Moskisvet.com
mary ann cotton

Novice

Ena najbolj brutalnih morilk vseh časov

Z.K./N.J.
25. 05. 2015 15.14
8

Le redki so slišali za tako imenovano 'črno vdovo', prvo angleško serijsko morilko, ki je umorila približno 21 ljudi. Morila je že dve desetletji pred zloglasnim 'Jackom Razparačom', ubila je vse svoje moške in otroke, gnal jo pohlep in uživanje v mučenju drugih.

Arzenik
Arzenik FOTO:
Ubijala je z arzenikom

Angležinja Mary Ann Cotton je še ena od morilk, ki je imela nesrečno otroštvo. Strokovnjaki ocenjujejo, da je s smrtonosnim arzenom zastrupila 21 ljudi. Strup je bil takrat priljubljeno sredstvo morilcev, saj se raztopi v vroči tekočini, kot je denimo čaj. Bil je lahko dostopen, saj ga je vsebovalo sredstvo za čiščenje, ki so ga uporabljale gospodinje. Njen vzorec ubijanja je jasen. Poiskala je moškega z zadovoljivim prihodkom, z njim živela nekaj časa, nato pa ga ubila. Simptomi zastrupitve z arzenom so bruhanje, diareja in dehidracija. Večina zdravnikov ni posumila, da gre za umor in so simptome pogosto pripisali vnetju sluznice želodca in črevesja, še posebej pacientom. Mary Ann je vse svoje žrtve zastrupila na ta način.

Morilka, ki je delala kot negovalka

Leta 1842 je Mary Ann umrl oče, takrat je bila stara le 9 let. Že zgodaj so jo naučili, da si mora najti delo in se poročiti, kar je tudi storila. Vzela je delavca Williama Mowbrayja, ki je bil tudi njena prva žrtev. Par je imel pet otrok, štirje so umrli zaradi zastrupitve z arzenikom. Pozneje sta imela še tri otroke, ki jih je čakala enaka usoda. 14 let po poroki je ubila tudi moža in po njegovi smrti začela prejemati vsoto denarja, ki bi se lahko primerjala s šestmesečno plačo. Denar je porabila za selitev, da bi lahko bila bližje svojemu ljubimcu Josephu Nattrassu in mu sledila kamor koli je šel. Z denarjem si je omogočila kariero in postala negovalka v bolnišnici. Tam je spoznala svojega naslednjega moža, inženirja Georgea Warda. Poročila sta se leta 1865, leto pozneje ga je umorila in tudi po njegovi smrti začela prejemati denar.

Mary Ann Cotton
Mary Ann Cotton FOTO:
Le eden se je rešil

Vdova z enim preživelim otrokom iz prvega zakona je bila prava kandidatka za gospodinjo pravkar ovdovelemu Jamesu Robinsonu. Nekaj tednov pozneje je ubila njegovega otroka, James pa je tolažbo poiskal pri morilki, Mary Ann pa je znova zanosila. Kmalu zatem je zbolela njena mama, le devet dni po obisku svoje hčerke je umrla. Vrnila se je nazaj k Jamesu, s seboj pa je vzela tudi svojo hčerko iz prvega zakona, ki je do tedaj živela pri babici. Tudi ona je kmalu umrla kot tudi še dva Robinsonova otroka. Štiri mesece pozneje je sledila poroka, James pa je postal njen tretji mož. Le nekaj mesecev po rojstvu je ubila tudi njunega otroka. Ko je želela vplačati veliko vsoto denarja za moževo življenjsko zavarovanje, je ta posumil, da ima njegova žena nekaj za bregom. Na srečo je morilko vrgel iz stanovanja in si tako rešil življenje.

Hitro je našla novega ...

Mary Ann si je znova poiskala novega moškega Fridericka Cottona, brata prijateljice, ki je skrbela zanj in njuna dva otroka. Tudi prijateljica Margaret je kmalu umrla zaradi želodčnih težav. Mary Ann se je poročila s Friderickom, kmalu zatem pa se jima je rodil otrok Robert. Tudi novopečeni mož je čez nekaj mesecev umrl, na novo ovdovela Mary Ann pa je znova prejemala mesečno preživnino. Njen ljubimec Joseph Nattrass se je zopet vrnil in se vselil k njej kot podnajemnik. V tem času je Mary Ann dobila službo kot negovalka Johna Quick-Manninga, ki je bolehal za ošpicami. Kot običajno je Mary Ann zanosila tudi z njim, iz tretjega zakona pa je imela še dva živa otroka, ki sta prav tako kmalu umrla, eden za drugim. Po njeni zamisli sta skupaj z ljubimcem in sostanovalcem Nattrassom spremenila njegovo oporoko njej v prid, ta pa je kmalu zbolel in umrl.

Še zadnja žrtev

Leta 1872 je zastrupila Johnovega sina Charlesa. Obdukcija je pokazala naravno smrt, vendar pa to za policijo tokrat ni bilo dovolj. V mnogih letih je forenzična analiza napredovala, prav tako so o tovrstnih primerih poročali tudi v časopisih. Ravno enega izmed novinarjev so začele zanimati lokalne govorice o mrtvih možeh, otrocih in morebitnih zastrupitvah z arzenikom, kar je spodbudilo tudi raziskovanje policije. Mary Ann je bila sadistka, ki je uživala v bolečini drugih, poleg tega pa jo je gnal tudi pohlep. Leta 1873 so jo končno aretirali, ji sodili in obesili zaradi umora 7-letnega Charlesa Edwarda Cottona. V zaporu je rodila tudi hčerko, ki jo je spočela z zadnjim možem. Pred usmrtitvijo so ji novorojenko vzeli, nato pa so jo obesili in rešili življenje marsikateremu moškemu in otroku.

Obesiti
Obesiti FOTO:

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 369