Moskisvet.com
Sedeti do smrti?

Novice

Vaja, ki napove, kdaj boste umrli!

N.J.
19. 12. 2014 12.52
25

Brazilski znanstveniki so razvili test, ki meri telesno fleksibilnost in na podlagi katerega naj bi bilo mogoče ugotoviti in napovedati, kakšno starost bo nekdo dočakal.

Bodite aktivni!
Bodite aktivni! FOTO: Facebook

Zdravniki so test opravili na 2002 osebah, starih med 51 in 80 let. Vaja je pravzaprav enostavna: oseba vstane, sede, nato pa znova vstane, ne da bi se pri tem na kaj opirala, se za kaj držala.

Test temelji na sistemu točkovanja. Skupno je možno doseči 10 točk, če oseba doseže 3 ali manj, ima petkrat več možnosti, da bo v naslednjih 6 letih umrla, kot tista, ki je dosegla 8 točk ali več. Tisti, ki so dosegli manj kot osem točk, imajo dvakrat več možnosti, da bodo v prihodnjih 6 letih umrli, od tistih, ki so jih dosegli 8 ali več.

Claudio Gil Araujo z univerze Gama Filho v Riu de Janeiru je eden izmed zdravnikov in raziskovalcev, ki so se domislili testa. Namen menda ni prestrašiti paciente, temveč jih motivirati, da čim dlje ostanejo fizično aktivni in poskrbijo za uravnoteženo prehrano ter tako podaljšajo svojo življenjsko dobo.

Zdrave osebe, stare med 60 in 64 let, bi morale biti sposobne izvesti vsaj 12 ponovitev (ženske) oziroma 14 (moški) v 30 sekundah. Dober rezultat za 90-letnika naj bi bile 4 ponovitve. Vseeno pa zdravniki opozarjajo, da vaja ni primerna za vse z osteoporozo ali artritisom, saj se lahko poškodujejo.

Kolikokrat v 30 sekundah pa vi lahko to izvedete?

 

KOMENTARJI (25)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 382