Moskisvet.com
Zakon o psih

Novice

Visoke kazni za lastnike psov, ki kosmatincev ne sprehajajo dovolj

A.P.
02. 10. 2019 08.03
0

V avstralski Canberri so sprejeli poseben zakon, namenjen lastnikom psov in drugih hišnih ljubljenčkov. V primeru, da svojih štirinožnih prijateljev vsaj enkrat dnevno ne peljejo na sprehod, jim grozi globa v višini 2.500 evrov.

V Canberri oz. na področju zvezne države Teritorija glavnega mesta Avstralije imajo hišni ljubljenčki po novem prav posebne pravice, ki jim zagotavljajo blagostanje. Neredko se namreč dogaja, da lastniki psov in drugih domačih živali za svoje ljubljenčke ne skrbijo dovolj in te bodo od marca 2020 oblasti konkretno udarile po prstih.

Dolžnosti lastnikov živali so del novega zakona za zaščito živali in hišnih ljubljenčkov, ki daje živalim številne nove pravice oz. nalaga lastnikom zakonske obveznosti do njih. Lastniki bodo kaznovani, če ne bodo skrbeli za redno gibanje živali in pomanjkljivo skrbeli za prehrano in zdravje živali, prepovedano pa je tudi vsakršno nasilje nad njimi.

Neskrbni lastniki bodo finančno kaznovani.
Neskrbni lastniki bodo finančno kaznovani. FOTO: Dreamstime

Visoke kazni naj bi lastnike odvrnile od neprimernega ravnanja z živalmi. ''Blagostanje živali je danes odvisno od psihičnih in fizičnih pogojih v katerih živi,'' razlaga predlagatelj zakona, lokalni minister za javne in komunalne zadeve Chris Steel, ki meni, da je zapiranje živali v premajhne kletke, neredno sprehanaje, nezdrava prehrana ipd., kršitev osnovnih pravic živali.

''Vsekakor je psihofizično zdravje zelo pomemben del življenja vsakega psa. Moje mnenje je, da bi bilo bolj efektivno, če bi sredstva vložili v osveščanje vodnikov psov. Kaj psi v bistvu potrebujejo, da imajo srečno in izpolnjeno življenje. Kakšen naj bo aktivni sprehod ter zakaj je tako pomembno zadovoljiti pasje nagone. Prepričan sem, da večina ljudi želi dobro svojim psom, a kaj, ko se ne zavedajo svojih napak,'' razlaga strokovnjak za vzgojo psov Jure Pribičrvič iz društva Alfakan, ki dodaja, da je globa na mestu ''za vse hujše kršitve hudega zanemarjanja vseh živali. Ne samo psov, ki so žal še velikokrat priklenjeni na verige in živijo žalostno pasje življenje.''

Lastnik psa v avstralski prestolnici, ki ima svojega kosmatinca zaprtega 24 ur na dan, bo moral po zakonu zdaj hišnemu ljubljenčku dnevno omogočiti najmanj dve uri gibanja, sicer mu grozi kazen. Še precej huje jo bodo odnesli tisti, ki se udeležujejo pasjih borb, saj jim grozi ne le 44.000 evrov kazni, pač pa tudi kazen do treh let zapora.

Bi morali tak zakon sprejeti tudi v Sloveniji?
Bi morali tak zakon sprejeti tudi v Sloveniji? FOTO: Dreamstime

Revolucionarni zakon, katerega predpostavka je, da so živali čuteča bitja z zavestjo, poimensko vključuje le najpogostejše domače živali, a zahteva ustrezno skrb za vse živali glede na njihove potrebe. Po drugi strani zakon prebivalcem Canberre daje pravico, da brez pravnih posledic poškodujejo tujo lastnino, če sumijo na kršeneje pravic živali – da na primer opazijo psa zaprtega v vrelem avtomobilu. Predlagalci zakona niso pozabili niti na divje živali. V primeru prometne nesreče mora udeleženec povoženo žival prijaviti pristojnim in poskrbeti za morebitno veterinarsko oskrbo.

Lastniki bodo lahko ob izgubi hišnega ljubljenčka vzeli bolniški dopust in si vzeli dneve za žalovanje. Ali bo tovrstna zakonodaja sprejeta tudi na zvezni ravni, bo pokazal čas.

Nakupuj preko spleta

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 376