Moskisvet.com
Sabaton - 9

Novice

Večer za metal navdušence

David Bojanovič
15. 03. 2013 11.49
12

V sklopu turneje Swedish Empire so se na razprodanem koncertu zvrstile stilsko različne skupine Wisdom, Eluveitie in Sabaton ter ljubiteljem dobre metal glasbe pričarale stilsko raznolik večer.

Wisdom - 3
Wisdom - 3 FOTO: Drago Čigon
Pohod na oder je začela madžarska power metal skupina Wisdom, ki naj bi bila po pravilu zadolžena za ogrevanje občinstva, kar ji, roko na srce, ni bilo pretirano težko, saj je bilo občinstvo, sestavljeno predvsem iz mlajših generacij, že dodobra ogreto. Z dvignjenimi rokami in bučnim skandiranjem so pričakovali začetek večernega koncerta. Zagotovo bo marsikoga zavedlo dejstvo, da je zasedba bila nominirana tudi za Eurovizijo leta 2007, vendar so upravičili sloves odlične power metal zasedbe. Z ogrevanjem imajo obilico izkušenj, ne nazadnje so bili predskupina tudi vzornikom – nemški zasedbi Helloween, ki jih v Ljubljani pričakujemo že naslednji teden. Za vse tiste, ki jih podrobno spremljajo, seznam odigranih skladb ni bil ravno presenečenje. Začeli so s skladbo “Fallin' Away From Grace”, jedro koncerta med drugim zapolnili s stalnicami, kot so “Somewhere Alone”, “War of Angels”, “Live Forevermore”, “Wisdom” in z istoimensko skladbo zadjega albuma, april 2011, “Judas”. Začetki zasedbe segajo v leto 2001 in kot vsaka zasedba so tudi Wisdom začeli s priredbami svojih vzornikov. Na koncertu so nam tako postregli še s priredbo skladbe Wasted Years, katere avtorji so sloviti Iron Maiden.

Švicarska folk metal zasedba Eluveitie je tokrat žal nastopila v okrnjeni zasedbi. Anna Murphy je bila zaradi bolezni primorana izpustiti koncert v Ljubljani, prav tako bo manjkala tudi na prihajajoči turneji po Južni Ameriki. Kljub temu so na odru delovali suvereno in so za marsikoga bili tudi nosilci koncertnega večera. Za mešanico energičnega in čustveno nabitega nastopa je poskrbel vedno iskreni Chrigel Glanzmann kar mu je vračala tudi publika, ki se je resno poigravala z mislijo, da na stopničastem prizorišču Kino Šiške izvede “mosh pit”, kar je milo rečeno samomorilsko. Prevladal je razum in tisti v zadnjih vrstah smo bili priča “wall of death”. Skladbe, kot so “Helvetios”, “Luxtos”, “Thousandfold”, “Neverland”, “Santonian Shores”, “Home”, “Inis Mona”, “The Uprising”, “Uxellodunon”, “Havoc”, pač nikogar ne pustijo hladnega.

Eluveitie - 8
Eluveitie - 8 FOTO: Drago Čigon

Za presenetljiv uvod koncerta zadnje skupine večera, švedske zasedbe Sabaton, je poskrbela ne preveč posrečeno izbrana skladba The Final Countdown, nekoč priljubljene – zagotovo ne pretirano v metalskih krogih – zasedbe Europe, kar je dalo slutiti, da bodo od obetajoče se vojne vihre ostala zgolj militaristična tematika.

Sabaton so po glasbeni plati odlična zasedba, vendar zapakirani v 'šovbiznis' podobo. Mogoče smo nekateri, ki smo jih imeli priložnost videti prvič, gojili lažna pričakovanja ali pa je bil kontrast med njimi in predhodniki Eluveitie preprosto prevelik za en sam večer.

Svoje mnenje pa lahko izrazite tudi na naši Facebook strani!

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 497