeleženec je igral igro besednih asociacij, medtem ko je zrl v animirane obraze. Med ohranjanjem očesnega stika so udeleženci težje poiskali asociacije kot sicer, kar dokazuje, da sta oba miselna procesa povezana.

Da ima strmenje v oči izjemen učinek, smo pisali že v prispevku o dognanju italijanskih znanstvenikov, ki so ugotovili, da nas 10-minutno strmenja v oči privede do sprememb stanja zavesti in celo halucinacij.

Nakupuj preko spleta

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 376