Moskisvet.com
Motoristi so najbolj ranljiva skupina v prometu, zato bodite nanje še posebej pozorni.

Novice

Pomembno opozorilo pred odhodom na dopust

S.C.
08. 07. 2019 12.18
0

Poletje je v polnem zamahu in številni že uživajo v zasluženem dopustu. Če se še niste odpravili na počitnice in pot načrtujete z avtomobilom ali motorjem ali pa boste v kraju dopustovanja avtomobil najeli, vam toplo polagamo na srce, da v prvi vrsti poskrbite za varnost na cesti. Le tako bodo več kot zaslužene počitnice tudi popolnoma brezskrbne. Enako velja, če se odpravljate zgolj na krajši izlet ali konec koncev v službo in po dnevnih opravkih.

Čeprav je poletje čas brezskrbnosti, pa slednjo lahko kaj hitro prekine naša lastna nepremišljenost. Predvsem na cesti. V tem času se - sploh ob vikendih – močno poveča gostota prometa, na naših cestah srečujemo tudi bistveno več tujcev, motoristov in kolesarjev kot v preostalih mesecih, vse to pa na našo strpnost za volanom ne vpliva ravno najbolje.

Noben klic ni tako nujen, da bi zaradi njega tvegali življenje.
Noben klic ni tako nujen, da bi zaradi njega tvegali življenje. FOTO: Dreamstime

In če k temu prištejemo še neznosno vročino, dela na cesti, spremenljivo vreme s pogostimi nevihtami in celo točo ter dejstvo, da želimo čim prej priti na cilj, se situacija še nekoliko poslabša. Za piko na i pa – kot nas že leta opozarjajo z vseh strani – na naše vozne sposobnosti vpliva tudi naše vedenje, med drugim vožnja pod vplivom alkohola in drugih sorodnih substanc, uporaba mobilnega telefona, neprilagojena hitrost in še bi lahko naštevali. Zato se moramo v prvi vrsti zavedati, da si cesto delimo vsi udeleženci v prometu in prav vsi si želimo priti varno na cilj.

Ravno zato je Agencija za varnost prometa na letošnji prvi poletni dan, v sodelovanju s ključnimi deležniki prometne varnosti, to so Policija, Avto-moto zveza Slovenije, Zavod Varna pot, Zavod Vozim, Združenje DrogArt, Zveza moto klubov Slovenije in Zveza ZŠAMS, začela s skupno akcijo #VarnoVPoletje. Da bo poletje kar najbolj varno, smo tudi mi v nadaljevanju povzeli nekaj nasvetov, ki se jih je priporočljivo držati.

Na pot se odpravite dobro pripravljeni

Če se odpravljate na daljšo pot, je še kako pomembno, da je vaš jekleni konjiček izpraven ter da imate pri sebi vse, kar na poti potrebujete. Pred odhodom zato preverite raven hladilne tekočine ter tekočine za stekla. Zlasti v gneči in med zastoji, ko avtomobil na razbeljenem asfaltu dalj časa stoji na mestu oziroma se premika po polžje, lahko hladilna tekočina hitro doseže mejne vrednosti. Precej neprijetno utegne biti tudi, če obtičite v stoječi koloni, po možnosti v dežju in z 'mastnimi' stekli. Kaj pa brisalci? So obrabljeni? Potem jih nemudoma zamenjajte in si tako zagotovite večjo varnost na cesti. Ravno tako preverite tlak v pnevmatikah, nivo olja ter prisotnost vse obvezne opreme. S seboj pa imejte tudi vse potrebne dokumente (vozniško, prometno, zavarovalno polico, homologacijski kartonček ...) in zalogo hrane ter pijače.

Poskrbite, da bo vaš dopust čim bolj brezskrben.
Poskrbite, da bo vaš dopust čim bolj brezskrben. FOTO: Dreamstime

Nikar ne vozite pod vplivom alkohola

Ne opozarjajo nas kar tako z vseh strani, da alkohol in vožnja nista za skupaj. Ste vedeli, da alkohol že s prvim popitim kozarcem vpliva na naše sposobnosti mišljenja in zaznavanja, torej tudi na sposobnost vožnje in varnega sodelovanja v prometu? Predvsem pa je najbolj zgovoren podatek, da je alkohol še vedno med najpogostejšimi vzroki za natanek najhujših prometnih nesreč. Če že, si raje privoščite kakšen kozarček vina ali vrček piva, ko srečno prispete na cilj.

