Moskisvet.com
42159a9def_60419807

Novice

VIDEO: Kaj počne pokojni diktator Gadafi?!

S.R.
03. 12. 2011 17.41
5

Veriga restavracij s hitro prehrano Nando's s sedežem v Johannesburgu v Južni Afriki je znana po dveh stvareh: začinjenem piščancu in precej rasističnih oglasih, v katerih se ponavadi norčujejo iz politikov, ki so v tistem času v središču pozornosti.

A najnovejša serija oglasov, poimenovana 'last dictator standing' (približen prevod bi bil: 'zadnji diktator na nogah'), je šla kljub njihovemu slovesu vseeno malce predaleč. V oglasih namreč nastopa predsednik Zimbabveja Robert Mugabe, ki ga mnogi označujejo za enega najhujših diktatorjev današnjega časa. Mugabe v oglasu sedi ob prazni mizi, okoli njega pa se zbira cela gruča drugih, sedaj že pokojnih diktatorjev, ki naj bi bili, sodeč po oglasu, njegovi veliki prijatelji. Med njimi se znajdejo tudi Sadam Husein, Moamer Gadafi, Mao Zedong in drugi.
Zgoraj omenjeni oglas z Mugabeja hitro preklopi v njegove sanje, v katerih se Mugabe na različne načine zabava z drugimi umrlimi diktatorji. Z Gadafijem se spopade z vodnimi pištolami, s Sadamom delata angelčke v puščavskem pesku, medtem ko z Maom zapojeta karaoke. Očitno so se pri Nandu odločili, da po tem, ko so prestopili vse meje dobrega okusa, ne bo škodilo, če diktatorje povežejo še s stereotipi, ki jih imamo o različnih državah in narodih.
In kaj je smisel vsega tega? Na koncu oglas znova prikaže Mugabeja, ki sam in osamljen sedi za mizo, nakar glas napovedovalca naznani, da v tem času ''nihče ne bi smel jesti sam'', kar je precej neposredna referenca na dejstvo, da je po Gadafijevi smrti Mugabe zadnji diktator na oblasti na celem svetu. Oglas se zaključi z (nasploh prvo) omembo Nandovega obroka 'six pack', ki si ga lahko deli šest ljudi.

Veriga trgovin Nando's je oglas prvič objavila na ameriški zahvalni dan, kar hitro pa je pritegnil burne odzive kritikov. Restavracije s hitro prehrano Nando's sicer najdemo v 35 različnih državah po svetu, med drugim tudi v ZDA, kjer so se šaljivi blogerji malce pošalili o izbiri diktatorjev, češ da je slednja malce zastarela, saj med diktatorji ''manjka nedavno odstavljeni egiptovski voditelj Hosni Mubarak''.
Oglas je seveda najbolj užalil predvsem prebivalce Zimbabveja, kjer je neka skupina mladih Mugabejevih podpornikov zagrozila z bojkotom restavracij Nando's, v kolikor oglasa ne bodo umaknili. Glede na to, da naj bi šlo za precej majhno skupino, Nando's najbrž ne bi utrpel omembe vredne škode.
Malce hujši je bil odziv v Južni Afriki, kjer ima veriga restavracij tudi svoj sedež. Oglas je družba že umaknila z vseh kanalov v Južni Afriki, prav tako pa so oglas umaknili tudi z vseh postaj v Zimbabveju, saj so tamkajšnjim uslužbencem restavracij Nando's grozili tudi s smrtjo. V Zimbabveju je namreč z zakonom prepovedano žaliti predsednika Mugabeja. V želji po boljšem zaslužku gredo nekateri včasih res kar precej predaleč.

Svoje mnenje pa lahko izrazite tudi na naši Facebook strani!

 

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 382