Moskisvet.com
X-47B - 7

Novice

Ko brezpilotno letalo 'vseka' po svojih ...

A.M.
18. 07. 2013 08.15
4

Brezpilotno letalo nemške vojske je med pripravami na vzlet ušlo izpod nadzora, skoraj povozilo skupino vojakov in na koncu silovito treščilo v transportno letalo.

Incident se je zgodil v zračnem oporišču v Mazar-e-Sharifu, posnetki pa so, verjetno zavoljo cenzure in nepriljubljenosti tovrstnih letal, v javnost pricurljali komaj v teh dneh. Posnetek je s krova brezpilotnega letala IAI Heron izraelskega porekla.

Brezpilotno letalo ušlo nadzoru - 2
Brezpilotno letalo ušlo nadzoru - 2 FOTO: Arhiv proizvajalca

Brezpilotno letalo ušlo nadzoru - 3
Brezpilotno letalo ušlo nadzoru - 3 FOTO: Arhiv proizvajalca

8,5 m dolgo letalo s 17-metrskim razponom kril tehta dobro tono. Poganja ga litrski štirivaljni motor z močjo 86 kilovatov, ki zmore hitrosti do 200 km/h in polete do 350 km daleč. Kljub temu, da lahko Heron poleti do 10 km visoko, ponese do 250 kg tovora in v zraku ostane do 52 ur, se nemško letalo na to ni kaj prida oziralo. Njegova pot se je končala po nekaj sto metrih, osem milijonov vredno letalo pa je bilo v trku popolnoma uničeno. Škoda na transportnem letalu C-160 pa tudi ni bila zanemarljiva. Nesrečo naj bi zakrivil neizkušeni operater letala, ki je ponesreči pritisnil stikalo za samodejni vzlet in napaka v programski opremi.

Delovanje Herona nadzira dvočlanska posadka na zemlji, vendar je lahko povsem samostojno, kot je dokazalo s samomorilskim pohodom na letališču. Na srečo ni oboroženo, s kopico infrardečih tipal, radarjev in kamer pa opravlja izvidniške naloge ter usmerja topniški ogenj. V nemški floti sta po nesreči ostali le še dve tovrstni letali, ki so ju kupili, ker naj bi bili bolj napredni kot ameriški Predator.

Svoje mnenje pa lahko izrazite tudi na naši Facebook strani!

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 497