Med vožnjo pustite mobilni telefon pri miru

Ste vedeli, da naj bi bili vozniki z mobilnim telefonom v roki enako nevarni kot vinjeni vozniki? Čeprav menite, da 'obvladate' pošiljanje sporočil med vožnjo in da pogovor po telefonu ne more vplivati na vašo koncentracijo, je resnica daleč od tega. Zakaj bi tvegali in s tem ogrozili lastno varnost ter varnost sopotnikov ter ostalih udeležencev v prometu?! Če morate nujno opraviti klic ali poslati sporočilo, se ustavite na najbližjem parkirišču oziroma počivališču.

Alkohol je eden glavnih krivcev za najhujše prometne nesreče.
Alkohol je eden glavnih krivcev za najhujše prometne nesreče. FOTO: Dreamstime

Previdno na cesti!

Verjetno ni treba posebej poudarjati, da je varnostni pas na svojem mestu z razlogom, kajne?! Poskrbite, da so ustrezno pripeti vsi sopotniki, sploh pa otroci. Nikar ne vozite utrujeni, saj je še kako pomembno, da je vaša koncentracija stoodstotna. Vozite po omejitvah, ne prehitevajte na nepreglednem terenu in ne hupajte po nepotrebnem, četudi se vam mudi. Še posebej pozorni bodite na motoriste, ki so izjemno ranljiva skupina v prometu, ravno tako na peščce in kolesarje. Če ste sami motorist, se morate zavedati svoje ranljivosti in ravno tako upoštevati vse zgoraj omenjene napotke. Saj veste, kako pravijo - bolje, da na cilj prispete malce kasneje kot da sploh ne.

#VarnoVPoletje

Da bo vaša pot v poletnih mesecih, pa ne le na zaslužen oddih, ampak kamor koli, čim bolj varna, pa v tem času kot rečeno v sodelovanju s ključnimi deležniki prometne varnosti skrbi tudi Agencija za varnost prometa s številnimi aktivnostmi.

Pobudo za skupno akcijo je AVP podala zaradi nekaterih kazalnikov, na podlagi katerih je pričakovati, da se stanje varnosti cestnega prometa do konca leta v primerjavi z letom poprej utegne poslabšati. Na javnost želijo v času poletne brezskrbnosti nasloviti sporočilo, kako usoden je lahko katerikoli od dejavnikov tveganja v prometu, ki nam ali našim bližnjim lahko za vedno spremeni življenje. Opozarjajo torej, da se na ceste podajte strpno in previdno, saj smo za varnost v prometu odgovorni vsi skupaj, naša življenja pa so neprecenljiva.

Agencija za varnost prometa je na letošnji prvi poletni dan, v sodelovanju s ključnimi deležniki prometne varnosti, začela s skupno akcijo #VarnoVPoletje.
Agencija za varnost prometa je na letošnji prvi poletni dan, v sodelovanju s ključnimi deležniki prometne varnosti, začela s skupno akcijo #VarnoVPoletje. FOTO: AVP

Aktivnosti ob koncu tedna izvajajo v večernih terminih v lokalih in na dogodkih, v 16 slovenskih mestih in na kar 40 različnih lokacijah. Prve tri vikende julija bodo v Kopru, Kranju, Laškem, Ravnah na Koroškem, Ljubljani.

S sporočilnimi tablami bodo v jutranjem in popoldansko-večernem terminu v juliju navzoči na večjih parkiriščih, križiščih in nekaterih drugih površinah v naslednjih krajih: Murska Sobota, Novo mesto, Slovenj Gradec, Koper, Ptuj, Maribor.

Partnerji bodo sodelovali na motorističnih delavnicah in drugih dogodkih, Policija pa bo izvajala povečan nadzor po vsej Sloveniji.

Če povzamemo – skupaj poskrbimo, da bo poletje prav zares brezskrbno.

Sponzorirana vsebina

Nakupuj preko spleta
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 382